En İyi Yerli Biyografi Filmleri!

Gerçek hayatla kurgusal evreni buluşturan bu benzersiz hikayelere yakından bakalım!

Biyografi filmleri, gerçek hayatta yaşamış insanların ilgi çekici öyküleriyle izleyicilere ilhama verici deneyimler yaşatır. Türk sinema endüstrisi de biyografi filmi türüne başarılı örnekler kazandırdı. 2017 yılına damga vuran "Ayla"dan efsane haltercinin hayatını anlatan " Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu"ne izlemeniz gereken 10 yerli biyografi filmi bu listede!

1. Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Orijinal İsmi: Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu

Süre: 141dk
Tür: Dram
Yönetmen: Özer Feyizoğlu
Senarist: Barış Pirhasan
Yapımı: 2019 - Türkiye

Bütün otoritelere göre tüm zamanların en iyi haltercisi olarak gösterilen efsane halterci Naim Süleymanoğlu'nun hayatını anlatıyor.

2. Bizim İçin Şampiyon

Orijinal İsmi: Bold Pilot

Süre: 129dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ahmet Katıksız
Senarist: Ahmet Katıksız
Yapımı: 2018 - Türkiye

Film, Türkiye atçılığının en önemli figürlerinden biri olan jokey Halis Karataş'ın gerçek hayat hikayesinden ilham alıyor ve ünlü jokeyin çıkış yaptığı yarış atı olan ve at yarışına ilgi duymayan insanların bile adını bildiği Bold Pilot'la kazandığı başarıları anlatıyor. Türkiye Jokey Kulübü eski başkanı Özdemir Atman'ın atı olan Bold Pilot'un daimi jokeyi, daha sonraları Türkiye'nin en başarılı jokeyi haline gelecek olan Halis Karataş'tır ve atıyla birlikte kırılması güç rekorlara imza atmıştır. Koştuğu dönemde umudun simgesi haline dönüşen Bold Pilot, at yarışlarıyla hiç ilgilenmeyenlerin bile sevgilisi olmayı başarır. Film Bold Pilot'un başarı hikayesinin yanı sıra, Karataş ve Begüm Atman'ın destansı aşkını da konu alıyor.

3. Bergen

Orijinal İsmi: Bergen

Süre: 145dk
Tür: Dram
Yönetmen: Caner Alper , Mehmet Binay
Yapımı: 2022 - Türkiye

Türk arabesk şarkıcısı Bergen, hayatındaki tüm zorluklara rağmen ayakta kalma mücadelesi vermektedir. "Acıların Kadını" lakaplı ünlü arabesk sanatçısı Bergen’in hayatını anlatılıyor.

4. Devrim Arabaları

Orijinal İsmi: Devrim Arabaları

Süre: 115dk
Tür: Dram
Yönetmen: Tolga Örnek
Yapımı: 2008 - Türkiye

Devlet Başkanı Cemal Gürsel tümüyle yerli üretim bir otomobil yapılmasını emreder ve görevin TCDD işletmesine verildiği bildirilir. O gün orada bulunan 23 mühendis bu emri 'Türk insanının makûs talihine karşı bir meydan okuma' olarak algılarlar. En küçük bir tereddüt ya da endişe sergilenmeksizin derhal işe başlanır. Çalışma mekanı olarak Devlet Demiryolları'nın Eskişehir'deki Cer Atölyesi seçilir. Zaman müthiş dardır. Cumhuriyet Bayramı' na kadar yalnızca 130 günü vardır ekibin. Türkiye’nin ilk yerli otomobili olacak eserin adı da konmuştur: “Devrim”.

5. Türk İşi Dondurma

Orijinal İsmi: Turkish'i Dondurma

Süre: dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Can Ulkay
Senarist: Gürkan Tanyaş
Yapımı: 2019 - Türkiye

1900'lü yıllarda Avustralya'da yaşayan iki Türk, geçimlerini dondurma satarak sağlamaktadır. 1915 yılında Çanakkale Savaşı'nın çıktığını öğrendiklerinde ülkeleri için mücadele etmek adına Çanakale'ye cepheye gitmeye karar verirler. Fakat adadan çıkmalarına izin verilmez ve bu sıralarda Avustralya'da Türkiye aleyhine propaganda yapılmaya başlanmıştır. İngilizler'in asker devşirmek istediklerini öğrendiklerinde ise ülkelerinde veremedikleri mücadeleyi Avustralya'da vermeye karar verirler.   

6. Kelebeğin Rüyası

Orijinal İsmi: Kelebeğin Rüyası

Süre: 138dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Yılmaz Erdoğan
Senarist: Yılmaz Erdoğan
Yapımı: 2013 - Türkiye

Yılmaz Erdoğan’ın, “Aşk en güzel bahanesidir şiirin” dediği Kelebeğin Rüyası’nda aşk, şiirin de hayatın da başrolünü üstleniyor. Film, şairlerin altın çağı olan yıllarda, İkinci Dünya Savaşı’nın gölgesinde adım adım gelişen bir aşkı anlatıyor.

7. Ayla

Orijinal İsmi: Ayla

Süre: 125dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Can Ulkay
Senarist: Yiğit Güralp
Yapımı: 2017 - Türkiye

Kore Savaşı'na asker olarak gönderilen Süleyman, savaş esnasında öksüz kalan ve himayesini aldığı küçük Koreli kızla sevgi dolu samimi bir bağ kurar. Ayla adını verdiği küçük çocuğu aylarca bakar, ancak savaş bittiğinde kimsesiz çocuğu Türkiye'ye götürmek istediğinde Kore yasalarının engeliyle karşılaşır ve zor da olsa ayrılırlar. Bu olaylardan 60 yıl geçtikten sonra Süleyman Bey, nerede olduğu, neler yaptığı hakkında hiçbir bilgisi olmadığı Ayla'yı yeniden görebilmek için harekete geçer. Ayla filmi, Kore'de savaşmış Süleyman Dilbirliği'nin gerçek hikayesinden esinlenerek çekildi.

8. Çiçero

Orijinal İsmi: Çiçero

Süre: 126dk
Tür: Dram , Savaş , Suç , Tarih
Yönetmen: Serdar Akar
Senarist: Gürkan Tanyaş
Yapımı: 2019 - Türkiye

Yüzyılın casusu olarak bilinen Çiçero kod adlı Elyesa Bazna, 2. Dünya Savaşı sırasında İngiliz Büyükelçiliği’nde uşak olarak çalışmaktadır. Büyükelçilik içinden birçok bilgiye rahatça ulaşabilen Bazna, kısa süre sonra para karşılığı Almanlar için casusluk yapmaya başlar ve “Çiçero” kod adını alır.

9. Müslüm

Orijinal İsmi: Baba: Müslüm Gürses

Süre: 136dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Ketche , Can Ulkay
Yapımı: 2018 - Türkiye

Müslüm Gürses'in Şanlıurfa'daki çocukluğundan İstanbul'daki yaşamına kadar tüm hayatını anlatan biyografik dram filmi Müslüm'de, "Arabesk'in Babası" Müslüm Gürses'i Timuçin Esen canlandırıyor. Müslüm daha sonra ailesiyle birlikte Adana'ya göç ediyor ve şans eseri halkevine düşüyor. Limoncu Ali'den ilk müzik eğitimini aldıktan sonra sesiyle pek çok insanı etkileyen Müslüm, İstanbul'da şarkıcı olma ve filmlerden hayran kaldığı Muhterem Nur'la tanışmanın hayallerini kurmaktadır. Müslüm'ün travmatik hayatını anlatan Müslüm'ün yönetmen koltuğundaysa Ketche ve Can Ulkay oturuyor. 

10. Zıkkımın Kökü

Orijinal İsmi: Zıkkımın Kökü

Süre: 104dk
Tür: Dram
Yönetmen: Memduh Ün
Senarist: Macit Koper , Memduh Ün
Yapımı: 1993 - Türkiye

Türk Sineması’nın en önemli yönetmenlerinden Memduh Ün’ün imzasını taşıyan, Macit Koper’in senaryosunu kaleme aldığı “Zıkkımın Kökü”, ünlü yazar Muzaffer İzgü’nün hayat hikâyesinin özelinde etkileyici bir Türkiye portresi çiziyor. Küçük Muzo, yoksul bir ailenin çocuğudur. Adana’da bir gecekonduda, annesi, trahomlu ağabeyi ve işsiz babasıyla birlikte yaşamaktadır. Muzo, mahallede darı satarak, ev kirasını bile karşılayamayacak kadar büyük bir sıkıntıya düşen ailesine katkıda bulunmaya çalışır. Balonları çok seven, ama parasızlıktan onlara sahip olamayıp baloncuların peşine takılarak düşler kuran Muzo’nun çocuk yüreğinde asıl tutku sinemadır. Eski film parçalarını birbirine ekleyerek, tahtadan yapılmış bir oyuncak göstericiyle, mahalle arkadaşlarına ‘sinemacılık’ yapar. Muzo’nun günlük hayatında değer verdiği yerlerden biri de kütüphanedir. Kütüphanecinin verdiği kitaplarla hayal ve düşünce dünyasını zenginleştirip, duyarlı bir insan olma yolunda sağlam adımlar atar. Aradan 10 yıl geçmiştir. Sevimli bir delikanlı olan Muzo, yeni komşularının kızına âşık olur. Bu sevdanın sonunda evlilik gündeme gelse de Muzo’nun seçimi farklı olacaktır.