27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde İzlemeniz Gereken 10 Harika Film!

Dünya Tiyatro Günü'nü tiyatroyu en iyi yansıtan filmlerle geçirmeye ne dersiniz?

Ülkemizde ve tüm dünyada çok önemli bir yere sahip olan tiyatro, film sektörüne de konu olup biribirinden ilgi çekici filmlerin başrolü oldu. Tiyatro dinamiklerine, oyuncuların hayatlarına ve sahne arkasında gerçekleşen dramalara tanıklık etmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!

Karşınızda 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde izlemeniz Gereken 10 harika film!

1. Broadway Üzerinde Kurşunlar

Orijinal İsmi: Bullets Over Broadway

Süre: 98dk
Tür: Komedi , Suç
Yönetmen: Woody Allen
Yapımı: 1994 - ABD

1920'lerin New York'unda geçiyor ve genç, idealist bir oyun yazarı olan David Shayne'in (John Cusack) hikayesini anlatıyor. Yapımcılık yapan Julian Marx yeni oyununa para kaynağı olarak gangster Nick Valenti'yi buluyor. Böylece gangster Valenti, metresinden adamlarına kadar tanıdıklarını bu oyuna dahil etmekle kalmayıp konuya da karışıyor. Shayne sanat ya da para arasında bir seçim yapmak zorundadır.

2. Julia Olmak

Orijinal İsmi: Being Julia

Süre: 104dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: István Szabó
Senarist: Ronald Harwood
Yapımı: 2004 - ABD , İngiltere , Kanada , Macaristan

1930ların Londra'sında geçen film, oyuncuların başlarına gelen aşk ve intikam dolu maceralara odaklanıyor.

3. Açılış Gecesi

Orijinal İsmi: Opening Night

Süre: 144dk
Tür: Dram
Yönetmen: John Cassavetes
Senarist: John Cassavetes
Yapımı: 1977 - ABD

1930ların Londra'sında geçen film, oyuncuların başlarına gelen aşk ve intikam dolu maceralara odaklanıyor.

4. Olmak Ya Da Olmamak

Orijinal İsmi: To Be Or Not To Be

Süre: 99dk
Tür: Komedi , Savaş
Yönetmen: Ernst Lubitsch
Senarist: Edwin Justus Mayer
Yapımı: 1942 - ABD

İkinci Dünya Savaşı döneminde Alman işgali altında bulunan Polonya'da yaşam, Nazi'lere karşı olan herkes için oldukça zordur. Polonya'nın Nazi'lere direnişine çok ciddi şekilde zarar verebilecek bir casusun Alman'lara bilgi ulaştırmadan bir an evvel engellenmesi gerekmektedir. Joseph Tura ve karısı Maria'nın başını çektiği bir grup tiyatro oyuncusu, Nazi'lerle amansız bir mücadeleye girişirler. Baskıcı rejimlerin sanata karşı müdahaleci tavrını savaşın tüm vahşetiyle devam ettiği yıllarda başarılı bir şekilde anlatan film, Ernst Lubitsch imzalı.

5. New York Yanılsamaları

Orijinal İsmi: Synecdoche, New York

Süre: 124dk
Tür: Dram
Yönetmen: Charlie Kaufman
Senarist: Charlie Kaufman
Yapımı: 2008 - ABD

Tiyatro yönetmeni olan Caden Cotard, bir yandan işiyle uğraşırken, bir yandan da hayatındaki kadınlarla uğraşmaktadır. Aklına son tiyatro oyunu için bir fikir gelen Cotard, bir deponun içerisine New York'un doğal büyüklükte olan bir kopyasını yaratır.

6. High School Musical

Orijinal İsmi: High School Musical

Süre: 98dk
Tür: Aile , Dram , Komedi , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Kenny Ortega
Senarist: Peter Barsocchini
Yapımı: 2006 - ABD

Okulun basket takımının yakışıklı ve popüler kaptanı Troy ve bilim kulübünün güzel ve bir o kadar da zeki üyesi Gabriella, okul müzikalinin seçmelerine katılarak alışılagelmiş düzenin tüm kurallarını yıkarlar. Rüyalarının peşinden giderken, çevrelerindeki herkese takım çalışmasının ve olduğu gibi davranmanın önemini öğretirler. Hem de tüm bunları çok havalı melodilerin ve dansların eşliğinde yaparlar!

7. Dans Tutkunları

Orijinal İsmi: A Chorus Line

Süre: 117dk
Tür: Dram , Müzikal
Yapımı: 1985 - ABD

Bir grup dansçı bir Broadway sahnesinde yeni bir müzikalin seçmesine girerler. İlk aşamadan sonra geriye 17 umut dolu dansçı kalır. Aralarından biri, geçmişte yönetmenle çalkantılı bir romantik ilişki yaşamış olan Cassie'dir. Bu işi egosunu bir kenara bırakıp onun için seçmeye girecek kadar çok istemektedir. 

8. Chicago

Orijinal İsmi: Chicago

Süre: 113dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Rob Marshall
Senarist: Bill Condon , Bob Fosse
Yapımı: 2002 - Almanya , ABD , Kanada

Biri kocasını biride erkek arkadaşını öldürmekle suçlanan iki kadın beraber kaldıkları koğuşta tanışırlar. İki kadın cinayet davalarının en iyi avukatını tutarak hapishaneden çıkmaya karar verirler.

9. İki Kere Düşünme

Orijinal İsmi: Don't Think Twice

Süre: 90dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Mike Birbiglia
Senarist: Mike Birbiglia
Yapımı: 2016 - ABD

New York’ ta popüler bir geliştirme grubu çalışmalarına uzun süreli bir ara verir. Hepsi iyi arkadaş olan grubun diğer elemanları, yavaş yavaş herkesin bu işin altından kalkamayacağını anlamaya başlarlar.

10. Kürklü Venüs

Orijinal İsmi: La Vénus à la fourrure

Süre: 96dk
Tür: Dram
Yönetmen: Roman Polanski
Senarist: Roman Polanski
Yapımı: 2013 - Fransa , Polonya

Bir yönetmen ve onun sahneye koyacağı oyunda başrolü kapmaya çalışan bir aktris. Bu ikilinin birbirine hazırladığı kurnaz tuzaklar aslında insanlık tarihi kadar eski, kadın ve erkek arasındaki savaşın bir yansıması. Efendi ile köle sürekli yer değiştirirken, Polanski hınzırca kendisiyle de dalga geçiyor; zira yönetmen rolündeki Mathieu Amalric, şaşırtıcı şekilde Polanski’nin gençliğine benziyor. Aktrisi ise Polanski’nin gerçek hayattaki karısı Emmanuelle Seigner canlandırmakta.