Mayıs Ayında MUBI'ye Gelecek En İyi Filmler

MUBI, Mayıs 2024 kataloğunu açıkladı!

Yılın öne çıkan filmlerinden "Kavur" ve Asghar Farhadi'nin etkileyici filmi "Bir Ayrılık" bu ay platforma gelecek yapımlar arasında. 

Bu listede ise Mayıs ayında MUBI'ye gelecek en filmleri bulabilirsiniz.

İyi seyirler.

1. Kötülük Diye Bir Şey Yok

Orijinal İsmi: Aku wa sonzai shinai

Süre: 106dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi
Yapımı: 2023 - Japonya

"Kötülük Diye Bir Şey Yok", Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı ve büyük jüri ödülünü kazandı. Filmin yönetmeni, 2022’de "Drive My Car" ile En İyi Uluslararası Film dalında Oscar kazanan  Ryusuke Hamaguchi.  Filmde, Takumi ve kızı Hana, Tokyo yakınlarındaki Mizubiki Köyü'nde yaşar. Köyün sakinleri, kuşaklar boyunca doğanın düzeni ve döngüsüyle uyum içinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Bir gün köy sakinleri, Takumi'nin evinin yakınında şehir sakinlerine doğaya rahat bir "kaçış" sunacak kamp alanı inşa etme planı olduğunu fark ederler. Yakındaki kentte sıkılanların kaçabilecekleri bir yer olarak sunulan bu yerin kuruluşu aslında kasabanın su kaynaklarını etkileyecek ve bölgenin ekolojik dengesini bozacaktır.

2. Kavur

Süre: 89dk
Tür: Belgesel
Yönetmen: Fırat Özeler
Senarist: Fırat Özeler
Yapımı: 2023 - Türkiye

Bir genç kadın, yönetmen Ömer Kavur'un filmlerindekine benzer bir yolculuğa çıkarsa tüm sıkıntılarının çözüleceğine inanır. Yolculuk terk edilmiş kasabalarda, harabelerde ve kimsenin kalmadığı otellerde sürerken kadın ile Kavur arasında hayali bir diyalog başlar.

3. Sibel

Babası ve kız kardeşi ile Karadeniz'in dağlık bir bölgesinde yaşayan ve dilsiz olan Sibel, sadece eski ve unutulmuş ıslık diliyle iletişim kurabilmektedir. Köylüler tarafından uğursuz sayılan ve dışlanan genç kızın hayatı, bir gün ormanda yaptığı gezinti sırasında saklanan bir yabancıyla karşılaşması ile bambaşka bir hal alacaktır. 

4. Bir Ayrılık

Orijinal İsmi: Jodaeiye Nader az Simin

Süre: 123dk
Tür: Dram
Yönetmen: Asghar Farhadi
Senarist: Asghar Farhadi
Yapımı: 2011 - İran

Geleneksel ve modern yaşama ve düşünme biçimleri arasındaki çatışmanın yanı sıra, sınıf farklılıklarını da ele alan film, bir kadının eşinden boşanmak için dilekçe vermesinin ardından yaşanan olayları anlatıyor. Film, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsünü anlatıyor. Simin, kocası Nader ve kızı Termeh ile birlikte İran'ı terk etmek istemektedir. Nader’in Alzheimer hastası babasını bırakmayı reddetmesi üzerine boşanma davası açan Simin, dava talebi reddedilince anne babasının evine gider. Termeh ise babasıyla kalmaya karar vermiştir. Nader kızına ve babasına bakması için hamile bir genç kadını tutar; ama bu durum daha fazla soruna yol açacaktır. İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin biten bir evliliği konu alan Bir Ayrılık filmi, Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı Ödülü'yle onurlandırıldı. Filmin başrol oyuncuları Leila Hatami ve Peyman Moadi'nin yanı sıra, diğer ekip oyuncuları da En İyi Erkek ve Kadın Oyuncu ödüllerini paylaştı.

5. iyi iş

Orijinal İsmi: Beau Travail

Süre: 92dk
Tür: Dram
Yönetmen: Claire Denis
Yapımı: 1999 - Fransa

Fransız Yabancı Lejyon eski subayı Galoup, Djibouti Körfezi’nde askerlere liderlik ederken yaşadığı güzel günleri hatırlar. O zamanlar sert bir mizaca sahiptir, fakat mutludur. Ta ki ümit verici genç acemi asker Sentain’la karşılaşıp kıskançlığın ağına düşene kadar. Galoup hayranı olduğu, ama onu görmezden gelen komutanının Staine’e verdiği dikkatini durdurması gerektiğine inanır. Bunun için savaş verirken sonunda kıskançlığı Sentain ve kendinin sonunu hazırlar. Fransız sinemasının kadın yönetmenlerinden Claire Denis, filmde askerlerin maskülen dünyasını homoerotik altmetiniyle birlikte yansıtıp, filmi müzik ve dansla harmanlayarak izleyicilere şiirsel bir görsellik yaşatıyor.

6. Fantastic Planet

Orijinal İsmi: La planète sauvage

Süre: 72dk
Yönetmen: René Laloux
Yapımı: 1973 - Fransa

Fransız animasyoncu René Laloux imzalı başyapıt, iki farklı tür arasındaki ezeli mücadeleyi anlatıyor. Dev yaratıklar ve küçük 'insansılar' arasındaki mücadele, içerdiği etkileyici fantastik unsurlara rağmen son derece tanıdık geliyor. Laloux ve senarist arkadaşları, 70'lerin politik iklimini çok iyi yansıtan bu filmde, sınıf mücadelesine dair düşüncelerini paylaşıyorlar aslında. 70'lerin en başarılı animasyon filmlerinden biri olduğunu özellikle belirtmek gerek. Saykodelik teknikleri, bilinçaltına işleyen müzikleri ve müthiş detaylar ve göndermeler içeren senaryosuyla ölümsüz bir klasik.

7. Je t'aime moi non plus

Orijinal İsmi: I Love You, I Don't

Süre: 90dk
Tür: Dram
Yönetmen: Serge Gainsbourg
Senarist: Serge Gainsbourg
Yapımı: 1976 - Fransa

Küçük bir kasabaya gelen iki eşcinsel çiftin hayatlarını çöp kamyonlarını sürerek kazanırlar ve günü birlik yaşarlar.. Ve bu kasabada bir cafede eçcinsel çiftin biri bir bayanla tanışır.. Erkek gibi görünen fakat kadın olan bu kıza ilgi duymaya ve diğer eşcinsel arkaşından uzaklaşmaya başlar..