"Sinefilim" Diyorsanız İzlemiş Olmanız Gereken 11 Film!

Sinema tarihinin yapıtaşlarını oluşturan bu filmlerin kaçını izlediniz?

Pek çok başyapıtla dolu film tarihini elbette birkaç filme indirgemek mümkün değil. Fakat bazen çekim teknikleri, bazen getirdikleri teknolojik yenilikler bazen de film tarihinde çeşitli ilklere imza atmaları gibi farklı sebeplerlerden belli filmler sinefillerin başucunda yerlerini almışlardır. Biz de sizlere bu filmleri kısaca tanıtmak istedik.

Şimdiden iyi seyirler.

1. Yurttaş Kane

Orijinal İsmi: Citizen Kane

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gizem
Yönetmen: Orson Welles
Yapımı: 1941 - ABD

Neden Önemli?

Yurttaş Kane filminden önce çoğu film kronolojik hikaye örgüsüne sahipti. Bu film ise kronolojik olmayan bir olay örgüsüne sahipti. Aynı zamanda filmin görüntü yönetmeni Gregg Toland'ın yenilikçi ışıklandırma ve odaklama yöntemleri ve kurgucusu Robert Wise'ın dramatik kurgu tarzı filmin fark yaratan özellikleri arasındaydı.

Konusu:

Zengin medya patronu Charles Foster Kane kendi özel şatosu Xanadu'da ölür. Ölürken Son söz olan "Rosabud"ı fısıldar. Bütün gazetelerde Kane ile ilgili değişik hayat hikayeleri yayınlanır. Genç bir gazeteci, Kane'nin son sözünün ne anlama geldiğini araştırmak için görevlendirilir. Gazeteci Kane'nin yakınlarıyla iletişime geçer. Biz de Kane'nin geçmişine tanık oluruz. Bu bireysel hikaye aynı zamanda mükemmelliyetçiliğin, otoriter yönetimin (hard pazarlamanın) hazin sonuçlarını da göstermektedir.

2. 2001: Bir Uzay Destanı

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Neden Önemli?

Çekim teknikleri, kostümleri, hikayesi ve daha pek çok yönünden bilim kurgu türünde çok büyük bir adım olan "2001: Bir Uzay Destanı", George Lucas, Steven Spielberg ve Christopher Nolan gibi başarılı yönetmenleri etkilemiştir. Arthur C. Clarke tarafından yazılmış kısa hikaye "The Sentinel"dan uyarlanmıştır. Filmin yönetmeni Kubrick, Clarke'a "İnsanın evren ile ilişkisi" hakkında bir film yapmak istediğini söylemiştir.

Konusu:

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

3. Kuşlar

Orijinal İsmi: The Birds

Süre: 120dk
Tür: Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Evan Hunter
Yapımı: 1963 - ABD

Neden Önemli?

Filmde belirsizlikle gerilim yaratma ve "disaster film" denilen filmde beklenen veya süregelen felaketin bir anlatım aracı olarak kullanıldığı film türünde büyük bir adım atmış ve ses efekti kullanımı konusunda çığır açmıştır.

Konusu:

Filmde Bodega sahiline saldıran farklı türlerden kuşların yol açtığı dehşet konu ediliyor. San Francisco'da bir evcil hayvan dükkanında başlayan ve bir aşk üçgeniyle ilerleyen film, bir doğumgünü esnasında kuşların saldırıya geçmesiyle devam eder. Yönetmen Alfred Hitchcock Kuzey Kalifoniya'da tatil yaparken gazetede gördüğü bir haberden oldukça etkilenir. Haberde kıyı evlerine doğru saldırıya geçen deniz kuşlarından bahsedilmektedir. Bu olay ile Daphne du Maurier'in kısa bir öyküsü yönetmenin kafasında birleşince, Kuşlar filminin temelleri de atılmış olur.

4. Frankenstein'ın Gelini

Orijinal İsmi: The Bride Of Frankenstein

Süre: 75dk
Tür: Bilim Kurgu , Korku
Yönetmen: James Whale
Yapımı: 1935 - ABD

Neden Önemli?

1931 yılı yapımı "Frankenstein"ın devam filmi olan film, hikaye devamlılığı, yaratığın tasarımı, prostetik makyaj ve etkileyici senaryosu ile film tarihinin en iyi devam filmlerinden sayılır. 

Konusu:

Fırtınalı bir günde Lord Byron, yazar Mary Shelley ve kocası Percy ateşli bir tartışma içindedirler. Mary, Frankenstein'ın basit bir korku hikayesi değil, insan ruhunu aydınlatan derin bir eser olduğunu iddia eder ve hikayenin aslında canavarın ölümüyle bitmediğini ve devamı olduğunu söyler. Başlar anlatmaya:Gerçekten de Frankenstein canavarı, her şeyi sona erdiren yangından sağ kurtulmayı başarmıştır. İnsanların nefret dolu bakışlarından kaçmaya, karşılığında gittiği yerlere yıkım ve ölüm getirmeye devam eder. Öte yandan Doktor Frankenstein, ustası Doktor Pretorius'un çılgın deneylerine devam ettiğini farkeder. Tanrı rolü oynayan bilim adamı bu kez dişi bir canlı yaratmak istemektedir. Böylelikle yeni bir canavar doğar: kimilerinin Frankenstein'ın gelini diyeceği korkunç bir kadın.Bu kez kendine bir eş bulduğunu düşünen canavar gelinin peşine düşer ama onun tarafından da reddedilmek, ona bu dünyada yer olmadığını anlatacaktır.1931'deki klasiği gerçek yapan kadro, ileride serinin en müthiş filmi olarak kabul edilecek olan bu çılgınlığı gerçekleştirmek için tekrar bir araya geliyor. Yönetmen james whale ve boris carloff eksiksiz olarak buradalar. Elsa Lanchester ise hem yazar Marry Shelley'e hem de Gelin'e hayat veriyor.

5. Ay'a Seyahat

Orijinal İsmi: Le Voyage Dans La Lune

Süre: 14dk
Yönetmen: Georges Méliès
Senarist: Georges Méliès
Yapımı: 1902 - Fransa

Neden Önemli?

Bu filmden önce sinema, sosyal gerçekçilik için bir araçken 1902'de çıkan bu film; film türünün fantastik anlatımlar için de kullanılabileceğini gösterdi.

Konusu:

Prof. Barbenfouillis başkanlığında bir grup astronom Ay'a gitmek üzere planlar yaparlar. Sonuçta dev bir toptan gönderilen mermi şeklindeki uzay gemileri ile hedeflerine ulaşırlar. Ancak burada Aylılar tarafından kaçırılıp Ay kralının sarayına götürülürler,

6. Büyük Tren Soygunu

Orijinal İsmi: The Great Train Robbery

Süre: 12dk
Tür: Aksiyon , Macera , Suç , Western
Yönetmen: Edwin S. Porter
Senarist: Edwin S. Porter
Yapımı: 1903 - ABD

Neden Önemli?

"Büyük Tren Soygunu", suç ve kovboy filmi türlerinin ilk örneklerinden sayılmaktadır.

Konusu:

Bir grup haydut, kalpsizce bir tren soygunu planlarlar. Fakat peşlerine onları yakalamaya kararlı bir grup düşer.

7. Cinayeti Gördüm

Orijinal İsmi: Blowup

Süre: 111dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yapımı: 1966 - ABD , İngiltere , İtalya

Neden Önemli?

Yönetmenin bir kadın değil erkek başrole sahip ilk filmi olan "Cinayeti Gördüm", sinemada "male gaze" diye tabir edilen erkek bakış açısının açıkça görülebileceği örneklerden biri. Film aynı zamanda kameranın rahatsız edici derecede müdahaleciliğini keşfetmekte.

Konusu:

Oldukça yetenekli olmasına karşın işine karşı hiçbir ruh beslemeyen bir fotoğrafçı, amaçsız bir şekilde bir çok insanın ya da modelin fotoğrafını çekmektedir. Birçok kez, şiddet içeren ya da acı dolu olayları da fotoğraflamasına rağmen bunları yaparken içinde hiçbir etkilenme duygusu hissetmez, olayların içine giremez.Bir gün parktaki bir çiftin fotoğrafını çeker. Eve dönüp karanlık odada fotoğrafı büyütünce hiç farketmediği bir durum dikkatini çekiverir. Fotoğraf karesi, işlenen bir suçun en çarpıcı kanıtı olmuştur.

8. Yaratık

Orijinal İsmi: Alien

Süre: 117dk
Tür: Bilim Kurgu , Korku
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1979 - ABD , İngiltere

Neden Önemli?

Korku ve bilim kurgu elementlerini bir araya getiren ilk film olmasa da, bu kombinasyonda başarıya ulaşmış ilk filmlerden olan "Yaratık", aynı zamanda güçlü bir kadın karaktere ve pek çok bilim kurgu filminin aksine karakter odaklı bir anlatıya sahip.

Konusu:

Görevini tamamlayarak Dünya'ya dönmeye hazırlanan kargo gemisi Nostromo'nun beş erkek, iki kadın ve bir kediden oluşan mürettebatı özel kabinlerinde uykudadır. Bilgisayarların çevredeki bir gezegende yabancı bir yaşam türü tespit etmeleri üzerine uyandırılırlar. Yasalar, akıllı olabilecek her canlının araştırılmasını emretmektedir. Dallas (Tom Skerritt), Lambert (Veronica Cartwright) ve Kane'den (John Hurt) oluşan ekip, gezegene gittiğinde terk edilmiş bir uzay gemisiyle karşılaşır. Buldukları yumurta benzeri organizmaları incelerken, bir tanesi kırılır ve yengeç benzeri bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Ekip gemiye döndüğünde Ripley (Sigourney Weaver), Kane'i içeri almakta tereddüt eder. Karantina kuralları çok açıktır. Fakat mürettebat, arkadaşlarını kurtarmak için bu sorumluluğu alır.

9. Persona

Orijinal İsmi: Persona

Süre: 85dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ingmar Bergman
Senarist: Ingmar Bergman
Yapımı: 1966 - İsveç

Neden Önemli?

Psikolojik gerilim türündeki en önemli filmlerden biri olan "Persona"; delilik, kişinin ikiliği ve benliği gibi temaları başarı ile irdeliyor.

Konusu:

Dilsiz bir oyuncu ile ilgilenmesi için başına getirilen hemşire, kişiliklerinin birleşmeye başladığını fark eder.

10. Aşk Zamanı

Orijinal İsmi: Fa Yeung Nin Wa

Süre: 98dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Kar-Wai Wong
Senarist: Kar-Wai Wong
Yapımı: 2000 - Fransa , Hollanda , Hong Kong

Neden Önemli?

Trajik ve etkileyici bir aşk hikâyesini anlatan bu film, sinematografik olarak en başarılı filmlerden biri sayılıyor.

Konusu:

1962 yılının Hong Kong'u... Yerel bir gazetenin yazı işleri müdürü olan Chau ve eşi, Şangaylıların yaşadığı bir apartmana taşınırlar. Chau, taşınma gününde burada yeni kapı komşusu Li-Chun ile tanışır. Her ikisinin de eşlerinin yardımı olmaksızın eşya taşıyor olmaları ilginç bir tesadüftür. Li-Chun ve Chau, eşlerinin işte oldukları zamanı birlikte geçirmeye ve gitgide daha iyi arkadaş olmaya başlarlar. Neden sonra anlarlar ki, aslında ikisinin eşleri arasında bir ilişki vardır ve aldatılmaktadırlar. Durumu keşfetmek, onları aşk hayatlarını yeniden gözden geçirmeye ve birbirlerinden destek almaya itecektir.