Tüm Zamanların En Karmaşık 20 Filmi

Sizler için tüm zamanların en karmaşık filmlerini listeledik!

En iyi film türleri, izledikten günler sonra aklınızdan çıkmayan, genellikle ilk izleyişte kavranamayacak kadar büyük fikirleri kavrayan filmlerdir. Bu filmler, onlara geri dönmenizi, olay örgüsünü anlamlandırmanızı ve daha önce bulamadığınız kayıp halkayı bulmanızı ister. O kadar karmaşık ve tuhaf olurlar ki onları aklınızdan çıkarmanız zor olan bu filmler tekrar tekrar izledikten sonra daha anlamlı hale gelirler.

İşte sizler için listelediğimiz birbirinden karmaşık ama bir o kadar muhteşem filmler.

İyi seyirler…

1. Bulut Atlası

Orijinal İsmi: Cloud Atlas

Süre: 172dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yapımı: 2012 - Almanya , ABD

1850’de Pasifik Okyanusu’nu geçmekte olan isteksiz bir gezgin, iki savaş arasında kalan Belçika’da yaşayan,  istikrarsız bir geçim kaynağı olan bir besteci, Vali Reagan’ın yönettiği California’da yaşayan yüce gönüllü bir gazeteci, yeraltı dünyasındaki alacaklılarından kaçan işe yaramaz bir yayıncı, ölüm hücresinde genetik olarak değiştirilmiş bir servis elemanı ve bilim ile medeniyetin çöküşüne tanık olan ve Pasifik Okyanusu’ndaki adaların birinde yaşayan Zachry. Cloud Atlas’ın anlatıcıları tarih koridorunda birbirlerinin sesinin yankısını duyuyorlar ve kaderleri bir şekilde mutlaka değişiyor. David Mitchell büyüleyici üçüncü romanında insanoğlunun tehlikeli güç arzusuna dair düşünme fırsatı sunmak adına dil, tür ve zaman sınırlarını tamamen kaldırıyor.

2. Düşman

Orijinal İsmi: Enemy

Süre: 91dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Denis Villeneuve
Yapımı: 2013 - Fransa , İspanya , Kanada

Adam Bell (Jake Gyllenhaal), güzel kız arkadaşı Mary (Mélanie Laurent) ile bile birlikte olama isteği duymayan asık suratlı, dağınık bir tarih profesörüdür. Bir iş arkadaşının tavsiyesi üzerine bir film izleyen Adam, kendisini Anthony Clair isimli aktörde görür ve adamı takip etmeye karar verir — zevkine varacağı bir macera olacaktır bu. Benzer adamlar karşılaşır ve hayatları garip ve geri döndürülemez bir biçimde birbirine geçer.

3. Bay Hiçkimse

Orijinal İsmi: Mr. Nobody

Süre: 141dk
Yönetmen: Jaco Van Dormael
Senarist: Jaco Van Dormael
Yapımı: 2009 - Almanya , Belçika , Fransa , Kanada

Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır. Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar...

4. 2001: Uzay Macerası

Orijinal İsmi: 2001: A Space Odyssey

Süre: 149dk
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1968 - ABD , İngiltere

Ayın yüzeyinin altına gömülmüş gizemli bir yapı ortaya çıkarılır. Bunun üzerine nereden geldiğini anlamak için Jüpiter'e bir uzay aracı gönderilir. Bu uzay aracında iki adam ve süper bilgisayar H.A.L. 9000 bulunmaktadır.

5. Akıl Defteri

Orijinal İsmi: Memento

Süre: 113dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2000 - ABD

Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır; bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir... Ancak Leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı uzerine kurulmuştur. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. "Kaza" oncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir.

6. Kapsül

Orijinal İsmi: Primer

Süre: 77dk
Yönetmen: Shane Carruth
Senarist: Shane Carruth
Yapımı: 2004 - ABD

Yetenekli iki genç mühendis, bir garajda yürüttükleri deneyler sırasında kazara müthiş bir keşifte bulunurlar. Üzerinde çalıştıkları proje, onları zamanda geriye doğru yolculuğa çıkarabilmektedir. Sonsuz merakları nedeniyle, yolculuk deneylerini birbirlerinden habersiz yürüten mühendislerin bu deneyi çok ciddi sorunlara yol açacaktır.

7. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

8. Predestination

Orijinal İsmi: Predestination

Süre: 97dk
Yapımı: 2014 - Avustralya

Tıpkı bir önceki filmlerinde olduğu gibi yine ünlü aktör Ethan Hawke ile işbirliği yapan Spierig Kardeşler bu sefer Looper ile Azınlık Raporu'nun karması olacak bir bilimkurgu-gerilim çeşitlemesine imza atıyorlar!

9. Ay

Orijinal İsmi: Moon

Süre: 97dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Duncan Jones
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere

Astronot Sam Bell, üç yılını aya ulaşmak ve orada inceleme yapmak için geçirmiştir. Herkesten izole, farklı bir münzevi hayatı yaşayan Sam, işini fazlasıyla önemsemekte, bununla birlikte aynı oranda heyecan duymamaktadır. Ay onun yeni evi gibidir; Sam orada da kendine ait bir rutin yaratmıştır. Günlerini sessizlik içinde geçiren Sam hayatını, evini ve karısını gözden geçirmeye, geçmişteki planları ve hayallerini hatırlamaya başlar. Eve dönüş yolculuğuna başlamadan önce Sam çevresinde bazı tuhaflıklar hissetmeye başlar. Algı eşiği açılan Sam, rutinin bozulduğunu görmektedir. Bu süreçte kendi kendisi ile karşı karşıya gelen Sam, kurduğu hayatın ne olduğunu keşfedecektir.

10. Dövüş Kulübü

Orijinal İsmi: Fight Club

Süre: 139dk
Tür: Dram
Senarist: Jim Uhls
Yapımı: 1999 - Almanya , ABD

Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olmasıda adeta bunun bir kanıtıdır. İçilen birkaç biranın ardından park yerinde Tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. Aralarında başlayan bu kavga Jack'in hayatını değiştirecektir. Bir süre sonra Jack Tyler'ın yanına taşınır. Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler Durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir.

11. Karanlık Yolculuk

Orijinal İsmi: Donnie Darko

Süre: 114dk
Tür: Dram , Fantastik , Gizem
Yönetmen: Richard Kelly
Senarist: Richard Kelly
Yapımı: 2001 - ABD

80'lerin sonunda geçen öyküde, Donnie Darko adında 16 yaşında bir genç, bazı gerçek olmayan görüntüler görmeye başlıyor. Özellikle de tavşan kostümlü bir adam beliriyor sık sık. Çevresiyle uyum sorunu yaşayan genç, ailesinin ve okulun kendisi için çizdiği yoldan ayrılıp, esrarengiz misafirinin izinden gidecektir... 80'lerin gençlik filmleri, bilim kurgu ve korku filmlerinin, tüyler ürpertici karışımı olarak tanımlanabilecek film, son dönemin en ilgi çekici bağımsız yapımlarından biri.

12. Dehşetin Nefesi

Orijinal İsmi: Jacob's Ladder

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gizem , Korku
Yönetmen: Adrian Lyne
Senarist: Bruce Joel Rubin
Yapımı: 1990 - ABD

Vietnam Savaşı'na katılmış bir askerin ve bu savaşın onun üzerinde bıraktığı etkilerin filmidir Jacob's Ladder. Gerçekle kabusların birbirine geçtiği, Jacob'un karanlık bilinçaltında bir serüven.

13. Sil Baştan

Orijinal İsmi: Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Süre: 108dk
Yönetmen: Michel Gondry
Yapımı: 2004 - ABD

Joel Barish (Jim Carrey)'in eski sevgilisi Clementine (Kate Winslet) yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. Bunu öğrenen Joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. Bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden Clementine ile yaşadığı günler geçer. Joel aslında Clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

14. Başlangıç

Orijinal İsmi: Inception

Süre: 148dk
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2010 - ABD , İngiltere

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği herşeye malolmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıçı tamamlayabilirse. Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.

15. Zindan Adası

Orijinal İsmi: Shutter Island

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Laeta Kalogridis
Yapımı: 2010 - ABD

“Departed-Köstebek” ile Oscar ödülü kazanan yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği “Shutter Island-Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve Chuck Aule (Mark Ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.

16. Vanilla Sky

Orijinal İsmi: Vanilla Sky

Süre: 136dk
Yönetmen: Cameron Crowe
Yapımı: 2001 - ABD , İspanya

New York’lu David Aames(TOM CRUISE) paranın satın alabileceği her şeye sahip olan ve göz kamaştırıcı bir yaşamı olan genç bir yayıncıdır. Yakışıklıdır, zengindir, karizmatiktir. Kısacası dışarıdan bakan biri için mükemmel bir hayata sahiptir.Ancak David’in hayatı her ne kadar muhteşem görünürse görünsün, David’in görülemeyen ve onu bir hayli rahatsız eden problemleri de vardır. David doğum günü verdiği partide arkadaşı Brian ile birlikte gelen Sofia(PENELOPE CRUZ) adlı bir kıza ilk görüşte vurulur ve aşık olur. Ancak David’in Sofia ile tanıştıktan kısa bir süre sonra yaptığı bir hata hem Sofia’yı kaybetmesine neden olur hem de her şey karmaşık bir hal alır. David bir yandan Sofia’ya tekrar ulaşmaya çalışırken bir yandan da zihinini kemiren bu karışıklığa bir çözüm bulmalıdır, ayrıca Davıd’in üstüne çok düşen sevgilisi Julıe(CAMERAN DİAZ) ile de uğraşması gerekmektedir.

17. Kaynak

Orijinal İsmi: The Fountain

Süre: 96dk
Yönetmen: Darren Aronofsky
Yapımı: 2006 - ABD

The Fountain, üç farklı zamanda biriminde, bir adamın sevdiği kadını kurtarmak için başından geçen bin yıllık serüveni konu almaktadır. 15. yüzyılda İspanya'da yaşayan Tomas ölümsüzlük verdiği sanılan efsanevi bir çeşmenin arayışına çıkar. Günümüzde, Tommy Creo isimli bir bilim adamı, kanser olan eşi İzzy'yi kurtarabilmek için umutsuzca bir tedavi yöntemi keşfetmeye çalışmaktadır. 25. yüzyılda, astronot olan Tom ise uzaydaki gezintisi sırasında kendisini çok uzun sürelerdir rahatsız eden olayların arkasındaki gerçekleri keşfeder. Bu üç adamın hikayesi tek ve ortak bir gerçeğe uzanmaktadır.

18. John Malkovich Olmak

Orijinal İsmi: Being John Malkovich

Süre: 113dk
Tür: Dram , Fantastik , Komedi
Yönetmen: Spike Jonze
Senarist: Charlie Kaufman
Yapımı: 1999 - ABD

Kuklacı Craig bir gün atölyesinde çalışırken Amerika'nın en ünlü aktörlerinden John Malkovich'in beynine açılan gizli bir yol bulur. Craig bu buluşu iş arkadaşı Maxine'i etkilemek için bir araç olarak kullanmak ister. Bu buluş sayesinde kişi John Malkovich'in beynine gidebiliyor... Fakat zamanla işler karışıyor ve ortaya karışık bir komedi filmi ortaya çıkıyor.

19. Otomatik Portakal

Orijinal İsmi: A Clockwork Orange

Süre: 137dk
Tür: Bilim Kurgu , Suç
Yönetmen: Stanley Kubrick
Yapımı: 1971 - ABD , İngiltere

Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

20. Mulholland Çıkmazı

Orijinal İsmi: Mulholland Drive

Süre: 147dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Lynch
Senarist: David Lynch
Yapımı: 2001 - ABD , Fransa

Genç, hevesli bir aktrist büyük umutlarla Hollywood'a varır ancak gelir gelmez de kendisini bir cinayetten kılpayı kurtulmuş ve geçmişini bilmeyen gizemli bir kadının macerası içerisinde bulur. Ancak bu macerada rüya ve gerçek iç içedir.