Doğum Gününde Cate Blanchett'ın En İyi Filmlerine Göz Atalım!

14 Mayıs 1969 doğumlu yetenekli oyuncu Cate Blanchett, bugün 54 yaşına giriyor!

Dönemimizin en yetenekli oyuncularından olan Cate Blanchett, "Göklerin Hakimi” (2004) ve "Mavi Yasemin” (2013) fimleriyle iki Oscar ödülü kazanmıştır. Kariyeri boyunca birbirinden farklı karakterleri başarıyla canlandıran Blanchett'ı Bob Dylan, Galadriel ya da Kraliçe Elizabeth olarak da izleyebileceğiniz 11 farklı filmine bakalım! 

1. TAR

Orijinal İsmi: TÁR

Süre: 158dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Todd Field
Senarist: Todd Field
Yapımı: 2022 - ABD

Uluslararası klasik müzik dünyasında geçen film, Lydia Tár’ı (Cate Blanchett) merkezine alıyor.

2. Manifesto

Orijinal İsmi: Manifesto

Süre: 95dk
Tür: Dram
Yönetmen: Julian Rosefeldt
Senarist: Julian Rosefeldt
Yapımı: 2015 - Almanya , Avustralya

Avustralyalı usta oyuncu Cate Blanchett, evsiz bir adam, bir ilkokul öğretmeni, bir borsacıyı, bir vaizi, bir haber spikeri ve birbirinden farklı karakterleri canlandırdığı bu filmde çok yönlülüğünü net şekilde ortaya koyuyor. Blanchett, Berlinli 
sanatçı Julian Rosefeldt'in son çalışması olan “Manifesto”da 12 kısa filmden oluşan kolajında 13 farklı rol üstleniyor. Oyuncunun replikleriyse Fütürizm'den, Dadaizm'e ve Pop-art'a pek çok farklı sanat akımının sanatçı manifestolarından oluşuyor. Bu manifestoların birer talebi vardı. Özgürlük çağrısı yapıyor, toplumu değiştirmek istiyor, yaratıcılığı yeni baştan ele alıyorlardı. Çarpıcı olansa metinlerin güncelliği.

3. Pinokyo

Orijinal İsmi: Guillermo del Toro’s Pinocchio

Süre: 117dk
Yapımı: 2022 - ABD

Mussolini yönetimindeki İtalya’da geçen filmde faşizmin zirvede olduğu ve buna rağmen babasının isteği doğrultusunda sevgi, farklılık için mücadele eden Pinokyo’nun hikâyesini göreceğiz. Film klasikleşmiş "Pinokyo" hikayesinin daha karanlık bir versiyonunu sunuyor. 

Ünlü yönetmen Guillermo del Toro'nun Mark Gustafson ile çektiği film stop-motion animasyon formatında. 

4. Carol

Orijinal İsmi: Carol

Süre: 118dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Todd Haynes
Senarist: Phyllis Nagy
Yapımı: 2015 - ABD , İngiltere

1950'li yıllarda New York'ta geçen hikaye, evli, çocuklu ve zengin, ancak eşiyle sorunlar yaşayan, orta yaşa yaklaşmakta olan bir kadın olan Carol ile genç bir tezgahtar olan Therese arasında tesadüfen tanışmalarıyla başlayan, ancak günden güne tutkulu bir yakınlığa dönen ilişki anlatılıyor. Carol eşinden boşanıp kızının velayetini almak istese de kocası Harge, onun Therese ile olan ilişkisinin sınırlarından gitgide kuşkulanmaya başlayacak ve kızını bırakmak istemeyecektir.

5. Elizabeth

Orijinal İsmi: Elizabeth

Süre: 124dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Shekhar Kapur
Senarist: Michael Hirst
Yapımı: 1998 - ABD , İngiltere

Katolik kraliçe Mary ölür ve tahta pek istenmese de Protestan olan ve öldürmeye kıyamadığı kardeşi Elizabeth geçer. Elizabeth'in önünde uzun ve bolca dikenli bir yol vardır. Etrafında hem destekçileri hem de her fırsatta Katolik egemenliği geri getirmeye çalışan insanlar vardır. Bunun yanında evlenmesi ve kendisinden sonra tahta geçmesi gereken bir vasi bırakmak zorundadır. Tüm bu zorlukların arasında Elizabeth'in İngiltere'yi nasıl yöneteceği ise belirsizdir.

6. Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi

Orijinal İsmi: The Curious Case Of Benjamin Button

Süre: 162dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: David Fincher
Yapımı: 2008 - ABD

Film, seksenli yaşlarında doğup, geriye doğru yaşlanan bir adamın hayatını konu alıyor. Benjamin Button hepimiz gibi zamanı durduramayan bir adamdır.  Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, 1918’de, New Orleans’tan başlayıp 21. yüzyıla uzanan serüveniyle, onun hikayesi herhangi birininkinden daha sıradışı bir hayatı içerir.

7. Beni Orada Arama

Orijinal İsmi: I'm Not There

Süre: 135dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Todd Haynes
Yapımı: 2007 - Almanya , ABD

Rock müzik ilâhı şarkıcı ve söz yazarı Dylan’ın hayatının yedi farklı dönemi, aralarında kadın oyuncuların da yer aldığı altı kişilik bir oyuncu kadrosu tarafından canlandırılıyor.

8. Mavi Yasemin

Orijinal İsmi: Blue Jasmine

Süre: 99dk
Tür: Dram
Yönetmen: Woody Allen
Senarist: Woody Allen
Yapımı: 2013 - ABD

New York'lu çekici ve göz alıcı bir ev kadını, son derece gösterişli bir yaşam sürmektedir. Ancak parasını bu denli cömertçe harcaması nedeniyle büyük bir mali krizin içine sürüklenir ve iflas etmenin eşiğine gelir. Tek çıkış yolu ise San Francisco'da tanıştığı ve kendisine finansal anlamda yardım edeceğini düşündüğü adamı bulmak için San Francisco'ya gitmektir.

9. Babil

Orijinal İsmi: Babel

Süre: 143dk
Tür: Dram
Yapımı: 2006 - ABD , Fransa , Meksika

Alejandro González Inarritu'nun Babel'inde, Fas'ta turistik geziye çıkan Amerikalı evli çiftin başına gelen trajik bir olay, dünyanın farklı ülkelerindeki dört ailenin yaşamında olaylar zincirini harekete geçirir. Koşullar açısından birbirine bağlı olan ama kıtalar, kültür ve dil açısından birbirinden ayrışan karakterlerin her biri, gerçek huzur ve teselliyi sadece aile kavramının sağlayabileceğini keşfeder.

10. Suda Yaşam

Orijinal İsmi: The Life Aquatic with Steve Zissou

Süre: 119dk
Tür: Dram , Komedi , Macera
Yönetmen: Wes Anderson
Yapımı: 2004 - ABD

 Steve Zissou (Bill Murray), belgeseller yapmak için dünyayı dolaşan efsanevi su altı kaşifi. En iyi arkadaşı ve iş ortağının yırtıcı bir köpekbalığı tarafından öldürülmesi bir yana gözden düştüğü dedikodularıyla da zor anlar yaşıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir gencin (Owen Wilson) çıkagelmesiyle kafası daha da karışıyor. Çünkü yardımcı pilot olduğunu söyleyen bu genç, Steve'in uzun yıllardır kayıp olan oğlu olabileceğini iddia etmekte. Sonuçta 'Zissou Ailesi'ni yeniden toparlayarak tam takım olarak denizlere açılan kahramanımız arkadaşını öldüren köpekbalığını bulmak ve yıpranan şöhretini canlandırmak için maceraya kalkışıyor. Amnerikan bağımsızı Wes Anderson'un özgün kara mizahıyla yansıyan yeni bir macera.

11. Bonus: Yüzüklerin Efendisi Serisi

Orijinal İsmi: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Süre: 228dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2001 - ABD

Başarılı oyuncu Blanchett'ın kariyerindeki önemli filmlerden bahsederken şüphesiz efsanevi rolü Galadriel'e de yer vermemiz gerekir.

Çok eski çağlarda Elf demircileri, güç yüzüklerini sihirli ustalıklarıyla yapmış ve Karanlıkların Efendisi Sauron, bu yüzükleri işleyip kendi gücüyle doldurmuştur. Daha sonra kendisinden çalınan, diğer tüm yüzüklere hükmeden, Tek Yüzüğü bütün gücüyle tüm Orta Dünya'da aramasına rağmen bulamamıştır. Yüzük, Shire Bölgesi'nde yaşayan Frodo Baggins adlı bir hobbitte bulunmaktadır. Ancak çok büyük bir güce sahip bu yüzüğü yok etmek gerekmektedir. Frodo ve arkadaşları, diğer ırklardan gelen arkadaşlarıyla birlikte yüzük kardeşliğini oluşturur ve hepsi bu yolculukta büyücü Gri Gandalf'ı izler.