Kitaplara Dayanan En İyi Gizemli Cinayet Filmleri

Kitaplardan filmlere uyarlanan en gizemli cinayet filmlerini sizler için derledik!

Herkes iyi bir gizemi sever. Gerilimden ipuçlarını takip etmeye ve kimin yaptığının en büyük sorusunu çözmeye çalışırken dedektif şapkanızı takmak isteyeceğiniz birçok yapım var. Hollywood'un da gizem filmlerini sevmesi kolaydır. Bununla beraber Hollywood'daki birçok cinayet gizemi filmi, daha önce yazılmış bir romandan uyarlanmıştır.

İşte izlerken de okurken kadar keyif alacağınız kitap uyarlaması gizemli cinayet filmleri!

İyi seyirler!

1. Zindan Adası

Orijinal İsmi: Shutter Island

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Martin Scorsese
Senarist: Laeta Kalogridis
Yapımı: 2010 - ABD

Oscar ödüllü yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği “Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels ve Chuck Aule adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor.

2. Doğu Ekspresinde Cinayet

Orijinal İsmi: Murder on the Orient Express

Süre: 128dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Sidney Lumet
Senarist: Paul Dehn
Yapımı: 1974 - İngiltere

1930'lu yıllarda İstanbul ve Calais arasında sefer yapan ünlü Şark Ekspresi'nde bir cinayet işlenir. Amerikalı bir milyoner trende ölü bulunur. Trende çok sayıda yolcu arasında ünlü Belçikalı dedektif Hercule Poirot da bulunmaktadır. Trenin kara saplanıp durması, Poirot'ya yerel yetkililer duruma el koymadan önce cinayeti çözmesi için birkaç saat zaman verecektir. Türkiye'de bazı televizyon kanallarında Şark Ekspresinde Cinayet adı ile de gösterilmiştir.

3. Sonsuz İhtiras

Orijinal İsmi: To Die For

Süre: 106dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Gus Van Sant
Senarist: Buck Henry
Yapımı: 1995 - ABD , İngiltere

Suzanne Stone ne istediğini bilen ve onu elde etmek için elinden geleni yapan bir kadındır. İstediği şey ise televizyon sunucusu olmaktır ve bunun içinde önündeki tüm engelleri kaldıracaktır, kocası dahil...Gus Van Sant'in hırs, tutku ve ihtiras üzerine olan bu filmi, Nicola Kidman'ın son derece başarılı performansıyla övgüyü hak ediyor.Film aynı zamanda çekildiği yılda altın kürenin de sahibi olmuştur.

4. Kayıp Kız

Orijinal İsmi: Gone Girl

Süre: 149dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Fincher
Senarist: Gillian Flynn
Yapımı: 2014 - ABD

Nick Dunne, 5. evlilik yıldönümlerine kısa bir zaman kala eşi Amy'nin kaybolduğunu duyurur. Basın olaya büyük ilgi gösterir, polis seferber olur ancak kayıp kadın bulunamaz. Bu durum Nick'in üzerindeki baskıyı artırır, yalanları ve tutarsızlıkları göze batmaya başlar. Herkesin aklına tek bir ihtimal gelmektedir: Amy'i eşi Nick öldürmüş olabilir midir?

5. Trendeki Kız

Orijinal İsmi: The Girl on the Train

Süre: 112dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Tate Taylor
Yapımı: 2016 - ABD , Hindistan

Eşinden ayrıldıktan sonra yeniden normal hayatına dönmeye çalışan Rachel Watson, her gün işe giderken bindiği trenle eski kocasıyla bir zamanlar birlikte yaşadığı, şimdi ise eski kocasının yeni ailesiyle birlikte yaşamayı sürdürdüğü evin önünden geçmektedir. Her seferinde aynı acıyı tekrar yaşamamak adına eve yakın başka bir evde yaşayan Megan Hipwell ve Scott Hipwell çiftini dikkatle izlemeye, onların hayatlarıyla ilgili kendince yorumlar yapmaya başlar. Yine bir gün trenle oradan geçerken çok kötü birşeye tanık olur. Ertesi sabah uyandığında geceyle ilgili hiçbir şey hatırlamaz ve televizyonda Megan'ın kaybolduğunu öğrenir. Rachel hem Megan'ın akibetini, hem de kendisinin o gece nerede ne yaptığını öğrenmek isteyecektir. Trendeki Kız filmi, İngiliz yazar Paula Hawkins'in 2015'te yazdığı aynı adlı çok satan kitaptan uyarlanarak çekildi.

6. Kızımı Kurtarın

Orijinal İsmi: Gone Baby Gone

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yönetmen: Ben Affleck
Yapımı: 2007 - ABD

Oscar ödülü kazanan oyuncu Ben Affleck’in ilk yönetmenlik sınavı “Gone, Baby, Gone”ın başrollerinde Casey Affleck, Michelle Monaghan, Oscar ödüllü Morgan Freeman ve Oscar adayı aktör Ed Harris oynuyorlar. “Mystic River”ın da yazarı olan Dennis Lehane’nin romanından uyarlanan, senaryosunu Ben Affleck ile Aaron Stockard’ın yazdığı filmde Boston yeraltı dünyasının en çirkin, en tehlikeli/belalı kesimlerinde kaçırılan 4 yaşındaki bir kız çocuğunu bulmaya çalışan iki özel detektifin sürükleyici öyküsü anlatılıyor.

7. Hannibal

Orijinal İsmi: Hannibal

Süre: 131dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 2001 - ABD , İngiltere

Dr. Hannibal Lecter'ın çaylak FBI ajanı Clarice Starling'in büyük hatası sonucu hücresinden kaçışının üzerinden yedi yıl geçmiştir. Dr. Lecter, bu kaçışının ardından Floransa'ya gidip yerleşmiş hayatın tadını çıkarmaktadır; fakat Clarice Starling hala Dr. Lecter ile yedi yıl önce en yüksek güvenlik önlemlerinin olduğu tehlikeli deliler koğuşunda yaptığı görüşmeyi unutmamıştır. Dr. Lecter'ı unutmayan biri daha vardır: Mason Verger. Dr. Lecter'ın eski bir kurbanı olan Mason Verger onun elinden güçlükle kurtulmuştur. Verger domuz besiciliğiyle kendine bir imparatorluk yaratmıştır ve de Dr. Lecter'dan intikam alma duygusuyla yanıp tutuşmaktadır. Dr. Lecter yüzünden bir soluk makinesine bağlı yaşamak zorunda kalan Verger'in zenginliği sayesinde elinde çok geniş imkanlar vardır ve kendi kurduğu dünyada en ufak bir hareketi bile hissetmektedir. Mason Verger sonunda Dr. Lecter'ı nasıl tuzağa düşüreceğini bulur. Dr.Lecter'a onun için dünyanın en değerli ve en zarif yemini sunacaktır. Verger'in bu yemi Dr. Lecter'a sunmasında Clarice Starling'i kendinde bir saplantı haline getiren FBI başmüfettiş yardımcısı Paul Krendler da ona yardım edecektir.

8. Rebecca

Orijinal İsmi: Rebecca

Süre: 121dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Ben Wheatley
Senarist: Jane Goldman
Yapımı: 2020 - İngiltere

Dul Maxim de Winter (Armie Hammer) ile Monte Carlo’da geçirdikleri romantik günlerden sonra evlenmeye karar veren genç bir kadın (Lily James), eşinin İngiltere kıyısında olan malikânesi Manderley’e yerleşir. Naif ve saf yeni evli kadın eve yerleşmeye çalışırken kendini bir anda Maxim’in eski eşi olan Rebecca’nın gölgesinde bulur. Zarif ve kibar Rebecca’nın bu akılda kalıcı mirası ise her fırsatta Manderley’in tekin olmayan hizmetlisi Mrs. Danvers (Kristin Scott Thomas) tarafından gün yüzüne çıkmaktadır.

9. Derin Sular

Orijinal İsmi: Deep Water

Süre: 116dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: Adrian Lyne
Senarist: Zach Helm , Sam Levinson
Yapımı: 2022 - ABD

Vic ve Melinda Van Allen, evliliklerinde sorun yaşayan bir çifttir. Uzun süredir yaşadıkları sıkıntı, aralarındaki sevginin de giderek azalmasına neden olur. Evliliklerini sonlandırmak istemeyen çift, birbirlerinin başkaları ile görüşmelerine izin vererek boşanmaktan kaçınmaya çalışır. Ancak Melinda'nın birlikte olduğu kişilerin tek tek ortadan kaybolması, Vic'in baş şüpheliler arasında yer almasına neden olur.

10. Kuzuların Sessizliği

Orijinal İsmi: The Silence Of The Lambs

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Jonathan Demme
Senarist: Thomas Harris , Ted Tally
Yapımı: 1991 - ABD

Akademiyi başarıyla bitirmiş olan Clarice Starling artık genç bir FBI ajanıdır.Clarice, sapık bir katilin peşindedir.Katilin elinde bulunan bir kadını kurtarmaya çalışmaktadır.Bu katil, kurbanlarının derilerini yüzebilecek kadar psikopat bir sapıktır.Clarice, bu sapığa ulaşma amacıyla, bir başka psikopat olan ünlü Doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşmak gerektiği yönünde bir plan yapar.Fakat, Clarice’in Lecter’dan alacağı bilgiler güvenini kazanmasına bağlıdır.Film, 1992 yılında 7 dalda Oscar’a aday oldu ve en iyi film ve en iyi senaryo uyarlaması dalında ödüle layık görüldü.Bu başarılı yapım, Hannibal Lecter serisinin 1.filmidir ve seride dört film daha yer almaktadır.Serinin diğer filmleri; The Silence of The Lambs, Hannibal, Red Dragon, Hannibal Rising şeklinde sıralanmaktadır.