Cumhuriyet'in Yüzüncü Yılına Özel İzleyebileceğiniz En İyi Filmler!

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı kutlu olsun!

Bugün Cumhuriyet'in ilanının yüzüncü yıl dönümü. 1925 yılında milli bayram olarak kutlanmaya başlanan bu gün, Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1933'te verdiği Onuncu Yıl Nutku'nda "en büyük bayram" olarak nitelendirildi. Köklü ve demokratik bir ülke olmanın sağlam temellerinin atıldığı bu önemli günü bütün coşkusuyla kutlamanız için cumhuriyetimizin yüzüncü yılında izleyebileceğiniz filmleri listeledik.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nız kutlu olsun!

1. Kurtuluş

Orijinal İsmi: Kurtuluş

Süre: 354dk
Yönetmen: Ziya Öztan
Senarist: Turgut Özakman
Yapımı: 1994 - Türkiye

Osmanlı Devletinin çöküşünün ardından işgale uğrayan toprakların savunulmasını ve yeni bir devetin doğuş sürecini ve bu süreçte verilen mücadeleyi anlatan filmde Kurtuluş Savaşı anlatılıyor. Objektif bir anlatım sunulan film, Türk sineması açısından bir baş yapıt niteliği taşımaktadır.

2. Cumhuriyet

Orijinal İsmi: Cumhuriyet

Süre: 150dk
Yönetmen: Ziya Öztan
Senarist: Turgut Özakman
Yapımı: 1998 - Türkiye

Zafer coşkusu içinde, İzmir sokakları 'Yaşasın Gazi, Yaşasın Ordu, Yaşasın Büyük Millet Meclisi' sesleriyle inlemektedir. İzmir`deki evi, Başkumandanlık Karargahı olarak kullanılan Latife Hanım`ın Mustafa Kemal`e olan hayranlığı her geçen gün artmaktadır. Bu arada, Zübeyde Hanım, oğluna ilgi duyan bu İzmirli genç hanımla tanışmak ister. Latife Hanım, İzmir`e gelecek olan Mustafa Kemal`in annesini evinde ağırlamak için ısrar etmektedir. Çankaya Köşkü`nde Zübeyde Hanım`a ve Mustafa Kemal`in Doğu Cephesindeyken evlat edindiği küçük Abdürrahim`e bakan Fikriye Hanım`ın rahatsızlığı ilerlemekte, ancak kendisi bunu özellikle ölesiye sevdiği Mustafa Kemal`e belli etmemeye çalışmaktadır. Çankaya Köşkü`nde bir dost toplantısında piyano çalarken öksürük krizine tutulan Fikriye Hanım, hiç istemediği halde Münih`te bir sanatoryuma gönderilir. Bütün bunlar olurken işgalcilere karşı savaş da bütün hızıyla sürmektedir.

3. Son Akşam Yemeği

Orijinal İsmi: Son Akşam Yemeği

Süre: 120dk
Tür: Biyografi
Yönetmen: Levent Onan
Yapımı: 2023 - Türkiye

28 Ekim 1923'te, Çankaya Köşkü'nde, ülkenin kaderini değiştirecek kararların imzalanmak üzere olduğu bir dönemde, akşam yemeği için hummalı hazırlıklar devam etmektedir. Bu sırada köşkte yaşlı bir hizmetçi olan Ahir (Engin Şenkan), köyden bir ziyaretçinin gelmekte olduğunu haber verir. Çankaya Köşkü'nün üst katında yeni bir yönetim şekline geçiş konusunda tartışmalar yoğundur ve ertesi gün cumhuriyet ilan edilecektir.

Film, köşkün mutfağında aşçıdan yamağa tüm çalışanların, hüzün ve mutlulukla dolu bu özel yirmi dört saatlik sürece tanıklık etmesini konu alıyor. 

4. Veda

Orijinal İsmi: Veda

Süre: 114dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Zülfü Livaneli
Yapımı: 2010 - Türkiye

Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi… Veda, ölüme meydan okuyan bir kuşağın hikayesi. Filmde sadece Atatürk’ün hayatı anlatılmıyor, aynı zamanda bir döneme ışık tutuluyor. Filmde dostluk, savaş, aşk, sevgi gibi konular 'insan olmak' çerçevesinde tekrar ele alınıyor. “Veda” Salih Bozok’un anlatımıyla, bu dostluğun; Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikayesi…

5. Dersimiz: Atatürk

Orijinal İsmi: Dersimiz Atatürk

Süre: 92dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Hamdi Alkan
Senarist: Turgut Özakman
Yapımı: 2010 - Türkiye

İlkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk'ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi "Dede"sidir. Ama bu "Dede" diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir. Çocuklara Mustafa Kemal'in çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini anlatır. Onları Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephelerine götürür, dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının eşsiz kahramanlarıyla tanıştırır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Ata'nın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir.

6. Bir Millet Uyanıyor

Orijinal İsmi: Bir Millet Uyanıyor

Süre: 89dk
Tür: Dram , Savaş , Tarih
Yönetmen: Ertem Eğilmez
Senarist: Sadık Şendil
Yapımı: 1965 - Türkiye

Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'na katılan 96. Alay büyük yararlılıklar göstermiş, bu arada alayın mevcudundan çoğu şehit olmuştur. Mütarekeden sonra da sağ kalanlar evlerine, köylerine giderler.   Kurtuluş Savaşı'nın hazırlıkları başlayınca alayın komutanı 96. Alay'dan hayatta kalanları toplar, eski 96. Alay az mevcutla katıldığı Kurtuluş Savaşı'nda da büyük yararlar sağlar.

7. Son Buluşma

Orijinal İsmi: Son Buluşma

Süre: 90dk
Tür: Belgesel , Dram , Tarih
Yapımı: 2008 - Türkiye

Türkiye’nin bağımsızlığı için binlerce insanın şehit düştüğü, genç-yaşlı, kadın-erkek demeden düşmana karşı tek vücut direndiği Kurtuluş Savaşı’nın son tanıkları, Gazi Ömer Küyük, Gazi Yakup Satar ve Gazi Veysel Turan’ın günlük yaşamları ve savaş yıllarına dair anıları SON BULUŞMA’da gözler önüne seriliyor. Çorumlu Gazi Ömer Dede, önce Anıtkabir’i ardından son kalan diğer iki gazi, Yakup Satar ve Veysel Turan’ı ziyaret ediyor, savaş yıllarına dair anılarını paylaşıp birbirleriyle helalleşiyorlar. Tarihe tanıklıklarını kendi ağızlarından dinlediğimiz bu üç kahraman gazi, gerçek sinema türündeki belgesel yapım ile ölümsüzleşiyor.