"Yüzüklerin Efendisi"ni Seviyorsanız İzlemeniz Gereken 10 Film

"Yüzüklerin Efendisi" severlerin izlemek isteyebileceği yapımları sizler için derledik!

Çok az film sinematik başyapıt statüsüne ulaşır, pek çoğu sürekli tartışma ve övgü konusu olma özelliğine sahip olmaz. Öte yandan "Yüzüklerin Efendisi" üçlemesi, sadece en yüksek gişeli film serilerinden biri olarak yerini sağlamlaştırmakla kalmadı, aynı zamanda günümüze kadar eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük övgü almaya devam ediyor. Diğer fantastik filmler ve diziler için ilham kaynağı olarak hizmet ederek sihirli ve etkileyici anlatımın standartını belirledi. Yönetmen Peter Jackson, J.R.R Tolkien'in sevilen ve sihirli kitaplarını zamansız bir deneyime başarıyla çevirdi ve bu deneyim, Gandalf'ın sembolik ışığı gibi birçok insanın kalbinde parlak bir şekilde parlamaya devam edecek.

Şimdi, hiçbir film veya dizi tam olarak "Yüzüklerin Efendisi" gibi değil. Hatta Prime Video'nun "The Rings of Power"ı, orijinalinin başarısını senaryolaştırma veya izleyicileri aynı ölçüde etkilemekte başarılı olamadı. Bu 2022 dizisinin ilk sezonu karışık eleştiriler aldı ve ikinci sezonun daha iyi bir performans sergileyip sergilemeyeceği belli değil. Orta Dünya hayranları için "Yüzüklerin Efendisi" kadar istisnai bir film olmayabilir, fakat bu seçtiğimiz filmler boşluğu doldurmakta yardımcı olabilir. 

İşte "Yüzüklerin Efendisi" severler için seçtiğimiz başarılı yapımlar!

İyi seyirler!

1. The Hobbit Serisi

Orijinal İsmi: The Hobbit: An Unexpected Journey

Süre: 169dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2012 - ABD

Bilbo Baggins sakin hayatını rutin bir şekilde sürdürürken kapısı çalınır ve içeriye Gandalf girer.  Bilbo Baggins ve beraberinde 13 cüce, Ejderha Smaug’un zamanında cücelerden çaldığı hazineyi kurtarmak üzere uzun bir macera için ilk adımlarını atacaklardır.

2. Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Dolap

Orijinal İsmi: The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe

Süre: 143dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Andrew Adamson
Yapımı: 2005 - ABD , İngiltere

İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanların Londra'ya düzenlediği hava saldırılarında Peter, Susan, Edmund ve Lucy adlı dört çocuk ailelerinden ayrı düşerler. Güvenlik amacıyla ülkelerine gönderilen Peter, Susan, Edmund ve Lucy, orada sihirli bir gardrop bulurlar. Gardrobun içine girince Narnia adlı mistik bir ülkeye geçiş yaparlar. Bir zamanlar barış ve huzur dolu bir ülke olan Narnia'nın özelliği konuşan canavarların, cücelerin ve devlerin ülkesi olmasıdır. Ancak, şeytani güçlere sahip Beyaz Cadı tarafından dondurulmuştur. Küçük dostlarımız büyüyü bozup Narnia'yı eski haline getirmek için bir aslandan yardım alırlar.

3. Harry Potter Serisi

Orijinal İsmi: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Süre: 159dk
Tür: Fantastik , Macera
Yönetmen: Chris Columbus
Yapımı: 2001 - ABD , İngiltere

Harry Potter (Daniel Radcliffe), muggle (büyücü yada cadı olmayan insanlar) teyzesi (Fiona Shaw) ve eniştesiyle (Richard Griffiths) sıradan ve zorluklarla dolu bir hayatı yaşarken, yılanlarla konuşabildiğinin, kızgınlık öfkesi sırasında eşyaları hareket ettirebildiğinin farkına varacaktır. Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu'ndan kabul edildiğini belirten mektup ise hayatının sıradanlığını değiştirecektir. Artık o bir büyücü adayıdır.

4. Yıldız Tozu

Orijinal İsmi: Stardust

Süre: 127dk
Yönetmen: Matthew Vaughn
Senarist: Jane Goldman
Yapımı: 2007 - ABD , İngiltere , İzlanda

“Stardust”ta sevdiği kadının kalbini kazanabilmek için Yvaine adlı yıldızı sönmek üzere olan bir oyuncuya yeniden hayat vermeye söz veren Tristian’ın öyküsü anlatılır. Tristian ile Yvaine beraber çıktıkları macerada Kaptan Shakespeare adlı bir korsan ve şeytani ruhlu bir cadıyla yüz yüze gelmek zorunda kalacaklardır.

5. Eragon

Orijinal İsmi: Eragon

Süre: 104dk
Yönetmen: Stefan Fangmeier
Senarist: Peter Buchman
Yapımı: 2006 - ABD , İngiltere , Macaristan

Bundan yıllar yıllar önce... Dedelerinizin dedelerinin dedeleri zamanında... Belki de onların babaları zamanında... Yoksul bir çiftçinin yeğeni olan Eragon ormanda parlak, mavi bir taş bulur. O an bu taşın başına konan bir talih kuşu olduğunu ve bu sayede ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini düşünür. Taş çatladığında ise ailesine eski dünyadan kalan bir miras ile karşı karşıya olduğunu anlar.

6. Cennetin Krallığı

Orijinal İsmi: Kingdom Of Heaven

Süre: 144dk
Tür: Aksiyon , Dram , Macera , Savaş , Tarih
Yönetmen: Ridley Scott
Senarist: William Monahan
Yapımı: 2005 - Almanya , ABD , İngiltere , İspanya

Ailesini ve inancını kaybeden acılı bir baba... Dini savaş uzak ve kutsal topraklarda devam etmekte onu ve kaderini ise büyük bir drama doğru yönlendirmektedir. Kaderi oğlu Balian’ın büyük bir şövalye olmasını sağlayacaktır. Ibelin’li Godfrey Doğu’da savaştığı Haçlı Seferlerinden vatanı Fransa’ya dönmüştür. Balian’ın babası olduğu ortaya çıkınca, Godfrey gerçek şövalyeliğin ne olduğu hakkında oğlunu yetiştirecek ve onu kıtalararası destansı bir yolculuğa çıkaracaktır. Kudüs’te o günlerde 2. ve 3. Haçlı Seferleri arasında kırılgan ve her an sonlanabilecek bir ateşkes ilan edilmiştir. Kudüs Kralı IV Baldwin barışa ve halkına bağlılık yemini etmiştir. Ibelin’in ölmeden önce kılıcını ve yeminini teslim ettiği oğlu tıpkı babası gibi Kudüs’ü her tür kötülükten korumak için yola çıkmıştır. Ölüme çok yaklaştıkları bir deniz kazasına rağmen güçlükle ulaştıkları Kutsal Şehir’de Balian kılıç maharetleri sayesinde kendine kısa sürede bir ün yapar ve bu arada Kral’ın kızkardeşi güzel Sybilla'nın saygı ve hayranlığını da kazanır. Ancak Balian kendine düşman da kazanır. Özellikle Sybilla’nın kocası, Tapınak Şövalyeleri'nin küstah lideri Guy de Lusignan’ın ve kralın danışmanı Tiberias’ın düşmanlığını. Balian kılıcını alır ve tarihe adım atar.

7. Kral Arthur: Kılıç Efsanesi

Orijinal İsmi: King Arthur: Legend of the Sword

Süre: 126dk
Tür: Aksiyon , Dram , Fantastik
Yönetmen: Guy Ritchie
Yapımı: 2017 - ABD

Londra sokaklarında büyümüş Arthur (Charlie Hunnam), saplandığı yerden efsanevi kılıç Excalibur'u çıkarana dek kral soyundan olduğunu hiç bilmemiştir. Ancak iş kılıcı çıkarmakta değil, doğru kullanmayı bilmektedir. Krala isyan eden bir gruba katılan Arthur, ailesini öldürerek tahta çıkan acımasız Vortigern'i (Jude Law) alt etmeye çalışacaktır.

8. Willow

Orijinal İsmi: Willow

Süre: 126dk
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: George Lucas , Bob Dolman
Yapımı: 1988 - ABD

Büyünün ve sihrin hüküm sürdüğü yıllar, dünya bir kaosun içindedir. İnsanlar kraliçe Bavmorda'nın zulmü altında inim inim inlerken Kraliçenin huzurunu bozan tek şey bir kehanettir. Kehanete göre; bir kız çocuğu günün birinde bütün bu zulme dur diyecek, Bavmorda'nın saltanatı sona erdirecektir. Bunu duyan kraliçe, doğan tüm kız çocuklarını boğdurtmaya karar verir. Ancak seçilmiş bebemiz, kendisini nehre salan bakıcısı sayesinde kurtulmayı başarır. Nehir bebeği, "Willow" adındaki cüce ve ailesinin huzurlu kollarına taşıyacak bu arada kötü kraliçe de rahat durmayacaktır.

9. Excalibur

Orijinal İsmi: Excalibur

Süre: 141dk
Tür: Fantastik , Macera
Yönetmen: John Boorman
Yapımı: 1981 - ABD , İngiltere

Kral Arthur'un bildik hikayesini alabildiğine "farklı" bir anlatımla beyazperdeye taşıyan yapım, görüntüleriyle Oscar adaylığına kadar yükselmişti.

10. Ejder Yürek

Orijinal İsmi: Dragonheart

Süre: 103dk
Yönetmen: Rob Cohen
Yapımı: 1996 - ABD

Genç ve hastalıklı Kral Einon, bir savaşta yaralanmıştır. Hayatta kalabilmek için tek şansını kullanır ve bir ejderha olan Draco tarafından iyileştirilir. Yıllar sonra bir ejderha avcısı, Bowen, Draco ile karşı karşıya gelir. Mücadele bittiğinde herkes Bowen'i, kendilerine korku salan bu kötü ejderhayı öldürmüş ve büyük bir tehlikeden kurtarmış olarak anmaya başlamıştır. Oysa şimdi Draco ve Bowen birlik olup, halkı, krallığı gerçek tehlikeden korumaya çalışacaktır: Draco'nun bir parçası olan Şeytan Kral Einon'dan.

11. Labirent

Orijinal İsmi: Labyrinth

Süre: 102dk
Tür: Aile , Fantastik , Macera
Yönetmen: Jim Henson
Yapımı: 1986 - ABD , İngiltere

Sarah için cumartesi akşamı üvey kardeşi Toby'e bakıclık yapmak eğlenceli bir fikir değildi. Toby'nin ağlamasından sıkılan Sarah, en sevdiği kitabı Labirent'teki Goblinlerin Toby'i kaçırdığını hayal eder. Fantezisi gerçek olunca Toby'i geri getirmek için illüzyonlar labirentine girer. Mistik yaratıklar tarafından korunan krallığın başında büyücü Goblin kralı vardır.

12. Warcraft

Orijinal İsmi: World of Warcraft

Süre: 123dk
Yönetmen: Duncan Jones
Yapımı: 2016 - ABD , Çin , Japonya , Kanada

Azeroth gezegenindeki insan düzeni tehdit altındadır, nitekim Draenor'da yaşayan orklar, soylarının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca Kara Geçit'ten geçerek insanların dünyasına gelmeye başlarlar.  İnsanların önderi Anduin Lothar (Travis Fimmel) ve orkların önderi Durotan (Toby Kebbell), her iki halkın geleceğini belirleyecek bir noktaya geleceklerdir.

13. Prenses Gelin

Orijinal İsmi: The Princess Bride

Süre: 99dk
Yönetmen: Rob Reiner
Senarist: William Goldman
Yapımı: 1987 - ABD

William Goldman'ın romanından sinemaya uyarlanan film, bir kahraman tarafından kurtarılan güzel prensesin fantastik hikáyesini konu alıyor. Filmde imkansız bir aşkın öyküsü büyükbaba tarafından torununa anlatılıyor. Birçok festivalden ödüllerle dönen film, Willy De Ville'ın imzasını taşıyan 'Storybook Love' adlı şarkıyla ‘‘En İyi Film Müziği’’ dalında Oscar'a aday gösterildi.