1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İzlemelik 10 Film

İşçi Bayramı'nı kutlarken izleyebileceğiniz filmler bu listede!

1 Mayıs; işçi sınıfının mücadelesinin, dayanışmasının ve kazanımlarının kutlandığı, emeğin değerinin vurgulandığı özel bir gündür. Gelin, "Newsies"den "Modern Zamanlar"a 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı anlamlandırmak için izlemeye değer bu filmleri keşfedelim ve işçi sınıfının onurlu mücadelesine saygı duruşunda bulunalım. 

1. Newsies

Orijinal İsmi: Newsies

Süre: 121dk
Tür: Aile , Dram , Müzikal , Tarih
Yönetmen: Kenny Ortega
Senarist: Noni White , Bob Tzudiker
Yapımı: 1992 - ABD

Film, 1899'da New York'ta gazeteci çocukların yaptığı grevden esinlendi. Patronları tarafından acımasızca sömürüldüklerini fark edip değişim için adım atan genç gazetecileri konu alıyor.

2. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

İşsiz bir genç zengin bir ailenin kızlarına İngilizce dersi vermeye başlar. Zengin ailenin küçük oğullarına bir resim öğretmeni gerektiğinde genç, tanıdığı bir resim öğretmeni olduğunu söyleyerek, sahte bir kimlikle kız kardeşini işe aldırır. Sırada anne ve babası da vardır.

3. Riff Raff

Orijinal İsmi: Riff Raff

Süre: 95dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: Ken Loach
Senarist: Bill Jesse
Yapımı: 1991 - İngiltere

Ken Loach kamerasını bu kez Thatcher İngiltere'sinin ekonomik uçurumlarına yöneltiyor. Yönetmenin filmde daha mizahi ve biraz daha gürültülü bir hal alan bakış açısı bu sefer kaybedecek hiçbir şeyleri olmayan işsiz güçsüzlerin dünyasını anlatıyor. Bill Jesse adlı sıradan bir inşaat işcisinin anılarından yola çıkan gerçek bir öykü.

4. Modern Zamanlar

Orijinal İsmi: Modern Times

Süre: 87dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Charlie Chaplin
Senarist: Charlie Chaplin
Yapımı: 1936 - ABD

1936 yapımı olan filmde Charles Chaplin, o dönemdeki sanayileşmeyi ve ekonomik krizi eleştirmektedir. Film sessiz çekilse de filmin sonlarında Charlie Chaplin bir şarkı söylemiş ve izleyicilere sesini ilk kez duyurmuştur.

5. Tek Başına

Orijinal İsmi: North Country

Süre: 126dk
Tür: Dram
Yönetmen: Niki Caro
Yapımı: 2005 - ABD

Tüm Dünyayı Sarsan ilk Cinsel Taciz Davası! Josey Aimes’in tek isteği, masasına yemek koyabilmesini ve çocuklarına iyi bakabilmesini sağlayacak iyi bir iştir. Ancak karşılaştığı şey tehdit, aşağılama, taciz, küçümseme ve saldırı olur. Son derece duygusuz olan patronu tüm bu yaşadıklarını bir erkek gibi karşılamasını beklemektedir. Ancak bunun yerine Josey yaşadıklarını bir insan gibi karşılar ve karşı savaş açar.

6. Sorry to Bother You

Orijinal İsmi: Sorry to Bother You

Süre: 111dk
Yönetmen: Boots Riley
Senarist: Boots Riley
Yapımı: 2018 - ABD

Günümüz dünyasının alternatif bir versiyonunda geçen hikâyede, işinde özgüven eksikliği yaşayan siyah bir tele pazarlamacının, başka bir siyah iş arkadaşından aldığı "Telefonda beyaz biriymişsin gibi konuşmalısın!" öğüdünü tutmasıyla çığrından çıkan olaylar konu ediliyor.

7. Kar Küreyici

Orijinal İsmi: Snowpiercer

Süre: 127dk
Yönetmen: Bong Joon-ho
Yapımı: 2013 - Güney Kore

2031 yılında, küresel ısınmayı durdurmak üzere yapılan bir deney yanlış gitmiş ve dünya yeniden buzul çağına dönmüştür. Bu felaketten geride kalan az sayıda insan, Snowpiercer adı verilen bir trende yaşamak zorunda kalmıştır. Ancak trendeki insanlar yöneten ve yönetilen kesim olarak ikiye ayrılmıştır. Sürekli ezilen arka vagon halkı, artık bu duruma bir son vermek istemektedir. 

8. Nine To Five

Orijinal İsmi: Nine To Five

Süre: 110dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Colin Higgins
Yapımı: 1980 - ABD

Bu zarif ve eğlenceli komedide, seksi egoist patronlarına karşı (Dabney Coleman) aynı kötü hisleri beslediklerinin farkına varan sekreter Dolly Parton, Jane Fonda ve müdür Lily Tomln bütün kadın çalışanların hayalini yaşarlar.

9. Gazap Üzümleri

Orijinal İsmi: The Grapes Of Wrath

Süre: 129dk
Tür: Dram
Yönetmen: John Ford
Senarist: Nunnally Johnson
Yapımı: 1940 - ABD

En İyi Yönetmen dalında John Ford’a ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Jane Darwell’e Oscar kazandıran film, büyük buhran sonrası Amerika'nın Dust Bowl bölgesinde yaşayan Tom Joad ve ailesinin başına gelenleri konu alıyor.

10. Motosiklet Günlüğü

Orijinal İsmi: Diarios de Motocicleta

Süre: 126dk
Tür: Dram
Yönetmen: Walter Salles
Senarist: Jose Rivera
Yapımı: 2004 - Almanya , ABD , Arjantin , İngiltere , Fransa

Küba devrimcisi Che Guevara, 1950'lerde henüz 23 yaşındayken motosikletle seyahate çıkar. Tüm Güney Amerika'yı en yakın arkadaşı Alberto Granado'yla birlikte gezer. İkili mezuniyetlerine kısa bir zaman kala kendilerine eğlence arar ve Arjantin, Şili, Brezilya ve Peru'yu kapsayan uzun bir maceraya çıkarlar. Başlangıçta birbirine paralel hedefleri olan ve güzel kızların peşinde olan Ernesto ve Alberto'yu, hayat bambaşka noktalara sürükler.