19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nız kutlu olsun! 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak bağımsızlık meşalesini yaktığı bu anlamlı günün 106. yılını büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz.

Bugünü; Atatürk sevgisini, Cumhuriyet bilincini ve milletimizin onurlu tarihini sevdiklerinizle paylaşarak geçirmek isterseniz diye sizler için 10 harika film seçtik.

Atatürk’ün önderliğinde yazılan bağımsızlık destanını ve Cumhuriyetimizin kuruluş sürecini anlatan bu filmler, hem geçmişimizi hatırlatacak hem de bugüne ışık tutacak.

İyi seyirler, umut dolu yarınlara!

1. Bandırma Füze Kulübü

60 yıl kadar önce, dünyayı kasıp kavuran bir merak konusu vardı: Uzay. Böyle bir dönemde, bir grup lise öğrencisi ve arkadaşları Bandırma'da benzer bir merak duyup Bandırma Füze Kulübü isimli bir kulüp kurarlar. Bu grubun hayali ise uzaya bir roket göndermektir.

2. Bir Cumhuriyet Şarkısı

1930’lu yılların Türkiye’sinde sanat devriminin öncüsü olan bir grup insanın hikâyesini anlatılıyor. Film, Cumhuriyet tarihimizde sahnelenen ilk opera olan Özsoy Operası'nın etkileyici öyküsüne odaklanıyor.

 

3. Taş Mektep

Kayseri Lisesi'nin son sınıfındaki 62 öğrenci 1920-1921 yıllarındaki öğretim döneminde okullarını terk ederler. Tek amaçları Sakarya Meydan Savaşı'na katılıp orduya destek olmaktır. Bu 62 genç nefes Kurtuluş Savaşı'nın en çetin çatışmalarının yaşandığı günlerde vatanları uğruna şehit olurlar. Taş Mektep adlı film bu 62 genç şehidin öyküsünü beyazperdeye taşıyan bir yapım.

4. Hürkuş: Göklerdeki Kahraman

Film, Türkiye'de havacılığın öncü ismi Vecihi Hürkuş'un sıradışı yaşam hikayesini konu alıyor. Vecihi Hürkuş'un teyyareci oluşu ve 1. Dünya Savaşı yıllarında göklerde düşmanla çarpışması işleniyor.

5. Son Akşam Yemeği

28 Ekim 1923'te, Çankaya Köşkü'nde, ülkenin kaderini değiştirecek kararların imzalanmak üzere olduğu bir dönemde, akşam yemeği için hummalı hazırlıklar devam etmektedir. Bu sırada köşkte yaşlı bir hizmetçi olan Ahir (Engin Şenkan), köyden bir ziyaretçinin gelmekte olduğunu haber verir. Çankaya Köşkü'nün üst katında yeni bir yönetim şekline geçiş konusunda tartışmalar yoğundur ve ertesi gün cumhuriyet ilan edilecektir.

Film, köşkün mutfağında aşçıdan yamağa tüm çalışanların, hüzün ve mutlulukla dolu bu özel yirmi dört saatlik sürece tanıklık etmesini konu alıyor. 

6. Son Mektup

Avrupa’da 1914’te 1. Dünya Harbi’nin başlamasından kısa bir süre sonra Türkler de kendilerini harbin içerisinde bulurlar. Harpte Almanya ile beraber hareket eden Osmanlı İmparatorluğu tarih sahnesinde son yıllarını yaşar. O günlerde gönüllü olarak Çanakkale’ye giden ve orada tanışan Pilot Yüzbaşı Salih Ekrem ile Nihal Hemşire, bir yandan vazifelerini yerine getirmek için koştururken, diğer yandan da Fuat isminde kimsesiz bir çocuğu korumak için birlikte mücadele etmeye başlarlar. İngilizlerin bir hava baskınında Salih Yüzbaşı’nın ona yardımı sayesinde kurtarılan kimsesiz çocuk Fuat, Nihal hemşirenin kanatları altına sığınarak Salih Yüzbaşı ile Nihal’in daha da yakınlaşmasına vesile olur. Bu beraberlik kısa sürede “harp şartlarında dile getirilemeyen” büyük bir aşka dönüşür.18 Mart’a kadar süren çatışmalarda Salih Ekrem Yüzbaşı, Nihal Hemşire, Nusrat Mayın Gemisi’nin Kaptanı Hakkı Yüzbaşı, Doktor Ragıp Yüzbaşı ve Erika Hemşire bir yandan bütün gayretleri ile vatan müdafaasına koşarken, diğer yandan da ayrılmaz dostluklar kurarlar.

7. Dersimiz Atatürk

İlkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk'ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi "Dede"sidir. Ama bu "Dede" diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir. Çocuklara Mustafa Kemal'in çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini anlatır. Onları Kurtuluş Savaşı'nın en önemli cephelerine götürür, dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının eşsiz kahramanlarıyla tanıştırır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Ata'nın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir.

 

8. Zaferin Rengi

1919 yılında İstanbul'u işgal eden yabancı güçlere karşı bir araya gelen vatanseverlerin Anadolu'da başlattıkları direniş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli spor zaferlerinden biri olan General Harington Kupası efsanesini beraberinde getiriyor.

9. Atatürk 1881 - 1919

İki bölüm olarak izleyiciyle buluşan filmlerden ilki, Mustafa Kemal'in (Aras Bulut İynemli) milli mücadelenin lideri olmaya giden basamakları tırmandığı döneme odaklanıyor.

10. Atatürk 1881 - 1919 2. Film

İlk filmin kaldığı yerden devam eden Atatürk 1881 - 1919 (2. Film), Kurtuluş Savaşı'na varan süreçte yaşananları Mustafa Kemal'in perspektifinden anlatıyor.