En Büyük Hayran Kitlelerine Sahip 20 Yapım

En büyük ve en bağlı hayran topluluklarına sahip olan olağanüstü filmler ve televizyon dizilerinin bazılarını sizler için derledik!

İnternetin bize dünya çapında bir hayran topluluğu ağı sunarak bağlantı kolaylığı sağlar. Cambridge Sözlüğü, "fandom" kelimesini "birine veya bir şeye hayranlık durumu " olarak tanımlar. Fandom kültürü son yıllarda büyük ölçüde gelişmiştir. Biz de dünya genelinde inanılmaz derecede popüler bazı filmleri ve televizyon programlarını listelemek istedik.

İşte fandom kelimesinin doğuşuna katkısı olan muhteşem yapımlar!

İyi seyirler…

1. Game Of Thrones

Game of Thrones George R.R. Martin'in çok satan romanından uyarlanan bir HBO dizisi. Yazların yıllarca sürdüğü ve kışların da bir ömür geçmek bilmediği bir dünyada, Westeros hükümdarlığı kefaretini ödemekteydi. İhanet, şehvet, ayak oyunları ve doğaüstü güçler, entrikacı güney ve yabani doğu topraklarından, soğuk kuzey ve arkasında karanlık diyarları zapt eden Kadim Duvara kadar Krallığın dört bir köşesini hırpalıyor idi. Krallar ve Kraliçeler, Şövalyeler ve sürgündekiler, düzenbazlar ve asiller 'Demir Taht' için kanlı bir mücadeleye tutuşurlar.

2. Law & Order

Law & Order, ABD kaynaklı bir mahkeme ve suç draması konulu bir televizyon dizisi. Dick Wolf tarafından yaratılan dizi 13 Eylül 1990 tarihinde ABD'nin NBC televizyon kanalında yayına başlamıştır. New York kentinde geçen dizi bir grup savcı ve polis görevlilerinin meslek yaşamlarını konu almaktadır.Dizinin büyük bir başarı kazanması bu diziden türeyen Law & Order: Special Victims Unit, Law & Order: Criminal Intent, Crime & Punishment, Law & Order: Trial by Jury gibi çok sayıda benzer dizilerin yaratılmasına neden olmuştur. Law & Order 2008 yılı itibarıyla ABD televizyonlarında en uzun süre gösterimde kalan dizi durumundadır.

3. Sex And The City

Orijinal İsmi: Sex And The City

Süre: 25dk
Tür: Dram , Komedi
Yapımı: 1998 - ABD

Kariyer sahibi ve başarılı New York’lu dört kadın arkadaşın hikâyesini anlatmaktadır. Gazeteci Carrie Bradshaw, New York’ta bir gazetede kadın erkek ilişkileri ve seks üzerine köşe yazıları yazmaktadır. Carrie yazılarını yaşadığı ilişkilere dayandırmaktadır. Mr. Big ile olan ilşkisi onu derinden etkilemektedir. Avukat olan Miranda erkekler ve aşk konusunda katı kurallara sahiptir ve aşık olmadan ilişkilerini yürütmeye çalışır. Kendine ait halkla ilişkiler şirketi olan grubun en çapkını Samantha, sürekli ilişki yerine tek gecelik ilişkileri tercih etmekte ve bu nedenle fazla seçici davranmamaktadır. Grubun en romantiği ve tutucu yapıya sahip olanı Charlotte’ın en büyük amacı ise mükemmel, genç ve zengin bir erkekle büyük bir aşk yaşayarak mükemmel bir düğünle evlenmektir.

4. Açlık Oyunları

Orijinal İsmi: The Hunger Games

Süre: 142dk
Yönetmen: Gary Ross
Yapımı: 2012 - ABD

Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen bir yerin yıkıntıları içerisinde Panem ulusu yaşamaktadır. Başkentin etrafındaki 12 bölge bir hat boyunca sıralanmıştır. Bütün bölgeler, her yıl yapılan Açlık Oyunları’nın yarışmasına yaşları 12 ilâ 18 arasında değişen bir erkek ve bir kız çocuğu göndermek zorundadır. Açlık Oyunları TV’den yayınlanan ölümüne bir kavgadır.

5. Sherlock Holmes

Orijinal İsmi: Sherlock Holmes

Süre: 129dk
Tür: Aksiyon , Gizem , Macera , Suç
Yönetmen: Guy Ritchie
Yapımı: 2009 - Almanya , ABD , Avustralya , İngiltere

Fandomların en üstünde yer alan Sherlock Holmes, İngiliz yazar Arthur Conan Doyle tarafından icat edilen ünlü dedektiftir ve takipçileri on yılları aşan bir süreçte varlığını sürdürmektedir. 250'den fazla projede Holmes'u canlandıran 75'ten fazla oyuncuyla, Sherlock Holmes, 2012 yılında Guinness Dünya Rekorları tarafından "film ve televizyonda en çok canlandırılan edebi insan karakteri" olarak adlandırılmıştır. Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman’ın başrollerinde yer aldığı BBC televizyon dizisi Sherlock, Watson'ın kadın versiyonunun canlandırıldığı ve Sherlock’un yardımcısı olarak yer aldığı bir dizi olan Elementary ve Robert Downey Jr. ile Jude Law’ın başrollerinde yer aldığı Sherlock Holmes ve devam filmi Sherlock Holmes: Gölge Oyunları bu harika yapımlarından bazıları.

6. Friends

1994 ile 2004 yılları arasında, sitcom dizisi Friends'in 10 sezonu televizyonda yayınlandı. New York City, Manhattan'da yaşayan 20'li ve 30'lu yaşlarında altı arkadaş, dizinin odak noktasını oluşturuyor. Friends, süresi boyunca övgü toplayarak tüm zamanların en çok izlenen televizyon programlarından biri haline geldi. Dizi, 62 Primetime Emmy adaylığı aldı ve 2002 yılında sekizinci sezonu için Olağanüstü Komedi Dizisi ödülünü kazandı.

7. Doğaüstü

Daha çocukken annelerini gizemli ve şeytani bir güce kurban veren iki kardeş... Birisi babasına karşı savaşmayı, diğeri ise daha sakin bir hayatı seçmiştir. Babalarının kaybolduğu gün ikisi için de yeni bir dönem başlar. Winchester kardeşler bir yandan ülkeyi baştanbaşa dolaşırken diğer yandan da esrarengiz ve tehlikeli güçlerle savaşırlar. İzleyenleri koltuklarına çivileyecek fantastik bir dizi.

8. The Walking Dead

Şerif Rick Grimes, komadan uyanır ve bildiği dünyanın yok olduğunu öğrenir. Ölülerin egemen olduğu bu dünyada hayatta kalmak için diğer kurtulanları bir arada tutmalı ve onlara liderlik etmelidir. Ancak tek tehlike ölüler değildir.

9. The Office

Vasat bir kağıt şirketinde şube müdürü olan Michael Scott çalışanlarının günlük yaşamlarını takip eder. Şirketi başarılı tutmak için gerekenleri yapmaya çalışan Scott bunu oldukça mizahi ve tuhaf yollarla yapar.

10. Avatar

Orijinal İsmi: Avatar

Süre: 162dk
Yönetmen: James Cameron
Senarist: James Cameron
Yapımı: 2009 - ABD , İngiltere

Film Na’vi adlı yok olmak üzere olan bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor. Yarı-felçli bir savaş gazisi olan Jake Sully, kendilerine özgü dilleri ve kültürü olan, barış ve doğa ile örtülü bir çevrede yaşayan Na’vi halkının arasına gönderilir. Askeri bir şirket uzaktaki bu gezegeni ve barındırdığı kaynaklaro incelemek üzere AVATAR adlı bir program oluşturmuştur. Bu program ile insanlar genetic mühendislik sonucu yarı insan yarı Na’vi haline getirilir ve misyoner olarak Pandora’ya gönderilirler. Botanist  Dr Grace Augustine (Sigourney Weaver) ile programa gönüllü olarak katılmış Jake’in bedenlerinin Avatar’I yaratılacak ve böylece Jake’e de felç olmuş bedenini başka bir formda kullanma şansı verilmiş olacaktır. Na’vi halkından Prenses Neytiri ile tanışan Jake, kendisini Pandora’ya gönderen tehlikeden bu halkı savunurken bulur. Yabancısı olduğumuz bu yeni dünyaya Jake Sully isimli, tekerlekli sandalye mahkum kalmış bir gazinin gözünden bakıyoruz. Fonksiyonlarını kaybeden bedenine rağmen içinde halen savaşçı bir ruh barındıran Jake, dünyanın enerji krizini çözmeye yetecek kaynaklara sahip olan ve bu kaynakları araştırmak üzere bir birliğin çalıştığı Pandora isimli gezegene ışık yılı yolculuğu yaparak asker olarak gönderilir. Pandora’daki atmosfer toksik olduğu için Avatar isimli program oluşturulur; bu programa göre insan “operatörleri”nin bilinçleri avatar isimli uzaktan kontrol edilebilen ve öldürücü etkisi olan hava koşullarında yaşam sürdürebilmeyi sağlayan biyolojik bedene bağlanır. Bu avatarlar insan DNA’sı ile Pandora’nın yerel halkı Na’vilerin genlerinin birleştirilmesiyle oluşur. Jake kendi avatarında yeniden doğduğu halde yürüme yetisini de geri kazanır. Gezegendeki değerli enerji kaynaklarını elde etmelerine mani olarak görülen Na’vi halkının arasına sızmakla görevlendirilir. Fakat güzel bir dişi Na’vi olan Neytiri, Jake’in hayatını kurtarır ve bu her şeyi değiştirir. 

11. Doctor Who

Yayın hayatına 1963’te başlayan dizi yaptığı zaman yolculuklarıyla kötülerin en büyük düşmanı durumuna gelen doktor adlı eğlenceli bir karakterin etrafında dönüyor. Başrolde izleyeceğimiz meşhur İngiliz oyuncu Christopher Eccleston, seneler arasında Doktor’u canlandıran dokuzuncu aktör olmanın gururunu yaşıyor. Yardımcısıyla beraber İngilizlere özgü alelade bir polis kulübesine girip, zamanlar ve mekanlar arası yolculuklara çıkan Doktor’un soluk kesen maceraları, bugüne kadar 39 ayrı ödüle layık görülmüştür.

12. Alacakaranlık

Orijinal İsmi: Twilight

Süre: 121dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: Catherine Hardwicke
Senarist: Melissa Rosenberg
Yapımı: 2008 - ABD

On yedi yaşındaki Isabella Swan babası Charlie ile birlikte yaşamak üzere küçük bir kasaba olan Forks, Washington’a taşınır. Burada yüz sekiz yaşında bir vampir olup, on yedi yaşında görünen gizemli sınıf arkadaşı Edward Cullen ile tanışır. Edward’ın ilk başlarda romantizmden uzak durmaya çalışmasına rağmen sonrasında birbirlerine aşık olurlar. Üç göçebe vampir James, Victoria ve Laurent geldiğinde Bella’nın hayatı tehlikeye girer ve Edward’ın ailesi Alice, Carlisle, Esme, Jasper, Emmett ve Rosalie onun hayatını çok geç olmadan kurtarmak için uğraşırlar.

13. Harry Potter

Orijinal İsmi: Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Süre: 159dk
Tür: Fantastik , Macera
Yönetmen: Chris Columbus
Yapımı: 2001 - ABD , İngiltere

Harry Potter, muggle (büyücü yada cadı olmayan insanlar) teyzesi ve eniştesiyle sıradan ve zorluklarla dolu bir hayatı yaşarken, yılanlarla konuşabildiğinin, kızgınlık öfkesi sırasında eşyaları hareket ettirebildiğinin farkına varacaktır. Hogwarts Büyücülük ve Cadılık Okulu'ndan kabul edildiğini belirten mektup ise hayatının sıradanlığını değiştirecektir. Artık o bir büyücü adayıdır.

14.

Yapımı: -

Görüşleri ve sinematografisiyle dramatik riskler alan ilk bilim kurgu televizyon dizilerinden biri olan The X-Files, var olan en büyük fandomlardan biri olarak sayılacak kadar fazla hayranı vardır. The X-Files, 16 kez primetime Emmy'ye aday gösterilerek toplamda 200'den fazla ödül adaylığı ve yaklaşık 100 ödül kazanmıştır. Karmaşık ve özenle oluşturulmuş karakterler, detaylı ve benzersiz hikayeler ve efsanevi bir uzaylı komplosuyla The X-Files, insanların izlemeyi bırakamadığı o tür dizilerden biridir.

15. Marvel Sinematik Evreni

Orijinal İsmi: Iron Man

Süre: 127dk
Yönetmen: Jon Favreau
Yapımı: 2008 - ABD

Marvel Sinematik Evreni, yakında yeniden başlatılacak X-Men serisini de içerecek şekilde, tüm dünyadaki en büyük fandomlardan birine sahiptir. Bu hayranların birçoğu, sevdikleri çizgi roman karakterlerine olan bağlılıkları o kadar büyüktür ki etkinliklerde onları cosplay yaparak canlandırırlar.

16. Ölümcül Deney

Orijinal İsmi: Resident Evil

Süre: 100dk
Yönetmen: Paul W.S. Anderson
Senarist: Paul W.S. Anderson
Yapımı: 2002 - Almanya , İngiltere , Fransa , Kanada

Umbrella adındaki Dünya devi bir şirket teknolojik aletler,uzay araçları,sağlık ve kişisel bakım ilaçları ve silah üretimi gibi çeşitli alanlarda üretim yapmaktadır.Dünya'nın pek çok yerinde Umbrella sanayi kuruluşları bulunmaktadır.Ancak Umbrella'nın asıl merkezi Kuzey Amerika'daki Raccon City'dir.Ancak Umbrella hakkında kendi çalışanlarının bile bilmediği bazı tehlikeli,gizli projeler yürütülmektedir.Bunların başında biyolojik silah,genetik testler ve ölümcül bir virüs gelmektedir. Umbrella'nın yürüttüğü bu araştırmaların yapıldığı yer altı tesisi Hive'da T-virüsü adındaki bir enfeksiyon serbest kalır.Bunu takiben tesisin tüm gücünü elinde tutan Kızıl Kraliçe adındaki süper bilgisayar,virüsün yayılmasını engellemek için,tüm çalışanların ölümü pahasına tüm tesisin giriş ve çıkışlarını kapatır. Alice ve Rain,tüm araştırma ekibini ortadan kaldıran virüsü izole etmekle görevli S.T.A.R.S isimli komando takımını yönlendirmekle görevlidir.Tesise giren ekip kısa bir süre sonra korkunç bir gerçekle karşı karşıya kalacaklardır.Öldükleri sanılan şirket çalışanlarının bilinçlerini kaybedip akli dengelerini yitirerek ete ve kana susamış yamyamlara yani zombilere dönüşmüşlerdir.Zombilerin bir ısırığı veya ufacık bir tırmığı virüsün yayılmasına ve birkaç saat içinde sizinde onlardan birine dönüşmenize neden olur.Bu yer altı tesisinde Umbrella için çalışan bilim adamlarının denek olarak kullandıkları insanlara aşırı dozda T-virüsü vermeleri sonucu mutasyona uğrayıp ölümcül yaratıklara dönüşmüşlerdir.Bu labaratuvar yaratıklarından biri de serbest kalmıştır üstelik.Alice'in ve ekbinin artık sadece zombilerle değil bu tehlikeli yaratıkla da başları beladadır.

17. Yıldız Savaşları

Orijinal İsmi: Star Wars Episode IV: A New Hope

Süre: 125dk
Yönetmen: George Lucas
Senarist: George Lucas
Yapımı: 1977 - ABD

Tabii ki, büyük bir takipçi kitlesine sahip olan fandomlardan biri de Yıldız Savaşları (Star Wars) fandomudur. Bu fandom, George Lucas'ın 1976'da geliştirdiği çok disiplinli fantastik evrene dayanmaktadır. Star Wars hayran kitlesi, filmler, televizyon programları, video oyunları, romanlar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere franchise'ın çeşitli unsurlarını kapsamaktadır. Ayrıca dünyanın en eski fandomlarından biri de olup, birden fazla nesile kadar uzanmaktadır.

18. Transformers

Orijinal İsmi: Transformers

Süre: 144dk
Yönetmen: Michael Bay
Yapımı: 2007 - ABD

Çok uzun zaman önce, çok uzaklardaki Cybertron gezegeninde bir savaş başlamak üzeredir. Burası başka yapılara bürünebilen robotların dünyasıdır. Her yerde olduğu üzere bu gezegende de robotlar da iyiler ve kötüler olarak ayrılmaktadırlar. Kendilerince başka amaçlar uğrunda mücadele eden bu transformerlar, gezegenin yakıtı biterken uzay ortamındaki diğer yakıt kaynaklarının arayışına girerler. Hal böyleyken bu arayış onları Dünya’ya kadar yönlendirecektir. İstedikleri anda arabaya, gemiye ya da uçağa dönüşebilen bu robotlar, bu kez Dünya’yı ele geçirmek için savaş açacaklardır. Elbete bu savaşı başlatanların tam karşısında iyi huylu robotlar baş rolde olacaklardır. Pearl Harbor, Ada gibi kült ve bütçesi büyük filmlerin üstesinden gelmiş olan Micheal Bay, bir başka unutulmazı izleyicisi ile buluşturmak üzere kolları sıvamış bir yönetmen konumunda.

19. Buffy Vampir Avcısı

Orijinal İsmi: Buffy The Vampire Slayer

Süre: 43dk
Yapımı: 1997 - ABD

Buffy, görünüşte annesiyle birlikte Sunnydale'e taşınan ve burada yeni okulu Sunnydale High'a alışmaya çalışan sıradan bir genç kızdır. Buffy'nin kısa zamanda bu küçük kasabaya alışmasını kolaylaştıran şey, yöre halkının sıcak karşılamasından çok, Cehennem Ağzı'ndan fırlamış türlü iblis ve vampirlerdir. Buffy her nesilde, gecenin yaratıklarıyla mücadele etmeleri üzere seçilen Avcı'ların sonuncusudur ve buraya gelmesinin sebebi de önceki okulunu, vampirleri yok etmek için ateşe verip kül etmiş olmasıdır. Hiç de istemediği bu kaderi yaşamasını kolaylaştıran şey arkadaşları Willow, Xander ve gözetmeni Giles'ın varlığıdır. Ancak ruhu olan vampir Angel'ın devreye girişi işleri biraz karıştıracaktır.

20. Grinin Elli Tonu

Orijinal İsmi: Fifty Shades of Grey

Süre: 125dk
Tür: Dram , Gerilim , Romantik
Yönetmen: Sam Taylor-Johnson
Senarist: E.L. James
Yapımı: 2015 - ABD

Edebiyat ögrencisi olan Anastasia Steele, genç girişimci Christian Grey'le röportaj yapmaya gittiğinde son derece çekici, zeki ve sinir bozucu bir adamla karşılaşır. Toy ve masum Anastasia, bu adama duyduğu arzu karşısında şaşkına döner ve adamın gizemli doğasına rağmen ona yakınlaşma arzusuyla yanıp tutuşur. Anastasia'nın güzelliği, zekâsı ve özgür ruhuna direnemeyen Grey de onu istediğini kabul eder, ancak şartları vardır...   Grey'in sıra dışı erotik istekleri karşısında şoka uğayan ama bir yandan da heyecana kapılan Anastasia tereddüde düşer. Büyük başarısına rağmen -çok uluslu şirketleri, uçsuz bucaksız serveti ve sevgi dolu bir ailesi vardır- Grey şehvete esir olmuş ve hükmetme hırsı olan bir adamdır. Çift, cüretkâr ve tutkulu bir fiziksel ilişkiye yelken açarken, Anastasia, Christian'ın karanlık sırlarını ve kendi gizli arzularını keşfeder.