Teknoloji Dünyasını Anlatan En İyi Yapımlar

Teknoloji dünyasını en iyi anlatan filmleri sizler için derledik!

Teknolojinin hayatlarımızı ele geçirmeye başlamadan önce, geleceği öngören filmler yıllar boyunca çıktı. İnternetin, sosyal medyanın, gelişmiş robot teknolojisinin ve hacker gruplarının ortaya çıkmasıyla, bu konuları ele alan filmler çeşitlendi ve şimdi daha önce hiç olmadığı kadar fazla sayıda bulunuyor. Eğer teknolojiyi mevcut haliyle veya olabileceği şekliyle keşfeden filmleri seven biriyseniz, izleyebileceğiniz en ilginç filmleri ve dizileri listeledik.

İşte sizin için seçtiğimiz teknoloji harikası yapımlar!

İyi seyirler!

1. Pirates Of Silicon Valley

Orijinal İsmi: Silikon Vadisinin Korsanları

Süre: 95dk
Tür: Dram
Yönetmen: Martyn Burke
Senarist: Martyn Burke
Yapımı: 1999 - ABD

Filmde Bill Gates, Steve Jobs (şu anda Apple’ın başında), Steve Wozniak, Steve Ballmer (şu anda Microsoft’un başkanı), ve Paul Allen (şu anda yatırımcı) gibi tanıdık simaların, ünivesite yıllarından başlayarak Microsoft ve Apple’ı kuruşu özetleniyor.

2. 13. Kat

Orijinal İsmi: The Thirteenth Floor

Süre: 101dk
Yönetmen: Josef Rusnak
Yapımı: 1999 - Almanya , ABD

Büyük bir teknoloji şirketinin sahibi olan Hannon Fuller (Armin Mueller-Stahl) dahil olanları 1937 yılının Los Angeles'ına götüren, o zamana dek yapılmış en iyi sanal gerçeklik simülasyonunu geliştirmektedir. Ancak simülasyonun bir testi sırasında Fuller öldürülür ve onun en yakınındaki kişi olan Douglas Hall (Craig Bierko) da birinci şüpheli haline gelmiştir. Hafızasında ciddi boşluklar bulunan Douglas bile kendi masumiyetinden şüphe duymaktadır. Bunlar olurken Paris'ten çıkagelen gizemli güzel Jane (Gretchen Mol), Hannon'un kızı olduğunu iddia etmektedir ve Douglas'a da fena halde çekici gelmektedir. İkili yakınlaşmıştır, ancak hala Douglas bir numaralı şüphelidir. Bu yüzden iş arkadaşı Jason Whitney'nin (Vincent D'Onofrio) yardımıyla sanal dünyaya girip Fuller'dan bir mesaj aramaya başlar. Ancak karşılaştığı emareler tek bir şeye işaret etmeye başlayacaktır: Douglas'ın en korkunç kabusunda bile görmek istemeyeceği bir şeye...Tematik olarak kardeşi sayılabilecek Matrix'in ve eXistenZ'in gölgesinde kalarak seyirciyle randevusunu daha ziyade ev sinemasında yaşamak zorunda kalmış bu sıradışı film, film-noir ve bilim kurguyu ustaca birleştirmiş görünüyor. İzleyicisini beyinsel egzersize tutuyor ve kimi sarsıcı sürprizlerle ödüllendiriyor. Kendine ait küçük ama fanatik bir hayran kitlesine de sahip.

3. Ex Machina

Orijinal İsmi: Ex Machina

Süre: 108dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Alex Garland
Senarist: Alex Garland
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere

Caleb (Domhnall Gleeson), dünyanın önde gelen internet şirketlerinden birinde çalışan bir yazılımcıdır. Günün birinde şirket içi bir yarışmayı kazanır. Ödül olarak ise şirketin herkesten uzak, dağlarda yalnız yaşayan CEO'su Nathan'ın (Oscar Isaac) orman içindeki evine bir hafta misafir olacaktır. Ancak Caleb'in bilmediği bir şey daha vardır: Bu misafirlik sırasında dünyanın ilk tamamlanmış yapay zekalı robotu olan Ava ile (Alicia Vikander) ilişki kurma deneyine katılması gerekecektir.

4. Tenet

Orijinal İsmi: Tenet

Süre: 150dk
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2020 - ABD , İngiltere

Tek bir kelime “Tenet” ile 3. Dünya Savaşı’ndan daha büyük bir kargaşayı ve kaosu önlemeye çalışan bir ajan ve yavaş yavaş yeniden şekillendirdiği “zaman” kavramı. Zaman yolculuğundan farklı olarak zamanı “evirme” olarak tanımlanan bir yetenekle yine zamana karşı verilen bir mücadele.

5. Dark Web: Cicada 3301

Orijinal İsmi: Cicada 3301

Süre: 105dk
Tür: Aksiyon , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Alan Ritchson
Senarist: Alan Ritchson
Yapımı: 2021 - ABD

Hacker olan Connor, gizli bir cemiyet için paravan olan bir hazine avını ortaya çıkarmaya çalışır. Bu süreçte sanat uzmanı arkadaşı Avi ve gizemli kütüphaneci Gwen’in yardımını alan Connor, onlarla birlikte peşine düşen NSA ajanlarından kaçarken dünyanın dört bir yanına dağılan ipuçlarını bulmaya çalışır.

6. Ölüm Makinesi

Orijinal İsmi: The Machine

Süre: 91dk
Yönetmen: Caradog W. James
Senarist: Caradog W. James
Yapımı: 2013 - İngiltere

İki bilgisayar programcısı, şimdiye kadar ilk kendinin farkında ve insanlığa yardım etmesi için dizayn ederek yarattıkları yapay zekâ parçasına âşık olurlar. Fakat savunma bakanlığı onların buluşunu çaldığında ve ona robotik bir silah olmayı öğrettiğinde, bir şeyler yanlış gider.

7. Oksijen

Orijinal İsmi: Oxygen

Süre: 100dk
Yönetmen: Alexandre Aja
Senarist: Christie LeBlanc
Yapımı: 2021 - ABD , Fransa

Genç bir kadın; kriyojenik bir kapsülde, hafızasını kaybetmiş hâlde uyanır. Kim olduğunu ve oraya nasıl geldiğini hatırlamayan genç kadının oksijeni hızla tükenmektedir ve bu kâbustan kurtulmanın bir yolunu bulmak için hafızasını geri kazanmaktan başka bir çaresi yoktur.

8. Beynimdeki Düşman

Orijinal İsmi: Johnny Mnemonic

Süre: 97dk
Yönetmen: Robert Longo
Senarist: William Gibson
Yapımı: 1995 - ABD , Kanada

Johnny kafasında bir bilgisayar çipiyle bilgi taşıyan bir taşıyıcıdır.. Yeni görevi Pekinden Newark'a bilgi taşımaktır..Peşinde Pharmakam endüstrisinin adamları ile bir teknoloji grubu vardır. Amaçları Johnny'nin beyninde taşıdığı çipi çalmaktır..Johnny'nin 24 saati vardır. Bilgiyi bu süre içinde aktarmazsa hayatı tehlikededir.

9. Anon

Orijinal İsmi: Anon

Süre: 100dk
Tür: Bilim Kurgu
Yönetmen: Andrew Niccol
Senarist: Andrew Niccol
Yapımı: 2018 - ABD , İngiltere

Yakın bir gelecekte insanların gözlerine yerleştirilen bir alet sayesinde artık suç diye bir şey kalmamıştı ve eğer birisi suç işlerse, suç işleyen kişi artık işlediği suçu saklayamıyordu. Fakat bu yeni teknolojik alet sadece insanların işledikleri suçları değil onların yaşadığı her anı kayıt ediyordu. Bu yüzden de artık insan mahremiyeti diye bir şey kalmamıştı. Her ne kadar suç ile savaşta büyük bir başarı elde edilse de bir anda artan cinayetler ve bir türlü bulunamayan bir seri katil bu yeni düzeni tehdit etmeye başlamıştı. Bunun üzerine işinde deneyimli olan dedektif Sal bu gizemli davanın başına getirildi. Sal kısa bir süre içinde tüm bu cinayetler ile bağlantısı olduğunu düşündüğü bir kadını tespit etti. Ancak kadının ne bir kaydı, ne bir kimliği ne de bir ismi bulunamıyordu. Ve hikaye bu şekilde başlıyor.

10. Matrix

Orijinal İsmi: The Matrix

Süre: 136dk
Yapımı: 1999 - ABD

Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir "hacker" dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.

11. Bıçak Sırtı

Orijinal İsmi: Blade Runner

Süre: 118dk
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1982 - ABD , İngiltere , Hong Kong

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

12. Azınlık Raporu

Orijinal İsmi: Minority Report

Süre: 145dk
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Scott Frank , Jon Cohen
Yapımı: 2002 - ABD

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick'in bir kısa öyküsünden yönetmen Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan film, 2054'te Washington DC'de geçiyor.Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır.Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur.

13. Gattaca

Orijinal İsmi: Gattaca

Süre: 106dk
Yönetmen: Andrew Niccol
Senarist: Andrew Niccol
Yapımı: 1997 - ABD

21. yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiş ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Özel pozisyonlar için yetiştirilen bu yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Onlardan biri olan astronot adayı Vincent, Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulabilecekken, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Fakat şirkette işlenen bir cinayet, olayı araştıran dedektifin dikkatini Vincent'ın üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.

14. Advantageous

Orijinal İsmi: Advantageous

Süre: 92dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram
Yönetmen: Jennifer Phang
Yapımı: 2015 - ABD

Orta yaşlı bir kadın, kadrosunu gençleştirmeyi hedefleyen bir biyomedikal mühendislik firmasındaki işini kaybetmemek için zorlu bir deneye katılmayı kabul eder.

15. Ghost In The Shell

Orijinal İsmi: Kôkaku Kidôtai

Süre: 83dk
Yönetmen: Mamoru Oshii
Senarist: Kazunori Itô
Yapımı: 1995 - İngiltere , Japonya

Yıl 2029. Dünya, Net sayesinde sınırsız hale geldi ve insanlar artık sanal dünyada yaşamaya başladılar. Düzen, süper güçlü ve istedikleri yere download olabilen polisler tarafından sağlanıyor.Japonya'da, Dışişleri Bakanlığı tarafından yaratılmış ve net ortamında istediği gibi hareket edebilen Project 2501 kod adlı bir süper ajan, bilgi denizinde kazandığı bilinçle kendisine bir beden arayışına başlar. The Puppet Master (Kuklacı) olarak kendisini tanıtan ajan, onun varlığından habersiz hükümet istihbarat birimleri tarafından bir güvenlik tehditi olarak görülür ve yakalanması için peşine iki ajan takılır. Yarı sibernetik yarı insan olan iki ajandan son derece iyi eğitimli kadın ajan Albay Motoko Kusanagi, Kuklacı'ya ulaşınca onunla aynı bedende buluşmak isteyecektir.

16. Mr. Robot

Orijinal İsmi: Mr. Robot

Tür: Dram , Suç
Yapımı: 2015 - ABD

MR. ROBOT, gündüzleri siber güvenlik mühendisi olarak çalışırken geceleri kanunsuz bir hacker olan Elliot adındaki anti-sosyal genç bir programcıyı merkezine koyuyor. Bir gün, gizli bir hacker grubu liderinin kendine çeşitli çok uluslu şirketleri çökertmesinde yardım etmesi için iş teklifi aldığında yol ayrımına düşüyor. Çünkü bu adamın Elliot’u bu kadar çok istemesinin nedenlerden biri çalıştığı şirketteki konumu.

17. Halt and Catch Fire

Orijinal İsmi: Halt and Catch Fire

Süre: 43dk
Tür: Dram
Yapımı: 2014 - ABD

Dizi, 1980'lerde kişisel bilgisayar kullanımı teknolojisinde çığır açan gelişmelere imza atan insanlara ışık tutuyor.

18. Black Mirror

İnsanlığın en büyük buluşlarının ve en karanlık içgüdülerinin çarpıştığı, çarpık, yüksek teknolojili bir çoklu evreni keşfeden bir antoloji dizisi.

19. Devs

Orijinal İsmi: Devs

Süre: 52dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Alex Garland
Senarist: Alex Garland
Yapımı: 2020 - ABD , İngiltere

Bir bilgisayar mühendisi kendi şirketindeki gizli bir bölümü araştırmaya başlar. Bu bölüm ile erkek arkadaşının kaybolması birbiriyle bağlantılı mıdır?

20. Altered Carbon

İngiliz bilim ve fantastik kurgu yazarı Richard K. Morgan'ın 2002 basımı billimkurgu klasiği Altered Carbon, geleceğin fantastik dünyası (cyberpunk) bir hikayeyi işliyor. Dizi günümüzden 300 yıl sonrasında, insan zihninin sayısallaştırıldığı ve bedenden bedene indirildiği, teknolojinin ürkütücü boyutlara ulaştığı karanlık bir zaman diliminde yaşanıyor. 25. yüzyılda geçen öyküde, insan zihni dijitalleştirilse ve ruhlar bir bedenden diğerine transfer edilebilse neler olacağı konu ediliyor. İnsan bedenleri birbirleriyle takas edilebildiği gibi, ölüm de artık kalıcı bir son olmaktan çıkmıştır. Elbette bu teknoloji dev bir şirketin kontrolündedir. Eskiden yıldızlar-arası bir savaşçı olan Takeshi Kovacs, 500 yıl boyunca hapsedilir ve istemediği bir geleceğe indirilir. Ölümün modasının geçtiği bu dünyada eğer bir cinayetin gizemini çözebilirse ona yeni bir yaşam şansı sunulacaktır.

21. Evrim

Orijinal İsmi: Transcendence

Süre: 119dk
Yönetmen: Wally Pfister
Yapımı: 2014 - ABD , İngiltere , Çin

Dr. Will Caster, yaptığı çalışmalar ile bir bilge, insandan daha üstün bir süper bilgisayar yapmaya girişir. İnsan beyninden daha üstün bir bilgisayar yaratılmasını istemeyen radikal bir grubun saldırısına uğrayacaktır. Başrolünde Johnny Depp'in oynadığı filmde Rebecca Hall ve Paul Bettany, Depp'e eşlik ediyor.

22. The Circle

Orijinal İsmi: The Circle

Süre: 110dk
Yönetmen: James Ponsoldt
Senarist: James Ponsoldt
Yapımı: 2017 - ABD , Fransa

Mae Holland (Emma Watson) dünyanın en güçlü teknoloji şirketlerinden biri olan The Circle'da iş bulduğunda büyük bir mutluluk yaşar. Burada geçirdiği ilk zamanlarında da her şey yolunda görünmektedir, hatta şirkette yükselmeye de başlamıştır. Ancak şirketin, milyarlarca insanın özel hayatıyla ilgili ne kadar çok şey bildiğini yavaş yavaş öğrendikçe, bireysel özgürlüklere nasıl saygısızlık edildiğini anladıkça fikirleri değişmeye başlayacaktır. Dave Eggers'ın 2013'te basılan aynı adlı kitabından uyarlandı.

23. Siyah Gökkuşağının Ötesinde

Orijinal İsmi: Beyond The Black Rainbow

Süre: 110dk
Tür: Bilim Kurgu , Gizem , Korku
Yönetmen: Panos Cosmatos
Senarist: Panos Cosmatos
Yapımı: 2010 - Kanada

Kült bilim kurgu filmlerine göndermelerle dolu son derece stilize bir film. Elena, Arboria adını taşıyan bir enstitüde kilitli bir odada tutulmaktadır. Psişik güçleri nedeniyle, kendisine yaklaşan her insan riske girmektedir. Genç kızın buradan kurtulma çabasını ve yöneticiyle olan psikolojik savaşını izleriz. Stilize görüntüleri ve çarpıcı müzikleriyle, bilim kurgucuların kaçırmaması gereken bir atmosfer filmi.

24. Başlangıç

Orijinal İsmi: Inception

Süre: 148dk
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2010 - ABD , İngiltere

Dom Cobb çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeyi kaybetmesine sebep olmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıçı tamamlayabilirse... Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır.

25. Ben Kimim?

Orijinal İsmi: Who Am I - Kein System ist sicher

Süre: 101dk
Tür: Gerilim
Yönetmen: Baran Bo Odar
Senarist: Baran Bo Odar
Yapımı: 2014 - Almanya

Toplumla fazla bir ilişkisi bulunmayan genç bir hacker olan Benjamin (Tom Schilling), Max (Elyas M'Barek) adında bir başka hacker'la tanışır. Stephan ve Paul adlı yazılım ve donanım uzmanlarıyla birlikte CLAY adında bir hacker'lar grubu kurarlar. CLAY son derece yıkıcı faaliyetleriyle adını duyurmaktadır. Europol ve istihbarat teşkilatlarını peşine takan grup için işler yolunda gitse de onları hedefine alan karanlık bir hacker grubu, onlarla her yoldan rekabet etmeye çalışacaktır.