Moda Tutkunlarının İzlemesi Gereken Harika Filmler!

Tüm moda dünyasının dikkatini çeken yılın en büyük moda etkinliği MET gala dün gerçekleşti!

En önemli moda etkinliklerinden olan MET Gala 2024 dün Metropolitan Museum of Art'ta gerçekleşti ve birbirinden ünlü isimler kırmızı halıda boy gösterdi. Bu yılın teması olan "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" (Uyuyan Güzeller: Modanın Yeniden Uyanışı) etrafında şekillenen tasarımlarla birbirinden göz kamaştırıcı kareler ortaya çıktı.

Biz de bunu fırsat bilip moda tutkunlarının izlemekten keyif alacağı harika filmleri bir araya getirdik. Moda endüstirisinin içinden hikayeler, ünlü modacıların hayatları veya kostümleriyle ikonlaşmış yapımlar bu listede.

Keyifli seyirler!

1. Şeytan Marka Giyer

Orijinal İsmi: The Devil Wears Prada

Süre: 109dk
Tür: Dram , Komedi
Yönetmen: David Frankel
Yapımı: 2006 - ABD

New York moda dünyasının göz alıcı karmaşasında , 0 bedenli muhteşem kadınlar içindeyken saçınızın kötü olduğu bir gün iş hayatınızın sonu olabilir. İşte Runway Dergisi bu inanılmaz cehennemin tam ortasıdır. Miranda Priestly (Meryl Streep) ise moda dünyasının en güçlü kadını Runway'in korku salan kraliçesi kendisine bir asistan alacaktır. Milyonlarca kızın hayatını verebileceği bir iş ise sıradan bir New York'lu olan Andy Sachs (Anne Hathaway) için göz kırpmaktadır. Yapacağı iş kesinlikle kendisine saygısı olmayan insanların yapabileceği türden, yaşamı bırakıp çalışmaya dayalı bir tür Miranda köleliğidir.

2. Cruella

Orijinal İsmi: Cruella

Süre: 134dk
Tür: Komedi , Suç
Yönetmen: Craig Gillespie
Yapımı: 2021 - ABD

Asi ve kendine has genç bir kadın olan Estella, zeki olduğu kadar yaratıcıdır ve en büyük hayali kendi adına bir moda markası yaratmaktır. Bir grup genç hırsızla arkadaş olmaya başlayan Estella, bu işleri yaptıkça kendindeki karanlık tarafı fark eder. Londra sokaklarında kendilerine yeni hayat inşa etmeye başlayan bu ekip sayesinde Estella planlarını kurmaya başlar. Bir gün Estalla’nın modaya olan tutkusu ve tarzı Baroness von Hellman’ın ilgisini çeker. Kötü kalpli bir moda efsanesi olan Hellman ve Estella arasındaki ilişki giderek zıtlaşır. Estella zamanla kendi içindeki karanlık tarafı benimser ve intikam dolu Cruella ortaya çıkar.

3. Coco Chanel'den Önce

Orijinal İsmi: Coco Avant Chanel

Süre: 110dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Anne Fontaine
Yapımı: 2009 - Belçika , Fransa

Yetimhanede başlayıp, kabare şarkıcılığına uzanan daha sonra da dünyanın en önemli modacısı olma yolunda ilerleyen, masal gibi bir hayat. Gerçek adı Gabriella Chanel olan Coco Chanel'in Paris'e taşınmadan ve ünlü olmadan önceki yaşamından kesitleri sergileniyor.

4. Phantom Thread

Orijinal İsmi: Phantom Thread

Süre: 130dk
Tür: Dram , Romantik
Yapımı: 2017 - ABD , İngiltere , Çin

1950'lerin Londra moda dünyasında, ünlü terzi Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) ve kız kardeşi Cyril (Lesley Manville) en tanınmış kişileri giydirmekte, bundan dolayı haklı bir ün ve gelir sahibi olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Hayatına pek çok kadın girip çıkan Reynolds, Alma (Vicky Krieps) ile tanıştıktan sonra, başkalarına karşı duyrduklarından çok daha farklı hislerle genç kadına yaklaşır. Alma onun sevgilisi ve ilham perisi olmuştur, ancak bu aşkın geleceğini kestirmek zordur.

5. Düşlerin Terzisi

Orijinal İsmi: The Dressmaker

Süre: 118dk
Tür: Dram , Komedi , Western
Yönetmen: Jocelyn Moorhouse
Senarist: Jocelyn Moorhouse
Yapımı: 2015 - Avustralya

Dungatar adında kırsal kesimdeki bir kasabada doğup büyüyen Myrtle 'Tilly' Dunnage (Kate Winslet), hakkındaki cinayet suçlamaları nedeniyle genç yaşta annesini ve doğduğu toprakları geride bırakmak zorunda kalmıştır. Çok uzun yıllar sonra hasta annesine bakmak için geri döndüğünde ise Tilly çok farklı bir insandır: Güzel giyinmeyi bilen, korkusuz, kendinden emin bir kadındır artık. Avrupa'nın moda başkentlerinde gördüğü eğitim sonunda çok iyi bir terzi olmuştur. Kısa süre içinde kasabanın kadınlarını tamamen baştan yaratır kıyafetleriyle. Ancak tek niyeti insanlara giyinmeyi öğretmek değil, ona iftira edenlerden de intikamını kendi bildiği şekilde almaktır.

6. Bir Alışverişkoliğin İtirafları

Orijinal İsmi: Confessions Of A Shopaholic

Süre: 104dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: P.J. Hogan
Yapımı: 2009 - ABD

Sevimli mi sevimli Becky Bloomwood (Isla Fisher) modadaki son gelişmeleri takip etmekten kendisini alıkoyamayan ve durumunun farkında olan bir alışveriş delisidir. Bu şaşaalı dürtülerinin masrafını karşılamak için iş bulmak zorunda kalan Becky'ye kaderin bir cilvesi sonucu mali danışmanlık konusunda köşe yazarlığı teklif edilir ve tabii ki ortaya komik sonuçlar çıkar.

7. Şahane Macera

Orijinal İsmi: Funny Face

Süre: 103dk
Yönetmen: Stanley Donen
Senarist: Leonard Gershe
Yapımı: 1957 - ABD

Moda yayıncısı Maggie Prescott fotoğrafçı Dick Avery'den yeni bir yüz bulmasını ister. Yepyeni ve çok farklı bir model! Dergi ekibiyle birlikte şans eseri çekim yapmak için gittikleri Greenwich Village'daki bir kitapçıda çalışan Jı'yu kimse farketmez. Oysa bu kitap kurdu, 'entel' kızın eşi bulunmaz havası ve güzelliği Dick'in gözünden kaçmamıştır.

8. Zırtapoz

Orijinal İsmi: Zoolander

Süre: 88dk
Tür: Komedi
Yönetmen: Ben Stiller
Yapımı: 2001 - ABD

Derek Zoolander, yakışıklı ve zeki bir modeldir, magazin dünyasını atlatarak üç yıl üst üste en iyi model seçilerek ününe ün katmıştır. Fakat yani yüzler aranmaya başlanmış ve en iyi modelliği moda dünyasına yeni adım atan Hansel’e kaptırmıştır. Bu hayal kırıklığını kaldıramayan Derek, zeki olduğunu da ispat etmek ister. Ailesinin yanında iş bulmak ister fakat beceremez, mecburen yine eski hayatına döner fakat bu sefer sadece yakışıklığı ile değil aklı ile de kendini ispatlayabileceğini savunur. Ancak bu sefer terörist Katinka'nın kendisi üzerindeki kötü oyunlarının kurbanı olmaya yaklaşır.

9. Tiffany'de Kahvaltı

Orijinal İsmi: Breakfast At Tiffany's

Süre: 115dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Blake Edwards
Yapımı: 1961 - ABD

New York Sosyetesinin renkli simalarından Holly, yan dairesine taşınan genç bir adama ilgi duymaya başlar. Holly aslında canı istediği her erkeği kendisine aşık edebilen bir kadındır. Gönlünce geçirdiği gecelerin sabahında mücevher dükkanı Tiffany vitrini önünde kahvaltısını yapar. Bu hep böyle yaşanır. Yalnız bir sabah işte bu genç adam Paul Varjak ortaya çıkar ve bu kez bir duygusallık oturuverir Holly’nin gündemine. Bu zamanla platonik bir aşka dönüşür. Film Truman Capote’nin romanından uyarlanmıştır.

10. Marie Antoinette

Orijinal İsmi: Marie Antoinette

Süre: 123dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Sofia Coppola
Senarist: Sofia Coppola
Yapımı: 2006 - ABD , Fransa , Japonya

Dünya tarihinin sıkça kötülenen, tutkuyla tartışılan ve en nihayetinde yanlış anlaşılan, en kötü şöhretli kadınlarından biri, bir 18. yüzyıl efsanesi Marie Antoinette, bu filmde ne tarihe mal olmuş bir kötü kişi ne de ilahi bir simge olarak canlandırılmış; aksine, felaketin eşiğindeki yoz bir dünyaya itiverilmiş, kafası karışık ve yalnızlık çeken bir yeniyetme olarak betimlenmiş. Bu taze ve renkli 21. yüzyıl yorumu, on beş yaşında 16. Louis ile evlenip on dokuz yaşında kraliçe olarak ülkeye hükmetmesine ve nihayet Versailles’ın düşüşüne kadar genç kraliçenin izini sürüyor. Filmde Marianne Faithfull da konuk oyuncu olarak İmparatoriçe Maria Teresa rolünde karşımıza çıkıyor.

11. Clueless

Orijinal İsmi: Clueless

Süre: 110dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Amy Heckerling
Senarist: Amy Heckerling
Yapımı: 1995 - ABD

Beverly Hills’de yaşayan hoş ama boş Cher (Alicia Silverstone), lisenin güzel ve son derece popüler kızlarından biridir. En çok önem verdiği iki şey; okulun yakışıklı erkekleriyle çıkmak ve modayı takip etmektir. Zıpır kız, kendisine layık bir erkek ararken, okula yeni gelen bir kızın bir türlü içine sinmeyen paspal giyim tarzını değiştirmeye ve iki öğretmeninin arasını yapmaya çalışır. Düzeltilmesi gereken notları vardır ve bunun en kolay yolu, öğretmenlerinin özel hayatına müdahale etmektir.

12. Yves Saint Laurent

Orijinal İsmi: Yves Saint Laurent

Süre: 106dk
Tür: Dram
Yönetmen: Jalil Lespert
Yapımı: 2014 - Belçika , Fransa

1957 yılında geçen filmde ünlü modacı Yves Saint Laurent'in markasını yaratma süreci anlatılmaktadır. O günlerde henüz 21 yaşında olan St. Laurent, moda gurusu Christian Dior'un sağ koludur. Ama Dior'un beklenmedik ölümüyle kaderi değişir. İşin başına geçen Saint Laurent, ilk tasarımını hazırladıktan sonra büyük bir şöhret kazanır. Artık moda dünyasının yükselen yıldızıdır. Bir moda şovu sırasında ise Pierre Bergé ile karşılaştığında ise hayatını tamamen değiştirecek bir ilişkiye adım atmış olur. Birbirlerine aşık olan ikili, iş hayatında da birlikte hareket etmeye başlarlar. Yine de Yves Saint Laurent'in yaratıcılığı hem özel hayatını hem de iş yaşamını derinden etkilemeye başlayacaktır.

13. Muhteşem Gatsby

Orijinal İsmi: The Great Gatsby

Süre: 143dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Baz Luhrmann
Yapımı: 2013 - ABD , Avustralya

Yazar olma basamaklarını tırmanan Nick Carraway 1920'lerde eğlence hayatının gözdesi konumuna yükselen New York'a gelir. Kendi Amerikan rüyasının peşindeyken tesadüfen milyoner Jay Gatsby ve onun çevresiyle yolları kesişir. Carraway'nin alkolün su gibi aktığı, göz kamaştırıcı partilerle tanışması fazla zaman almaz. Öte yandan bu büyülü Amerikan rüyasının çöküşü de yaklaşmaktadır. Dışarıdan görkemli görünen bu hayatın örtbas etmeye çalıştığı gerçekler su yüzüne çıkacaktır...