Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 Psikolojik Gerilim Filmi

Biraz gerilime hazır mısınız?

Psikolojik gerilim türünün en başarılı örneklerinden 10 tanesine yer verdiğimiz bu listede, bir Alfred Hitchcock klasiği olan "Sapık"tan Jordan Peele'in yönettiği "Kapan"a size filminizi koltuğun ucunda izletecek heyecan dolu filmleri bir araya getirdik!

İyi seyirler.

1. Sapık

Orijinal İsmi: Psycho

Süre: 109dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Senarist: Joseph Stefano
Yapımı: 1960 - ABD

Marion Crane (Janet Leigh), Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam (John Gavin) ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates (Anthony Perkins), annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinerma tarihinde adından ünlü "duş sahnesiyle" söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Sapık, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

2. Perfect Blue

Orijinal İsmi: Perfect Blue

Süre: 81dk
Tür: Animasyon , Gerilim
Yönetmen: Satoshi Kon
Senarist: Sadayuki Murai
Yapımı: 1998 - Japonya

'CHAM!' isimli popüler müzik grubunun üyesi olan Mima Kirigoe, yeni bir kariyere adım atmak için şarkıcılığı bırakır ve oyunculuğa başlar. Mima’nın bu kararı hayranlarının bir kısmını rahatsız eder. Oynadığı filmdeki rolden ve dergilere çıplak pozlar vermesinden sonra Me-Mania lakaplı hayranının tacizleriyle Mima'nın kariyeri ve özel yaşamı parçalanmaya başlar. Hayatı iyice çekilmez hale gelen, sürekli rahatsız edilen Mima, bir süre sonra aklını yitirmeye başlayacak ve gerçekle hayal arasındaki ayrımı yapamaz hale gelecektir.

3. Kapan

Orijinal İsmi: Get Out

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Jordan Peele
Senarist: Jordan Peele
Yapımı: 2017 - ABD

Genç bir siyahi adam olan Chris, beyaz kız arkadaşı Rose'la birlikte, kızın ailesinin yanına, onlarla tanışmaya gider. Ancak bu kasabada tuhaf birşeyler vardır, burada yaşayan siyahlar, gizemli bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Burada yaşayan bir başka siyahi, Chris'ten bir an önce oradan kaçmasını ister, ancak bu basit bir iş olmayacaktır.

4. Mulholland Çıkmazı

Orijinal İsmi: Mulholland Drive

Süre: 147dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Lynch
Senarist: David Lynch
Yapımı: 2001 - ABD , Fransa

Genç, hevesli bir aktrist büyük umutlarla Hollywood'a varır ancak gelir gelmez de kendisini bir cinayetten kılpayı kurtulmuş ve geçmişini bilmeyen gizemli bir kadının macerası içerisinde bulur. Ancak bu macerada rüya ve gerçek iç içedir.

5. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

Kim-woo Kim Güney Kore’de isimsiz bir şehrin kenar mahallesinde ailesi ile beraber yoksulluk içinde yaşamaktadır. Annesi, babası ve kız kardeşi ile bir bodrum katında başkalarının Wi-Fi bağlantısını kullanıp internete girmeye çalışan ve televizyon izleyerek ayrıca sokaktan geçen insanların evlerinin önüne işemelerini izlemek zorunda kalan aile bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Bir gün Kim-woo’nun varlıklı arkadaşı Min-hyuk aileyi ziyarete gelir ve hediye olarak elinde bulundurana şans ve zenginlik getirdiğine inanılan bir taş verir. Aynı zamanda ailenin kızı olan Ki-jung’a aşık olan Min-hyuk onu üniversitede başka erkeklerden uzak tutması için Kim-woo ile anlaşır. Bir iş görüşmesine de yönlendirilen Kim-woo ve ailesinin hayatı değişmek üzeredir. Dram-aile türündeki film, birbirlerine benzeyen ama farklı görünen iki ailenin aracılığı ile günümüz insanlarının nasıl yaşadığını konu almaktadır.

6. Rosemary'nin Bebeği

Orijinal İsmi: Rosemary's Baby

Süre: 138dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku
Yönetmen: Roman Polanski
Yapımı: 1968 - ABD

Genç bir çift, Rosemary ve tanınmak için çırpınıp duran bir aktör olan kocası Guy, New York'taki kötü şöhretli eski bir binaya taşınırlar. Rosemary yeni yaşantısından tedirgindir. Komşu evlerden tuhaf seslerin geldiği bir ortamda, bir gece rüyasında şeytansı bir varlık tarafından tecavüze uğradığı görür. Ardından hamile kalır. Bu arada Broadway'de güzel bir rol kapan Guy'un kariyeri yükselmeye başlar.

7. Konuşma

Orijinal İsmi: The Conversation

Süre: 113dk
Tür: Dram , Gizem , Suç
Yapımı: 1974 - ABD

İşinin ehli bir gözetleme uzmanı olan Harry’ye (Hackman) esrarengiz ve çok güçlü bir işveren tarafından, genç bir çifti takip edip casusluk yapma görevi verilir. Çiftin konuşmalarını teybe alan Harry, hayatlarına bir şekilde dahil olup, dinlediği bu insanların bir cinayete kurban gideceğinden şüphelenmeye başlar. Bir yandan kendi karmaşık iç dünyası ve münzevi hayatının hastalıklı yönleri; bir yandan geçmişinde yaşadığı kötü deneyimler, Harry’nin elindeki işi bir takıntıya dönüştürmesine yol açar. Yaptığı işi sorgularken, ölümcül bir paranoya onu yok etmek üzeredir.

8. Persona

Orijinal İsmi: Persona

Süre: 85dk
Tür: Dram
Yönetmen: Ingmar Bergman
Senarist: Ingmar Bergman
Yapımı: 1966 - İsveç

Dilsiz bir oyuncu ile ilgilenmesi için başına getirilen hemşire, kişiliklerinin birleşmeye başladığını fark eder.

9. Cinayeti Gördüm

Orijinal İsmi: Blowup

Süre: 111dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yapımı: 1966 - ABD , İngiltere , İtalya

Oldukça yetenekli olmasına karşın işine karşı hiçbir ruh beslemeyen bir fotoğrafçı, amaçsız bir şekilde bir çok insanın ya da modelin fotoğrafını çekmektedir. Birçok kez, şiddet içeren ya da acı dolu olayları da fotoğraflamasına rağmen bunları yaparken içinde hiçbir etkilenme duygusu hissetmez, olayların içine giremez.Bir gün parktaki bir çiftin fotoğrafını çeker. Eve dönüp karanlık odada fotoğrafı büyütünce hiç farketmediği bir durum dikkatini çekiverir. Fotoğraf karesi, işlenen bir suçun en çarpıcı kanıtı olmuştur.

10. İhtiyarlara Yer Yok

Orijinal İsmi: No Country For Old Men

Süre: 122dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2007 - ABD

Llewellyn Moss geyik avında olduğu bir gün, Meksika yakınlarında bir uyuşturucu pazarlığının bol kanlı sonuyla karşılaşır. Sadece parayı alıp giden Moss yaralı olan birine su vermek amacıyla geceyarısı olay yerine döner, ancak bu niyeti başını derde sokacak ve Anton Chigurh (Javier Bardem) ile tanışmasına neden olacaktır.