Güçlü Kadın Başrollere Sahip 15 Harika Film!

Güçlü kadın başrollerinin en iyi örnekleri bu listede!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nüz kutlu olsun! Kadınların her gün var oluş mücadelesi verdiği ve seslerini duyurmaya çalıştığı dünyamızda, kadınların başrol olduğu filmler de çok önemli bir yere sahip. Bu günü olabildiğince coşkuyla kutlamak için sizlere güçlü kadın başrollere sahip etkileyici filmlerin ve animasyon filmlerin bulunduğu bir liste oluşturmak istedik.

Gününüzün güzel geçmesini diliyor ve iyi seyirler diyoruz!

1. Duyguların Rengi

Orijinal İsmi: The Help

Süre: 146dk
Tür: Dram
Yönetmen: Tate Taylor
Senarist: Tate Taylor
Yapımı: 2011 - ABD , Hindistan

'New York Times En Çok Satanlar’ listesinde bir numara olan ve hakkında çok konuşulan kitaptan uyarlanan 'The Help' 3 cesur kadının şehirdeki katı kuralları ve yerleşik davranışları aralarında gelişen alışılmadık bir arkadaşlıkla nasıl bozduklarının hikayesi anlatılıyor...1960’lı yılların Mississippi’sinde üç farklı ve sıra dışı kişilikleri canlandıran bu cesur kadınlar, kendilerini tehlikeye atan ve toplumsal kurallara karşı gelen gizli bir yazı projesi sayesinde alışılmadık bir dostluk kurarlar. Beklenmedik bu ittifaktan, önemli bir kardeşlik doğar. Hepsi, onları tanımlayan sınırları aşma cesaretini kendilerinde bulur ve bu sınırların bazen aşılmak için konulduğunu fark eder. Bu, şehirdeki herkesi değişen zamanlarla karşı karşıya getirmek demek olsa bile...Dokunaklı, esprili ve umut dolu bir film olan 'The Help', değişim yaratabilmekle ilgili evrensel bir hikaye...

2. Yaratık

Orijinal İsmi: Alien

Süre: 117dk
Tür: Bilim Kurgu , Korku
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 1979 - ABD , İngiltere

Görevini tamamlayarak Dünya'ya dönmeye hazırlanan kargo gemisi Nostromo'nun beş erkek, iki kadın ve bir kediden oluşan mürettebatı özel kabinlerinde uykudadır. Bilgisayarların çevredeki bir gezegende yabancı bir yaşam türü tespit etmeleri üzerine uyandırılırlar. Yasalar, akıllı olabilecek her canlının araştırılmasını emretmektedir. Dallas, Lambert ve Kane'den oluşan ekip, gezegene gittiğinde terk edilmiş bir uzay gemisiyle karşılaşır. Buldukları yumurta benzeri organizmaları incelerken, bir tanesi kırılır ve yengeç benzeri bir yaratık Kane'in yüzüne yapışır. Ekip gemiye döndüğünde Ripley, Kane'i içeri almakta tereddüt eder. Karantina kuralları çok açıktır. Fakat mürettebat, arkadaşlarını kurtarmak için bu sorumluluğu alır.

3. Mad Max Fury Road

Orijinal İsmi: Mad Max: Fury Road

Süre: 121dk
Yönetmen: George Miller
Yapımı: 2015 - ABD , Avustralya

Kıyamet sonrası bir çorak arazide, bir kadın, bir grup kadın mahkum, psikotik bir inanan ve Max adında bir serserinin yardımıyla anavatanını aramak için zalim bir yöneticiye isyan eder.

4. Mulan

Orijinal İsmi: Mulan

Süre: 88dk
Tür: Animasyon , Aile , Macera
Yönetmen: Tony Bancroft , Barry Cook
Senarist: Rita Hsiao
Yapımı: 1998 - ABD

Zirveleri karlarla kaplı dağların eteklerinde en az bir milyon Hun askerinin amansızca hücumları sürerken, bir avuç Çin askeri de ülkelerini cesurca savunmaya çalışmaktadır. Kılıçları çekmiş ve ölümü beklemeye başlamışlardır. Aralarındaki Ping adlı genç askerin aklına ansızın parlak bir fikir gelir. Doğru topun başına gtiderek karşı tepelere doğru ateş açar. Birden kıyamet kopar. Tepelrden aşağı devasa büyüklükte bir çığ inmeye başlar. Neye uğradıklarını şaşıran Hun askerleri bir anda darmadağın olurlar ve hücumlarını durdururlar. Ping imkansızı başarmış ve kahraman olmuştur.Tam anlamıyla cesur bir erkek olduğu düşünülen Ping Aslında genç bir kızdır ve adı Mulan dır.

5. Fargo

Orijinal İsmi: Fargo

Süre: 98dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 1996 - ABD , İngiltere

Jerry Lundegaard borçları olan bir sahtekârdır. İhtiyaç duyduğu meblağda parayı acilen edinmeli ve borçlarını temizlemelidir. Karısının babası oldukça zengin bir adamdır; ancak gamsız bir sahtekar olan Jerry’ye yardım etmesi imkansız gibi görünmektedir. Jerry’nin aklına şeytani bir fikir gelir. Jerry, karısını kaçırmak ve kayınpederinden fidye istemek üzere iki adam kiralar. Fakat hiçbir şey planlandığı gibi ilerlemeyecektir.  

6. Yarının Sınırında

Orijinal İsmi: Edge of Tomorrow

Süre: 114dk
Yönetmen: Doug Liman
Yapımı: 2014 - ABD

Uzaylıların dünyaya saldırması üzerine dünyadaki ordular birleşir ve uzaylılara karşı savaşmaya başlar. Bill Cage, hiç savaşmamış tecrübesiz bir kumandandır ve kendisine intihar görevi verilir. Daha ilk hamlede öldürülen Cage, dirilip tekrar dünyaya gelir ve kendisini sürekli ölüp dirildiği bir zaman döngüsünün içinde bulur. Bu sayede sürekli aynı gün içerisinde dirilip geri dönerek her seferinde daha güçlü bir şekilde mücadele edecektir. 

7. Gizli Sayılar

Orijinal İsmi: Hidden Figures

Süre: 127dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Theodore Melfi
Yapımı: 2016 - ABD

Sovyetler Birliği'nin 1957'de Sputnik I ile Yuri Gagarin'i uzaya göndermesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri'nde özellikle NASA üzerinde yörüngeye bir astronot gönderme konusunda baskı iyice artmıştır. Uzay Araştırmaları Birimi'nin başındaki Al Harrison (Kevin Costner), aralarında siyah kadın matematikçi Katherine Goble Johnson'ın (Taraji P. Henson) da aralarında bulunduğu özel bir ekip kurar. Matematik dehası Johnson ile birlikte bir başka matematikçi Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) ve mühendis Mary Jackson (Janelle Monae), çalıştıkları kurumda karşılaştıkları bütün ayrımcı kurallara rağmen, Amerika'nın uzaya insan gönderme araştırmalarında hayati önemde işler başaracak, birçok önyargıyı yıkmayı başaracaklardır.

8. Kuzuların Sessizliği

Orijinal İsmi: The Silence Of The Lambs

Süre: 119dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Jonathan Demme
Senarist: Thomas Harris , Ted Tally
Yapımı: 1991 - ABD

Akademiyi başarıyla bitirmiş olan Clarice Starling artık genç bir FBI ajanıdır. Clarice, sapık bir katilin peşindedir. Katilin elinde bulunan bir kadını kurtarmaya çalışmaktadır. Bu katil, kurbanlarının derilerini yüzebilecek kadar psikopat bir sapıktır. Clarice, bu sapığa ulaşma amacıyla, bir başka psikopat olan ünlü Doktor Hannibal Lecter ile yakınlaşmak gerektiği yönünde bir plan yapar. Fakat, Clarice’in Lecter’dan alacağı bilgiler güvenini kazanmasına bağlıdır. 

9. Nomadland

Orijinal İsmi: Nomadland

Süre: 108dk
Tür: Dram
Yönetmen: Chloé Zhao
Senarist: Chloé Zhao
Yapımı: 2020 - ABD

60’lı yaşlarında olan Fern, Nevada kırsalında yaşamaktadır. Şehirdeki ekonomik çöküşten etkilenen Fern, neredeyse tüm malını kaybeder. Bu durumun ardından Fern, minibüsünü bir karavan haline getirip, modern bir göçebe olarak yola koyulur.

10. Lilo ve Stitch

Orijinal İsmi: Lilo & Stitch

Süre: 85dk
Tür: Animasyon , Aile
Yapımı: 2002 - ABD

Hawai’de yaşayan Lilo, kendisini yalnız hissetmektedir. Yalnız gecelerinden birinde bir yıldızın kaydığını gören Lilo, uzayın derinliklerinden bir arkadaş diler. Dileğinin karşılığı, uzay hapishanesi kaçkını ve genetik harikası Stitch olur. Aslında Stitch’in yönetimindeki uzay gemisi dünyaya çarpmıştır. Stitch de dünyalıların kendisini yadırgamaması için küçük ve sevimli bir köpeğe dönüşmüştür. Stitch’i çok seven Lilo hemen evlat edinir. Bu durum Stitch için bir kabusun başlangıcı olur. Acımasız Dr. Jumbo Jookiba tarafından geliştirilmiş genetik bir denek olmasına rağmen Lilo ve çevresindekilerle olan ilişki sayesinde aile sevgisini tanır. Lilo’nun sevgisi, inancı ve aile kavramına duyduğu saygı Stitch’in genetik yapısını bozar ve sonunda Stitch de insani değerlerle donanır.

11. Tatlı Bela

Orijinal İsmi: Erin Brockovich

Süre: 131dk
Tür: Dram
Yönetmen: Steven Soderbergh
Senarist: Susannah Grant
Yapımı: 2000 - ABD

Parası, işi ve geleceğe dair hiçbir umudu olmayan Erin Brockovich, çok zor bir durumdadır. Hiç suçu olmadığı bir araba kazasına karışan Erin, bir anda kendisini daha da kötü olayların içinde bulur. Hiçbir seçeneği kalmayan Erin, avukatı Ed Masry'nin ( Albert Finney) hukuk bürosunda çalışmak için onu ikna eder. Burada çalışırken gayrimenkul dosyalarındaki bazı tıbbi kayıtlara rastlar. Kafası karışan Erin, aradaki bağlantıyı sorgulamaya başlar. Bu konuyu araştırmak için Ed'i ikna eden Erin, yöre halkının kullandığı suyun kirli olduğunu, bu gerçeğin onlardan saklandığını ve bu sebeple orada yaşayan insanların birtakım ciddi hastalıklara yakalandıklarını öğrenir.

12. Mor Yıllar

Orijinal İsmi: The Color Purple

Süre: 154dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Menno Meyjes
Yapımı: 1985 - ABD

1900'lu yılların başlarında,güneyli bir sihayi kız olan Celie,önce babası tarafından hamile bırakılır,ardından yıllar boyunca efendisi olarak göreceği adama evlenmek üzere satılır.Kocasından gördüğü şiddete rağmen tek avuntusu kız kardeşi Nettie'ye yazdığı mektuplardır.Oysa kocası Nettie'nin cevaplarının ona ulaşmasına engel olmaktadır.Cellie sonunda kuru gürültüye papuç bırakmayan,güçlü,dobra bir kadın olan Sofia ile tanışacak ve ondan çok şey öğrenecektir.

13. Küçük Kadınlar

Orijinal İsmi: Little Women

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Greta Gerwig
Senarist: Greta Gerwig
Yapımı: 2019 - ABD

Louisa May Alcott'un unutulmaz romanından uyarlana film; Meg, Jo, Beth ve Amy isimli dört kız kardeşin Amerikan İç Savaşı’nın sonrasında geçen büyüme hikâyesini konu alıyor. Hikayenin yönetmen Greta Gerwig tarafından yorumlanmış halinde, dört kız kardeşn hikayesi üzerinden kadın hayatına dair o döneme ait temaların yanı sıra zamanın ötesinde konular ve sorunlar da işleniyor.

14. Terminatör 2: Mahşer Günü

Orijinal İsmi: Terminator 2: Judgment Day

Süre: 156dk
Yönetmen: James Cameron
Yapımı: 1991 - ABD , Fransa

John Connor makinelere karşı insan direnişinin lideri konumundadır. Onu 2029 yılında yok edemeyen makineler şimdi yok edemedikleri düşmanlarını geçmişte yok etmeyi denemeye karar verirler ve John'un 10 yaşında olduğu döneme bir yok edici makine yollarlar. Buna karşılık john da o dönemde kendisini korumak için daha önce annesini öldürmek göreviyle geçmişe yollanan yok edici makinenin daha üst bir modelini geçmişe yollar. İki yok edici makine arasında John Connor için büyük bir mücadele başlar. Bu arada henüz yaşanmamış olan 1997 Ağustos'unda yaşanacak olan felaketin mimarı olan Skynet adlı sistem de yavaş yavaş faaliyetlerini artırmaya başlamıştır. John ve onun koruyucu makinesi John'un annesini akıl hastanesinden kaçırıp Skynet'i durdurmak için işbirliğine girişirken diğer yok edici makine de John'u yoketmek için onların peşinden gitmektedir.

15. Bu Nasıl Sarışın

Orijinal İsmi: Legally Blonde

Süre: 96dk
Tür: Komedi , Romantik
Yönetmen: Robert Luketic
Yapımı: 2001 - ABD

Tam bir moda ikonu olan kız öğrenci yurdu başkanı Elle Woods, evlenmeyi planladığı erkek arkadaşı ondan yeterince ciddi biri olmadığı için ayrılınca peşinden Harvard Hukuk Okulu'na gider. Okula girdiğinde, kendi potansiyelinin farkına varır ve hakkındaki bütün önyargıları teker teker yıkar.