1920'lerden 2020'lere En İyi Gizem Filmleri

Zamanın eskitemediği bu gizem filmleri için içinizdeki dedektifi ortaya çıkarmanın zamanı geldi!

Gizem filmleri uzun yıllardır ilgiyle takip edilen film türlerinden biri olmuştur. Kimi izleyiciler bir dedektif gibi ipuçları derinlemesine incelemeyi tercih ederken kimileri ise arkalarına yaslanıp olayların gerçekleşmesini izlerler. Ne tür gizem filmi seviyor olursanız olun, biz sizlere geçtiğimiz 100 yılın en karmaşık filmlerini her on yıllık dilime bir film düşecek şekilde seçtik. 1920'lerden 2020'lere gizem filmlerinde bir yolculuk yapmaya hazırsanız, başlayalım!

Şimdiden iyi seyirler!

1. Dr. Caligari'nin Muayenehanesi

Orijinal İsmi: Das Cabinet Des Dr. Caligari

Süre: 78dk
Tür: Dram , Gerilim , Korku , Suç
Yönetmen: Robert Wiene
Yapımı: 1920 - Almanya

1920'ler: 1920

Alman sinemasının dışavurumcu akımın en önemli temsilcileri arasında yer alan yönetmen Robert  Wiene tarafından 1919 yılında çekilen film, bir Alman kasabasında işlenen esrarengiz seri cinayetleri ve gelişen olayları konu alıyor. Sinema sanatında "Caligarism" teriminin doğmasına neden olan kurgu ve kamera kullanımıyla büyük ses getiren film, sessiz sinema döneminin baş yapıtları arasında yer alıyor.

2. M

Orijinal İsmi: M

Süre: 111dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Fritz Lang
Yapımı: 1931 - Almanya

1930'ler: 1931

Islık, balon, şeker, cinayet! M, Metropolis’in yaratıcısı Fritz Lang’dan suç, ceza ve adalet hakkında siyah beyaz bir gerilim. Seri cinayetler işleyen çocuk katili Hans Becker tüm şehirde kaosa sebep olmuştur. Nazi-öncesi Almanya’sında Berlin’de yaşayan Hans’a karşı dönemin hükümeti çalışmakta, ancak polis katile ulaşamamaktadır. Polise karşı, yer altı suç örgütlerinin katilin peşine düşmesi olayların karışmasına sebep olacaktır.

3. Üçüncü Adam

Orijinal İsmi: The Third Man

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Carol Reed
Yapımı: 1949 - İngiltere

1940'lar: 1949

Amerikalı ucuz roman yazarı Holly Martins, eski dostu Harry Lime'in çağrısı üzerine savaş sonrası Viyana'sına gelir. Gelir gelmez de arkadaşının bir trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Fakat göremediği arkadaşının sevgilisiyle tanıştıktan sonra, Lime'in kayboluş öyküsünü araştırmaya karar verir.

4. Vertigo

Orijinal İsmi: Vertigo

Süre: 128dk
Tür: Gerilim , Gizem , Romantik
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Yapımı: 1958 - ABD

1950'ler: 1958

San Fransisco polisinden dedektif Scottie Ferguson, bir suçluyu kovalarken, damdan düşen ortağını kurtaramaz ve kendisinde yükseklik korkusu başlar. Polisliği bırakan ve özel dedektif olan Scottie'yi, eski okul arkadaşı Gavin Elster karısını takip etmesi için tutar. Scottie, genç kadının peşinden San Fransisco'ya döner ve kendisini karmaşık olayların içinde bulur.

5. Öldüren Şüphe

Orijinal İsmi: Charade

Süre: 113dk
Tür: Gizem , Komedi , Romantik
Yönetmen: Stanley Donen
Senarist: Peter Stone , Marc Behm
Yapımı: 1963 - ABD

1960'lar: 1963

Regina (Audrey Hepburn), kocasının ikisine ait olan bütün parayı son kuruşuna kadar nakide çevirdiğini ve bir cinayete kurban gittiğini öğrendiğinde kocasından boşanmak üzeredir. Üstüne üstlük bu para da kayıptır. Regina, her 15 dakikada bir ismini değiştiren ve kocasının maaşından çalmış olması muhtemel olan ve ondan çok parasıyla ilgilenen Peter Joshua ile tanışır. Peter’in şuç ortakları da onların da parası çalındığı için paranın nerede olduğuyla çok ilgilidir. Herkes Regina’nın paranın nerede olduğunu bildiğini düşünmektedir. Paranın peşinde olanlar ölmeye başlayınca işler daha gerilimli bir hal almaya başlar.

6. Çin Mahallesi

Orijinal İsmi: Chinatown

Süre: 130dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: Roman Polanski
Yapımı: 1974 - ABD

1970'ler: 1974

Eski polis Jake Gittes özel dedektif olarak çalışmaktadır. Los Angeles'ın su idaresinden sorumlu Hollis I. Mulwray'i takip etmek için eşi Evelyn tarafından kiralanır. Evelyn eşinin kendisini aldattığını düşünmektedir. Takibe başlayan Jake gerçekten de Hollis'in başka bir kadınla beraber olduğunu görecektir. Ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Hollis gizemli bir şekilde öldürülür. Jake olayın peşini bırakmaya yeltense de, bir karabasının içine düşmüştür. Olaylar onun yakasını bırakmayacak, Evelyn sandığı kadının Hollis'in gerçek eşi olmadığını anlayacak ve herşey daha da çetrefilleşecektir.

7. Mavi Kadife

Orijinal İsmi: Blue Velvet

Süre: 120dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Lynch
Senarist: David Lynch
Yapımı: 1986 - ABD

1980'ler: 1986

Kuzey Karolina'da bulunan Lumberton'daki bir kasabada çekilen film, bir komşusunun arka bahçesindeki çim arazide kesik bir kulak bulan kolej öğrencisi Jeffrey Beamount' un hikayesini anlatır. Jeffrey, olayı kasabanın şerifi teğmen John Williams'ın kızı ve lise öğrencisi olan Sandy Williams'ın yardımları ile kendi başına araştırmaya karar verir. Hem sosyopat bir suçlu hem de tecavüz, cinayet ve uyuşturucuya karışmış bir çetenin lideri olan Frank Booth'un yer altı dünyasına girer.

8. Olağan Şüpheliler

Orijinal İsmi: The Usual Suspects

Süre: 106dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Bryan Singer
Yapımı: 1995 - ABD

1990'lar: 1995

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: "Keizer Soze".

9. Akıl Defteri

Orijinal İsmi: Memento

Süre: 113dk
Tür: Gerilim , Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2000 - ABD

2000'ler: 2001

Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır. Bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir. Ancak Leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı uzerine kurulmuştur. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. "Kaza" oncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir.

10. İçimdeki Yangın

Orijinal İsmi: Incendies

Süre: 131dk
Tür: Dram , Gizem , Savaş
Yönetmen: Denis Villeneuve
Yapımı: 2010 - Fransa , Kanada

2010'lar: 2010

İkizler Jeanne ve Simon'u karışık köklerini araştırmak için Orta Doğu'ya göndermek bir annenin son dileğidir. Wajdi Mouawad'ın beğenilen oyunundan uyarlanan Incendies, iki genç yetişkinin köklü nefret, sonu gelmeyen savaşlar ve kalıcı sevgiye yolculuğunu anlatan güçlü ve dokunaklı öyküsüdür.

11. Görünmez Adam

Orijinal İsmi: The Invisible Man

Süre: 124dk
Yönetmen: Leigh Whannell
Yapımı: 2020 - ABD , Avustralya

2020'ler: 2020

Cecilia zengin ve akıllı bir bilim adamıyla evlidir. Ancak fziksel ve duygusal şiddet içeren bu evlilikten kurtulman için Cecilia dostlarının yardımını alır ve ortadan kaybolur. Bir süre sonra Cecilia’nın kocası hayatını kaybeder ve akıl almaz servetinin büyük bir kısmını Cecilia’ya bırakır. Bu Cecilia’yı ortaya çıkarmak için kurulmuş bir oyun mudur, birileri onu takip mi ediyordur. Bu sorulur içindeki Cecilia yavaş yavaş akıl sağlığını kaybededecektir.