21. Yüzyılın ‘En İyi Film’ Oscar’lı Filmlerini Sıraladık!

Son 24 yılda 'En İyi Film' Oscar Ödülünü kucaklamış filmleri sıraladık!

Geçtiğimiz günlerde 96. Akademi Ödülleri diğer adıyla Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. Biz de bu vesile ile geçmişe doğru bir yolculuğa çıktık ve 21. yüzyılın 'En İyi Film' ödüllü filmlerini listeledik. 

Sizin sıralamanız nasıl olurdu? Yorumlara bekliyoruz!

1. Birdman veya (Cahilliğin Umulmayan Erdemi)

Bir zamanlar ikonik bir süper kahramanı canlandıran Raymon Carver zamanla popülerliğini yitirir. Bununla birlikte egosuyla savaşmaya başlayan Carver, ailesini, kariyerini ve kendisini yeniden iyileştirmesi gerekmektedir.

2. İhtiyarlara Yer Yok

Orijinal İsmi: No Country For Old Men

Süre: 122dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2007 - ABD

Llewellyn Moss geyik avında olduğu bir gün, Meksika yakınlarında bir uyuşturucu pazarlığının bol kanlı sonuyla karşılaşır. Sadece parayı alıp giden Moss yaralı olan birine su vermek amacıyla geceyarısı olay yerine döner, ancak bu niyeti başını derde sokacak ve Anton Chigurh ile tanışmasına neden olacaktır.

3. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

İşsiz bir genç zengin bir ailenin kızlarına İngilizce dersi vermeye başlar. Zengin ailenin küçük oğullarına bir resim öğretmeni gerektiğinde genç, tanıdığı bir resim öğretmeni olduğunu söyleyerek, sahte bir kimlikle kız kardeşini işe aldırır. Sırada anne ve babası da vardır.

4. Köstebek

Orijinal İsmi: The Departed

Süre: 151dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Martin Scorsese
Yapımı: 2006 - ABD , Hong Kong

Köstebek, Massachusetts Eyalet Polisi’nin şehrin en büyük suç organizasyonunu çökertmek için geniş çaplı bir mücadele başlattığı Güney Boston’da geçiyor. Amaç, güçlü mafya babası Frank Costello’nun egemenliğine içeriden bir müdahaleyle son vermektir. Güney Boston’da büyümüş olan genç çaylak Billy Costigan’a, Costello’nun çetesine sızma görevi verilir. Billy, Costello’nun güvenini kazanmaya çalışırken, “Güney Yakası”nın sokaklarından gelen bir başka genç polis Colin Sullivan da eyalet polis teşkilatında basamakları hızla tırmanmaktadır. Üstlerinin bilmediği şey, Colin’in Costello için çalıştığı ve suç patronunun polisin hep bir adım önünde olmasını sağladığıdır. Her iki adam da, içine sızdıkları organizasyonun planları ve karşı planları hakkında bilgi toplarken, sürdürdükleri çifte yaşamları yüzünden oldukça zorlanmaktadırlar. Ama hem gangsterler hem polisler aralarında bir köstebek olduğunu anlayınca, Billy ve Colin sürekli olarak düşman tarafından yakalanma tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.

5. Nomadland

Orijinal İsmi: Nomadland

Süre: 108dk
Tür: Dram
Yönetmen: Chloé Zhao
Senarist: Chloé Zhao
Yapımı: 2020 - ABD

60’lı yaşlarında olan Fern, Nevada kırsalında yaşamaktadır. Şehirdeki ekonomik çöküşten etkilenen Fern, neredeyse tüm malını kaybeder. Bu durumun ardından Fern, minibüsünü bir karavan haline getirip, modern bir göçebe olarak yola koyulur.

6. Milyonluk Bebek

Orijinal İsmi: Million Dollar Baby

Süre: 132dk
Tür: Dram
Yönetmen: Clint Eastwood
Senarist: Paul Haggis , F. X. Toole
Yapımı: 2004 - ABD , İsviçre

Frankie Dunn ringlerde yaşadığı yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştirmiştir. Öğrencisi olan boksörlere öğrettiği en önemli ders ise kendi hayatı için de temel kabul ettiği, herşeyin üzerinde kendini korumaktır. Onu kızından soğutan ve uzak tutan acı deneyimi yüzünden uzun zamandır hiç kimse ile yakın olmamaya çalışmaktadır. Tek arkadaşı Scrap, onun spor salonuna göz kulak olmakta ve kaba dış görünümünün altında 23 yıldır yakasını bırakmayan bir affedilme beklentisi olduğunu bilmektedir ve bir gün Maggie Fitzgerald spor salonuna gelir.

7. Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Orijinal İsmi: Everything Everywhere All at Once

Süre: 140dk
Yönetmen: Dan Kwan , Daniel Scheinert
Yapımı: 2022 - ABD

Vergilerini bir türlü bitiremeyen bitkin bir Çinli göçmen kadın, dünyayı kurtarması gereken çılgın bir maceranın içine çekilir. Bunu ancak, sürdürebileceği hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfederek yapabilir.

8. Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü

Orijinal İsmi: The Lord of the Rings: The Return of the King

Süre: 263dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2003 - ABD

Aragorn, kendi ırkının çağrısına cevap vererek, Orta Dünya’nın bütün kaderi onun elindeyken doğumuyla birlikte ona verilen gücünü kullanabilecek midir? Karanlığın bütün güçleri son savaş için bir araya gelirken Gandalf, Gondor’un yaralı ordusunu toparlamak için hazırlıklara başlar. Gandalf’a gereken destek Rohan Kralı Theoden’den gelir. Thoden, tarihin bu en büyük savaşı için tüm savaşçılarını seferber eder. İçlerinde saklanan Eowyn ve Merry ile birlikte insanlar, tüm cesaretlerine ve ırklarına olan sonsuz bağlılıklarına rağmen Gondor’u kuşatan düşmanların karşısında güçsüzdür. Çok büyük kayıplar vereceklerini bilseler de insanlar Sauron’un dikkatini başka yöne çekerek Yüzük Taşıyıcısı’nın yolculuğunu tamamlamasını sağlamak için hayatlarının en zor savaşında birbirlerine kenetlenirler.

9. Yeşil Rehber

Orijinal İsmi: Green Book

Süre: 130dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Peter Farrelly
Yapımı: 2018 - ABD

Amerikalı siyahilerin eşitlik mücadelesi verdiği 1960'lı yıllarda, Afrika kökenli piyanist Don Shirley, Güney eyaletlerinde bir turneye çıkmıştır. Ona bu tur boyunca bar fedaisi Tony Lip şoförlük yapacak, gittiği her yerde ona eşlik edecektir. Afrika kökenlilerle ilgili birçok önyargısı olan, eğitimsiz ve şiddete meyilli, ancak iyi kalpli ve yürekli Tony ile karşılaştığı bütün ayrımcı tavırlara rağmen şiddetin hiçbir sorunu çözmeyeceğine yürekten inanmış Don arasında sıcak bir dostluk kurulacak, birlikte mücadele edip birlikte yeni şeyler öğreneceklerdir.

10. Spotlight

Orijinal İsmi: Spotlight

Süre: 129dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Thomas McCarthy
Yapımı: 2015 - ABD , Kanada

2001 yılında The Boston Globe gazetesi, Marty Baron'ı editör olarak işe alır. Baron bir gün gazetede pedofil bir rahiple ilgili bir haber görür. Bunun üzerine gazetenin araştırmacı haber ekibi Spotlight'ın başındaki Robby Robinson'ı, bölgedeki kiliselerde uzun süredir devam eden çocuk tacizi iddialarıyla ilgili araştırma yapmaya yönlendirir. Spotlight'ın usta gazetecileri, soruşturma derinleşip daha fazla bilgiye sahip oldukça, konunun sadece Katolik Kilisesi'nin üst düzey yetkililerine değil, devlet kurumlarının da önemli kişilerine uzanan bir ağ oluşturduğunu farkeder. Ancak hasıraltı edilen dosyaları gün yüzüne çıkarmadan önce büyük baskılara göğüs germeleri gerekecektir.

11. Zoraki Kral

Orijinal İsmi: The King's Speech

Süre: 118dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Tom Hooper
Senarist: David Seidler
Yapımı: 2010 - ABD , İngiltere

Kardeşinin feragat etmesiyle gönülsüz bir şekilde tahta geçen Kral VI. George, kekemelik sorununu yenmek için Lionel Logue adlı bir konuşma terapisti tutar.

12. Operasyon: Argo

Orijinal İsmi: Argo

Süre: 120dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Ben Affleck
Senarist: Chris Terrio
Yapımı: 2012 - ABD , İngiltere

Hikayede, Tahran’da altı Amerikan elçilik personelinin kaçırılması ve aylarca alıkonulması üzerine patlak veren İran Rehine Krizi ile CIA’in rehieleri kurtarma operasyonu konu alınıyor.

13. Chicago

Orijinal İsmi: Chicago

Süre: 113dk
Tür: Dram , Komedi , Suç
Yönetmen: Rob Marshall
Senarist: Bill Condon , Bob Fosse
Yapımı: 2002 - Almanya , ABD , Kanada

Biri kocasını biride erkek arkadaşını öldürmekle suçlanan iki kadın beraber kaldıkları koğuşta tanışırlar. İki kadın cinayet davalarının en iyi avukatını tutarak hapishaneden çıkmaya karar verirler.

14. Akıl Oyunları

Orijinal İsmi: A Beautiful Mind

Süre: 135dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Ron Howard
Senarist: Akiva Goldsman
Yapımı: 2001 - ABD

John Forbes Nash Jr., genç yaşında geliştirdiği kuramlarla matematik dünyasının bir numaralı ismi haline gelir. Fakat kısa süre içerisinde bencilliği ve kendine olan aşırı güveni sonucunda oluşan kişisel problemleri ile baş edemez duruma düşer. Dahilik ile delilik arasındaki ince çizgide, delilik tarafına doğru sürüklenir.

15. Artist

Orijinal İsmi: The Artist

Süre: 100dk
Tür: Dram , Komedi , Romantik
Yönetmen: Michel Hazanavicius
Yapımı: 2011 - Belçika , Fransa

Hollywood, sene 1927… Erişilmez karizmasıyla George Valentin hem izleyicilerin hem yapımcıların göz bebeği. Ancak sinemada ses kullanılmaya başlayınca bir gecede gözden düşüyor. Yanında bitiveren gencecik oyuncu adayı Peppy Miller'ın gözüyse yükseklerde…

16. Milyoner

Orijinal İsmi: Slumdog Millionaire

Süre: 120dk
Tür: Dram , Romantik
Yapımı: 2008 - İngiltere

Jamal Malik Mumbai'nin gecekondu mahallelerinden birinde yaşayan 18 yaşında bir yetimdir. Hindistan'da katıldığı bir bilgi yarışmasında 20 milyon rupe kazanmasına sadece bir adım kalmıştır. Şovun o gecelik bitmesinin ardından Jamal, eğitimsiz olan birinin bu kadar büyük başarıyı ancak hile yoluyla gösterebileceğinden şüphelenilip tutuklanır. Ama yarışmadaki her sorunun cevabıyla o gece Jamal'ın inanılması zor gerçek hikayesi ortaya çıkacaktır. Fakat sadece bir soru gizemini korur...

17. Gladyatör

Orijinal İsmi: Gladiator

Süre: 171dk
Tür: Aksiyon , Dram , Macera
Yönetmen: Ridley Scott
Yapımı: 2000 - ABD , İngiltere

Roma İmparatorluğu'na en parlak dönemi yaşatan General Maximus, girdiği bir meydan savaşından daha zaferle çıkar, artık tek hayali bir an önce evine dönerek karısı ve ailesine kavuşmaktır. Fakat, zamanın Roma İmparatoru Marcus Aurelius ,Maximus'a önemli bir görev verir ve iktidara sahip çıkmasını ister. Bunun üzerine imparatorun oğlu olan Commodus, iktidarın elinden alınacağını anlayınca general ve ailesini öldürme emri verir. Maximus ölümden zor kurtulur ve gladyatörler arenasına sürgün edilir. Yıllar sonra Roma'ya geri dönen güçlü gladyatör Maximus'un tek amacı Commodus'u öldürerek karısı ve oğlunun katledilmesinin intikamını almaktır.

18. 12 Yıllık Esaret

Orijinal İsmi: 12 Years A Slave

Süre: 134dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Steve McQueen (i)
Yapımı: 2013 - ABD , İngiltere

Solomon Northup’ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikayesini anlattığı romanından uyarlanan filmde Northup, ABD’nin kuzeyinde yaşayan özgür bir insan, tanınmış bir keman virtüözüyken kaçırılarak köle yapılması ve geçirdiği kölelik yılları anlatılıyor.

19. Ay Işığı

Orijinal İsmi: Moonlight

Süre: 111dk
Tür: Dram
Yönetmen: Barry Jenkins
Senarist: Barry Jenkins
Yapımı: 2016 - ABD

Ay Işığı filminde Chiron'un hayatının 3 dönemi anlatılıyor: Miami'de uyuşturucu bağımlısı ve ihmalkar annesi Paula ile birlikte yaşayan küçük Chiron'un çocukluk dönemi, etrafındaki yaşıtları tarafından sürekli fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldığı ergenlik dönemi ve Atlanta'da uyuşturucu satıcılığı yaptığı yetişkinlik dönemi. Film, genç bir insanın hayatının farklı dönemlerini, toplumda yer bulma çabasını ve kendi kimliğini kabullenme sürecini işliyor.

20. Oppenheimer

Orijinal İsmi: Oppenheimer

Süre: 181dk
Tür: Dram , Tarih
Yönetmen: Christopher Nolan
Senarist: Christopher Nolan
Yapımı: 2023 - ABD , İngiltere

Christopher Nolan'ın yönettiği film, Amerikalı bilim adamı Julius Robert Oppenheimer'ın hikayesini ve İkinci Dünya Savaşı sırasında atom bombasının geliştirilmesindeki rolünü anlatıyor. Fizikçi Julius Robert Oppenheimer, İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin bilimsel lideri yapılmıştır. Fakat o ve eşi Kitty, bu kararın hem kendi hayatlarında hem de bütün dünyanın üzerinde bu kadar büyük bir etkiye sahip olacağını tahmin bile edemezdi.

21. Suyun Sesi

Orijinal İsmi: The Shape of Water

Süre: 123dk
Tür: Dram , Fantastik , Romantik
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 2017 - ABD

Soğuk Savaş yıllarında Amerikan hükümetinin gizli bir araştırma tesisinde temizlikçi olarak çalışan dilsiz Eliza Esposito, sıradan geçen günlerinde mesaisine devam ederken, günün birinde arkadaşı Zelda ile birlikte büyük bir sırdan haberdar olur. Laboratuar koşullarında dünyada eşi olmayan bir yaratık üretilmiştir. Hem karada hem de suda yaşayabilen yaratık, zamanla Eliza'yla çok yakın bir bağ kuracaktır. 

22. CODA

Orijinal İsmi: CODA

Süre: 112dk
Tür: Dram , Müzikal , Romantik
Yönetmen: Sian Heder
Senarist: Sian Heder
Yapımı: 2021 - ABD , Fransa

Bir CODA (Child of Deaf Adults/Sağır olan ebeveynlerin çocuğu) olan Ruby, ailesinde duyma kabiliyeti olan tek kişidir. Ailesinin başında durduğu balıkçılık işi zora girince Ruby bir anda kendini ailesini terk etme korkusu ve müzik tutkusunun peşinden gitme olmak üzere iki kritik kararın arasında bulur.

23. Ölümcül Tuzak

Orijinal İsmi: The Hurt Locker

Süre: 131dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş
Yönetmen: Kathryn Bigelow
Senarist: Mark Boal
Yapımı: 2008 - ABD

Herkesin potansiyel düşman ve her objenin de ölümcül bomba olduğu Irak'ta, elit askerler dünyanın en zor görevlerinden birinde yer alır. Sıcak savaşın ortasında bombaları imha etmekle yükümlüdürler. Takım lideri William James, hem bu yaygın bombalardan hem de psikolojik ve duygusal etkilenmelerle uğraşmaktadır. James'in iki askeri kendini cürretkarca savaşın ortasına atar. James ise ölümü aldırmadığı için askerlerine yardıma gider. Yeni vahşi liderini korumaya çabalayan adamlar, şehri kaosa sürekler.

24. Çarpışma

Orijinal İsmi: Crash

Süre: 112dk
Tür: Dram
Yönetmen: Paul Haggis
Yapımı: 2004 - Almanya , ABD

Los Angeles şehrinde birbirinden haberdar olmadan yaşayan sıradan basit insanların sadece otuz altı saatte birbirleri ile tanıştıklarını anlatıyor film...Bu insanların nasıl bir araya gelirken neler yaptıklarını nasıl yaşadıklarından bir kesit sunuyor bize...