Rotten Tomatoes’a Göre Son 25 Yılın En İyi Filmleri!

25.yılını kutlayan Rotten Tomatoes, eleştirmenlerle son 25 yılın en iyi 25 filmini seçti!

Filmlerin ve televizyon yapımların oylandığı, eleştirilerin yer aldığı Rotten Tomatoes sitesi 25. yılını kutluyor. Bunun şerefine de son 25 yılın en iyi 25 filmini listeliyor. Sinema eleştirmenlerine ulaşarak büyük bir havuzun kesişiminden ortaya çıkan filmleri sizler için listeledik!

Keyifli okumalar!

1. Mad Max: Fury Road

Orijinal İsmi: Mad Max: Fury Road

Süre: 121dk
Yönetmen: George Miller
Yapımı: 2015 - ABD , Avustralya

Kıyamet sonrası bir çorak arazide, bir kadın, bir grup kadın mahkum, psikotik bir inanan ve Max adında bir serserinin yardımıyla anavatanını aramak için zalim bir yöneticiye isyan eder.

2. Parazit

Orijinal İsmi: Gisaengchoong

Süre: 133dk
Tür: Dram , Gerilim , Komedi
Yönetmen: Bong Joon-ho
Senarist: Bong Joon-ho
Yapımı: 2019 - Güney Kore

Kim-woo Kim Güney Kore’de isimsiz bir şehrin kenar mahallesinde ailesi ile beraber yoksulluk içinde yaşamaktadır. Annesi, babası ve kız kardeşi ile bir bodrum katında başkalarının Wi-Fi bağlantısını kullanıp internete girmeye çalışan ve televizyon izleyerek ayrıca sokaktan geçen insanların evlerinin önüne işemelerini izlemek zorunda kalan aile bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedir. Bir gün Kim-woo’nun varlıklı arkadaşı Min-hyuk aileyi ziyarete gelir ve hediye olarak elinde bulundurana şans ve zenginlik getirdiğine inanılan bir taş verir. Aynı zamanda ailenin kızı olan Ki-jung’a aşık olan Min-hyuk onu üniversitede başka erkeklerden uzak tutması için Kim-woo ile anlaşır. Bir iş görüşmesine de yönlendirilen Kim-woo ve ailesinin hayatı değişmek üzeredir. 

3. Mulholland Çıkmazı

Orijinal İsmi: Mulholland Drive

Süre: 147dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem
Yönetmen: David Lynch
Senarist: David Lynch
Yapımı: 2001 - ABD , Fransa

Genç, hevesli bir aktrist büyük umutlarla Hollywood'a varır ancak gelir gelmez de kendisini bir cinayetten kılpayı kurtulmuş ve geçmişini bilmeyen gizemli bir kadının macerası içerisinde bulur. Ancak bu macerada rüya ve gerçek iç içedir.

4. Kara Şövalye

Orijinal İsmi: The Dark Knight

Süre: 152dk
Tür: Aksiyon , Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Christopher Nolan
Yapımı: 2008 - ABD , İngiltere

The Dark Knight'da, Batman suça karşı savaşını daha da ileriye götürüyor: Teğmen Jim Gordon ve Bölge Savcısı Harvey Dent’in yardımlarıyla, Batman, şehir sokaklarını sarmış olan suç örgütlerinden geriye kalanları temizlemeye girişir. Bu ortaklığın etkili olduğu açıktır, ama ekip kısa süre sonra kendilerini, Joker olarak bilinen ve Gotham şehri sakinlerini daha önce de dehşete boğmuş olan suç dehasının yarattığı karmaşanın ortasında bulurlar.

5. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Orijinal İsmi: Portrait de la jeune fille en feu

Süre: 119dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Céline Sciamma
Senarist: Céline Sciamma
Yapımı: 2019 - Fransa

1760 yılında Fransa'da geçen film ressam Marianne'in hikayesine odaklanıyor. Marianne, Héloïse'in evlilik portresini çizmekle görevlendirilir. Héloïse, manastır hayatını terk etmiş bir genç kadındır ve Marianne onun portresini resmederken iki kadının arasında beklenmedik bir çekim oluşur...

6. Aşk Zamanı

Orijinal İsmi: Fa Yeung Nin Wa

Süre: 98dk
Tür: Dram , Romantik
Yönetmen: Kar-Wai Wong
Senarist: Kar-Wai Wong
Yapımı: 2000 - Fransa , Hollanda , Hong Kong

1962 yılının Hong Kong'u... Yerel bir gazetenin yazı işleri müdürü olan Chau ve eşi, Şangaylıların yaşadığı bir apartmana taşınırlar. Chau, taşınma gününde burada yeni kapı komşusu Li-Chun ile tanışır. Her ikisinin de eşlerinin yardımı olmaksızın eşya taşıyor olmaları ilginç bir tesadüftür. Li-Chun ve Chau, eşlerinin işte oldukları zamanı birlikte geçirmeye ve gitgide daha iyi arkadaş olmaya başlarlar. Neden sonra anlarlar ki, aslında ikisinin eşleri arasında bir ilişki vardır ve aldatılmaktadırlar. Durumu keşfetmek, onları aşk hayatlarını yeniden gözden geçirmeye ve birbirlerinden destek almaya itecektir.

7. Ruhların Kaçışı

Orijinal İsmi: Sen to Chihiro no kamikakushi

Süre: 125dk
Yönetmen: Hayao Miyazaki
Senarist: Hayao Miyazaki
Yapımı: 2001 - Japonya

Babasının işi nedeniyle yeni bir şehre taşınmak zorunda kalan 10 yaşındaki Chihiro bu duruma çok üzülmektedir. Fakat bu yolculuk hiç ummadığı kadar ilginçliklerle dolu olacaktır. İlk olarak Chihiro’nun anne ve babası mola verdikleri yerdeki yemekleri yiyince domuza dönüşürler. Chihiro, anne ve babasına yardım etmek isterken ortalık hayaletlerle dolar. Hayatta kalmak için, kendisini hayaletlerin kaldığı bu otele kabul ettirmek zorundadır. Burada hayaletlerin gizemini çözerken aynı zamanda esrarengiz Haku ile de aşkın büyüsünü de keşfedecektir.

8. Pan'ın Labirenti

Orijinal İsmi: El laberinto del fauno

Süre: 118dk
Tür: Dram , Fantastik , Savaş
Yönetmen: Guillermo del Toro
Senarist: Guillermo del Toro
Yapımı: 2006 - ABD , İspanya , Meksika

Film, ikinci Dünya Savaşı sonrasında geçen fantastik bir yolculuğun hikâyesi. 10 yaşındaki Ofelia yeni taşındığı evin arka bahçesinde esrarengiz bir labirent keşfeder. Labirentin içerisinde yaşayan Pan adındaki yaratık küçük kızın tüm yaşamını değiştirecektir.

9. Matrix

Orijinal İsmi: The Matrix

Süre: 136dk
Yapımı: 1999 - ABD

Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir "hacker" dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.

10. Sosyal Ağ

Orijinal İsmi: The Social Network

Süre: 121dk
Tür: Dram
Yönetmen: David Fincher
Senarist: Aaron Sorkin
Yapımı: 2010 - ABD

The Social Network,Facebook ’un kurucusu Mark Zuckerberg’in hayat hikayesini ve ünlü sosyal paylaşım sitesinin kurulma aşamalarını anlatıyor.

11. İhtiyarlara Yer Yok

Orijinal İsmi: No Country For Old Men

Süre: 122dk
Tür: Dram , Gerilim , Suç
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2007 - ABD

Llewellyn Moss geyik avında olduğu bir gün, Meksika yakınlarında bir uyuşturucu pazarlığının bol kanlı sonuyla karşılaşır. Sadece parayı alıp giden Moss yaralı olan birine su vermek amacıyla geceyarısı olay yerine döner, ancak bu niyeti başını derde sokacak ve Anton Chigurh ile tanışmasına neden olacaktır.

12. Kan Dökülecek

Orijinal İsmi: There Will Be Blood

Süre: 158dk
Tür: Dram
Yapımı: 2007 - ABD

Upton Sinclair’in “Petrol-Oil!” adlı romanından uyarlanan filmin konusu, 20. yüzyılın başlarında geçer. Aile çiftliği arazisinde petrol çıkartma haklarını almasıyla birlikte servetini hızla katlayan bir işadamı ile, kısa sürede gelişip kalkınan kasabanın karizmatik genç rahibinin paralel öyküsü anlatılır. Güney Kaliforniya’da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki “Altına Hücum” olgusunun eşdeğeridir. İşadamının Amerikan Rüyası kavramının farkına varması ve Amerikan Rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelemesine dönüşür.

13. Kapan

Orijinal İsmi: Get Out

Süre: 104dk
Tür: Gerilim , Gizem , Korku
Yönetmen: Jordan Peele
Senarist: Jordan Peele
Yapımı: 2017 - ABD

Genç bir siyah olan Chris, beyaz kız arkadaşı Rose'la  birlikte, kızın ailesinin yanına, onlarla tanışmaya gider. Ancak bu kasabada tuhaf birşeyler vardır, burada yaşayan siyahlar, gizemli bir şekilde ortadan kaybolmaktadır. Burada yaşayan bir başka siyah, Chris'ten bir an önce oradan kaçmasını ister, ancak bu basit bir iş olmayacaktır.

14. Ay Işığı

Orijinal İsmi: Moonlight

Süre: 111dk
Tür: Dram
Yönetmen: Barry Jenkins
Senarist: Barry Jenkins
Yapımı: 2016 - ABD

Ay Işığı filminde Chiron'un hayatının 3 dönemi anlatılıyor: Miami'de uyuşturucu bağımlısı ve ihmalkar annesi Paula ile birlikte yaşayan küçük Chiron'un çocukluk dönemi, etrafındaki yaşıtları tarafından sürekli fiziksel ve sözlü tacize maruz kaldığı ergenlik dönemi ve Atlanta'da uyuşturucu satıcılığı yaptığı yetişkinlik dönemi. Film, genç bir insanın hayatının farklı dönemlerini, toplumda yer bulma çabasını ve kendi kimliğini kabullenme sürecini işliyor.

15. Her Şey Her Yerde Aynı Anda

Orijinal İsmi: Everything Everywhere All at Once

Süre: 140dk
Yönetmen: Dan Kwan , Daniel Scheinert
Yapımı: 2022 - ABD

Vergilerini bir türlü bitiremeyen bitkin bir Çinli göçmen kadın, dünyayı kurtarması gereken çılgın bir maceranın içine çekilir. Bunu ancak, sürdürebileceği hayatlarla bağlantılı diğer evrenleri keşfederek yapabilir.

16. Manolya

Orijinal İsmi: Magnolia

Süre: 189dk
Tür: Dram
Yapımı: 1999 - ABD

San Fernando Valley'de sıradan bir günde ölmek üzere olan bir baba, genç karısı, bir erkek bakıcı, kaybolmuş ünlü bir oğul, aşık bir polis, dahi bir çocuk, eskiden dahi bir çocuk olan bir adam, bir şov programı sunucusu ve yabancılaşmış bir kız bir hikayenin farklı parçalarında yerlerini alacaklardır. Bu insanlar, unutulmaz bir heyecanla sonlanacak bu gün içinde, şans, hareket, geride bırakılan zaman ve rastlantılar yumağında adeta birbirlerinin hayatlarının içinden zikzaklar çizerek geçecek ve birbirlerini çözümleyeceklerdir.

17. Whiplash

Orijinal İsmi: Whiplash

Süre: 107dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Damien Chazelle
Senarist: Damien Chazelle
Yapımı: 2014 - ABD

Prestijli müzik okulu Shaffer'da 1. sınıfta okuyan 19 yaşındaki Andrew Neiman, hırslı bir davulcudur ve günün birinde efsaneler arasına girmeyi hayal etmektedir. Buranın en önemli orkestrasının şefi ise Terrence Fletcher adında, oldukça katı eğitim prensipleri uygulayan bir müzisyendir. Günün birinde Neiman'ın yeteneği Fletcher tarafından farkedilir ve okulun ana orkestrasına alınır. Fletcher'ın gözüne girebilmek için insanüstü bir çalışma sergileyen, ailesini ve özel hayatını bile bir kenara atan Neiman ile Fletcher'ın arasında tansiyonu hiç düşmeyecek bir öğretmen-öğrenci ilişkisi başlayacaktır.

18. Sen Şarkılarını Söyle

Orijinal İsmi: Inside Llewyn Davis

Süre: 105dk
Tür: Dram , Müzikal
Yönetmen: Joel Coen , Ethan Coen
Senarist: Joel Coen , Ethan Coen
Yapımı: 2013 - İngiltere , Fransa

oen Kardeşler'in yine bir dönem dramasına imza attıkları Inside Llewyn Davis, 1960'lı yılların New York'unda geçiyor. 1960'lı yılların başında Greenwich Village, folk müziğin devrimine sahne olur. Film ünlü folk sanatçısı Dave Van Ronk'un hayatından ilhamla yola çıkarak, dönemin müzik piyasasında yaşananları ünlü sanatçılar Bob Dylan, Joan Baez ve Joni Mitchell eşliğinde beyazperdeye taşımakta.

19. Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği

Orijinal İsmi: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Süre: 228dk
Yönetmen: Peter Jackson
Yapımı: 2001 - ABD

Çok eski çağlarda Elf demircileri, güç yüzüklerini sihirli ustalıklarıyla yapmış ve Karanlıkların Efendisi Sauron, bu yüzükleri işleyip kendi gücüyle doldurmuştur. Daha sonra kendisinden çalınan, diğer tüm yüzüklere hükmeden, Tek Yüzüğü bütün gücüyle tüm Orta Dünya'da aramasına rağmen bulamamıştır. Yüzük, Shire Bölgesi'nde yaşayan Frodo Baggins adlı bir hobbitte bulunmaktadır. Ancak çok büyük bir güce sahip bu yüzüğü yok etmek gerekmektedir. Frodo ve arkadaşları, diğer ırklardan gelen arkadaşlarıyla birlikte yüzük kardeşliğini oluşturur ve hepsi bu yolculukta büyücü Gri Gandalf'ı izler.

20. Zodiac

Orijinal İsmi: Zodiac

Süre: 157dk
Tür: Dram , Gerilim , Gizem , Suç
Yönetmen: David Fincher
Yapımı: 2007 - ABD

Rafa kalkmış dosyaların en önde geleni. Hiçbir zaman yakalanamamış bir adamın dinmeyen öfkesi; tüm ülkeye dehşet salan, bir türlü ele geçirilemeyen, şifreci katil; Amerika’nın Karındeşen Jack’i. On üç kurbanı olduğunu kamuoyuna açıkladı; sonra daha fazlasını, iki düzine daha fazlasını. Polis beşi ölü yedi vakada onun işaretlerini buldu. Gerçek kurban sayısı asla ortaya çıkmayabilir. Kesin olan bir tek şey varsa, o da bu kurban sayısının yaşayanları da kapsadığıdır. “Zodiac konuşuyor…” “Se7en” ve “Fight Club”ın yönetmeni David Fincher, San Fransisco körfez bölgesini dehşete boğmuş ve onlarca yıl boyunca şifreleri ve mektuplarıyla dört ayrı yargı bölgesinin yetkilileriyle alay etmiş bir seri katilin gerçek hikayesine dayanan gerilim filmi “Zodiac”la tekrar karşımızda. Bir avcıyı avlamak dört adam için bir saplantı hâlini alır; bu öyle bir saplantıdır ki onları eski hâllerinin birer hayaletine dönüştürür, yaşamları katilin bıraktığı sonu gelmeyen ipuçlarıyla bir kurulup bir yıkılır.

21. Soysuzlar Çetesi

Orijinal İsmi: Inglourious Basterds

Süre: 153dk
Tür: Dram , Gerilim , Savaş
Yönetmen: Quentin Tarantino
Senarist: Quentin Tarantino
Yapımı: 2009 - Almanya , ABD , Fransa

Aynı günlerda Avrupa’nın başka bir köşesinde Teğmen Aldo Raine, Yahudi askerler tarafından kurulan bir grubu düşmana karşı misilleme yapma amacıyla organize etmektedir. Düşmanları tarafından “Piçler” yakıştırmasıyla bilinen Raine’ın grubu, Nazi Almanyasının önde gidenlerine zarar verme misyonunu üstlenmiştir. Bu amaçla, Alman sinema oyuncusu ve gizli ajan Bridget Von Hammersmark ile işbirliği yaparlar.Shasoanna’nın kendi intikamını alma planlarını yaptığı bir sinema salonunun çatısı altında hepsinin kaderleri kesişecektir.

22. Hayat Ağacı

Orijinal İsmi: The Tree Of Life

Süre: 189dk
Tür: Dram , Fantastik
Yönetmen: Terrence Malick
Senarist: Terrence Malick
Yapımı: 2011 - ABD

1950'lerde geçen film, büyüdükçe masumiyetin kaybına tanık olan çocukların hikayesini anlatıyor.

23. Ayı Paddington 2

Orijinal İsmi: Paddington 2

Süre: 104dk
Tür: Aile , Komedi , Macera
Yönetmen: Paul King
Senarist: Simon Farnaby , Paul King
Yapımı: 2017 - İngiltere , Fransa

Artık Brown ailesi ile yaşamakta olan Paddington yerel halkın da sevilen ve popüler bir üyesi olmuştur. Teyzesi Lucy'nin 100. doğum günü için mükemmel hediyeyi almak adına bir dizi garip iş bulup çalışmaktadır. Nhayet hediyeyi almayı başarır, ancak hediye bir anda çalınır.

24. Black Panther

Orijinal İsmi: Black Panther

Süre: 138dk
Yönetmen: Ryan Coogler
Yapımı: 2018 - ABD

Kaptan Amerika'yla yan yana çarpıştıktan sonra vatanı Wakanda'ya dönen T'Challa, ya da Kara Panter, bu gözlerden uzak, ancak son derece gelişmiş ülkeye liderlik etmeye hazırlanmaktadır. Ancak ülke içinde karışıklıklar çıkmış, tahta aday olan başkaları da baş göstermiştir. Ülkesini bir arada tutmak ve savaşa girmesini engellemek isteyen T'Challa, CIA ajanı Everett K. Ross'un da yardımını alacaktır.

25. Geliş

Orijinal İsmi: Arrival

Süre: 116dk
Tür: Bilim Kurgu , Dram , Gizem
Yönetmen: Denis Villeneuve
Senarist: Eric Heisserer
Yapımı: 2016 - ABD

Üniversitede antik diller üzerine ders veren dilbilimci Louise Banks, bir ders esnasında ABD'ye gizemli bir uzay aracının indiğini öğrenir. Dünyanın farklı ülkelerine, toplam 12 yere bu uzay araçları inmiştir. Amerikan Ordusu'ndan Albay Weber, uzaylılardan alınan ses kayıtlarının çevrilmesi için Banks'ten yardım ister. Banks, matematikçi Ian Donnelly ve uzmanlardan oluşan ekip, uzay aracının içine girerler. Mesajı anlayabilmek için çalışmalar sürerken uzay araçlarının indiği diğer ülkeler, uzaylılara saldırma hazırlığına başlar. Banks ve ekibinin tüm riskleri alarak tüm dünyayı etkileyecek bir savaşı önleyebilmek için çok az zamanı olacaktır.